Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

8.10.2017 klo 17:08

Tampere yhtiöittää Tilakeskuksen myytäväksi

JOUNI SIRÉN
Tampereen kaupunginvaltuusto päätti viime maanantaina muuttaa kaupungin Tilakeskuksen osakeyhtiöksi. On aika outoa, että päätöstä vastusti vain vasemmistoliitto, sillä päätös kaiken todennäköisyyden mukaan tarkoittaa Tilakeskuksen myymistä.

Uuden osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa rakennuttamis-, isännöinti-, huolto- ja kunnossapitopalveluja ja -suunnittelua Tampereen kaupungille. Perustelut yhtiöittämiselle ovat silkkaa saneerauskonsulttiliturgiaa: ”päätöksenteon suoraviivaisuus”, ”talouden ohjauksen selkeys”, ”tuotteistus” ja ”toimialan erityispiirteet huomioiva henkilöstöpolitiikka”. Missään ei ole selvästi tuotu esiin, mitkä ovat ne ongelmat, jotka vain osakeyhtiömuoto ratkaisee. Tilakeskuksen 240:tä työntekijää varmasti kiinnostaa, mitkä ovat ne alan erityispiirteet, jotka vastedes halutaan huomioida.

Osakeyhtiömuoto vähentää kaupunginvaltuuston ja -hallituksen vaikutusvaltaa. Edes kaupungin 100-prosenttisesti omistaman osakeyhtiön ei tarvitse antaa tietoja itsestään, jos yhtiön johto ei satu haluamaan. Tähän asti kaupungin johdolla ei ole ollut käytössään edes kaupungin osakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksiä. Valtuustossa on useitakin puolueita, jotka ovat vaalipuheissaan korostaneet päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja demokraattisuutta. Nyt nämä periaatteet eivät painaneet.

Tilakeskuksen yhtiöittäminen kuulemma tuo ”toiminnan kehittämisen” kautta miljoonan euron säästöt vuodessa. Lisäksi yhtiön luvataan tuottavan voittoa ja maksavan osinkoja kaupungille. Kaupunki aikoo siis myydä palveluja itselleen ja tehdä sillä voittoa. Melkoinen innovaatio.

Todellinen tavoite lienee se, että kaupungin oma kiinteistötoiminta irrotetaan osakeyhtiöksi ja se sitten saneerataan myytäväksi. Perusteluina tultaneen käyttämään klassisia selityksiä, kuten sitä, että toiminta ”ei kuulu kaupungin ydintoimintaan”. Samalla alallahan toimii yksityisiä yrityksiä, joille kaupungin kiinteistöt olisivat tuottoisa asiakas.

Jos tavoitteena on oikeasti kustannussäästöt ja tehostaminen, kannattaa katsoa naapuriin. Hämeenlinnassa on päätetty palauttaa yhtiöitetyt tilapalvelut kaupungin omaksi toiminnaksi, koska toiminta ei ole tehostunut eivätkä kustannukset ole laskeneet.

(Kirjoitus on julkaistu myös Tamperelainen-lehden mielipideosastossa 7.10.2017.)

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja ja kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.

 

II

Etusivun kuvan Tilakeskuksen hallinnon sisäänkäynnistä on ottanut Cai Melakoski.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Tiedolla johtaminen ontuu Tampereella (3.10.2017)

Kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittää Tilakeskuksen (3.10.2017)

Kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittää Tilakeskuksen (3.10.2017)

Tosiasiat eivät puolla Tilakeskuksen yhtiöittämistä (2.10.2017)

Tilakeskuksen yhtiöittämisaie valtuustoon (19.9.2017)

Tilakeskus ‒ yhtiöittäminen ei ole ainoa vaihtoehto (1.9.2017)

Tilakeskuksen yhtiöittämistarve arvioitava perusteellisesti (27.8.2017)

Tampereen Tilakeskuksen yhtiöittämistä runnotaan läpi  (23.8.2017)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *