Teksti: SINIKKA TORKKOLA
– Tilanne on aivan erilainen kuin viime kaudella, arvioi vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen vasemmistoliiton asemaa kuntapolitiikassa. Aaltonen puhui torstaina Tampereen vasemmiston eli viralliselta nimeltään Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön syyskokouksessa.
– Tampereen vasemmiston näkökulmasta kuntavaalit menivät hyvin. Kannatus kasvoi ja vasemmistoliitto jäi lisäpaikasta vain 200 äänen päähän. Hyvä tulos ei valitettavasti näkynyt vaalien jälkeisissä neuvotteluissa luottamushenkilöpaikoista, jatkoi Aaltonen
Vasemmistoliitto jäi ilman johtotehtäviä, kuten lautakuntien puheenjohtajuuksia. Mikko Aaltonen arvioi, että erityisesti apulaispormestarin puute heikentää vasemmistoliiton mahdollisuuksia vaikuttaa päätösten valmisteluun. Tästä hyvä, huono esimerkki on talouasarvion valmistelu. Koska vasemmistoliitolla ei ole jäsentä pormestarin johtoryhmässä, niin käytännössä vaikuttaminen talousarvioon oli hyvin ohutta.
– Käytännössä olimme ota tai jätä -tilanteessa. Lähdimme pitkin hampain mukaan talousarvioon, koska arvioimme, että koalitiossa voi vaikuttaa paremmin kuin ulkona, totesi Aaltonen.
Alibudjetointi Tampereen tapa
Vasemmistoliiton valtuustoryhmää pohditutti erityisesti sosiaali- ja talousarvion alibudjetointi. Ensi vuoden sosiaali- ja terveydenhuollon talousarvio on 38 miljoonaa euroa pienempi kuin tänä vuonna tullaan ennusteen mukaan käyttämään rahaa.
– Alibudjetointi on ollut Tampereen tapa pitkään, josta olisi syytä päästä eroon. Se voitaisiin hoitaa kahdella tapaa, joko palveluita leikkaamalla tai verotuloja lisäämällä. Yhden prosenttiyksikön kunnallisveron nosto kasvattaisi verokertymää 35 miljoonaa euroa, tiivisti Aaltonen.
Valtuutettu Ulla-Leena Alppi kuvasi kokemuksia koalitiosta tylyksi. Hän ei ole vakuuttunut, että varaamalla talousarviossa tarvetta vähemmän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, syntyy säästöjä.
– On ihan turha kuvitella, ettei lisäbudjetteja tulla ensi vuonna tekemään. Suurin osa sosiaali- ja terveyspalveluista on lakisääteisiä ja ne on kaupungin järjestettävä, totesi Alppi.
Sirén ja Rask jatkavat Tampereen vasemmiston johdossa
Kokouksessa valittiin Tampereen vasemmiston johto. Puheenjohtajana jatkaa Jouni Sirén ja varapuheenjohtajana Virva-Mari Rask. Johtokuntaan valittiin kymmenen jäsentä: Liisa Ahola, Ari Jalava, Sampsa Rantanen ja Päivi Tyni Keski-Tampereen osastosta, Karoliina Järvinen Länsi-Tampereen osastosta, Miika Tamminen ja Markku Uusiniemi Itä-Tampereen osastosta sekä Wilma Karikko, Marja-Riitta Martti ja Anu Ropponen Mansen Punavihreistä.
Viideksi varajäseneksi valittiin Veijo Laitinen, Timo Lahtinen ja Leena Rodriquez Keski-Tampereen osastosta, Anne Karinen Tulevaisuusseura Vasemmasta sekä Annu Toljola Länsi-Tampereen osastosta.
Kokous keskusteli vilkkaasti ensi vuoden toiminnan suunnitelmista. Toimintaa on luvassa niin turuilla ja toreilla kuin verkossakin.
Järjestörakenteestakin puhuttiin. Ilkka Hirvi ehdotti, että ryhdyttäisiin miettimään, olisiko toimivampaa, jos olisi vain yksi osasto. Kaupunginosissa voisi olla toimintaryhmiä.
– Osastot ovat itsenäisiä ja päättävät, miten toimivat. Mutta keskustelun voisi asiasta aloittaa, totesi HIrvi.
Maakuntavaaleihin valmistautuminen on käynnissä. Nykytiedon mukaan vaalit on ensi vuoden lokakuussa. Pirkanmaalla ehdokkaita voi asettaa enintään 118. Vasemmistoliitto asettaa täyden määrän ehdokkaita. Heistä ainakin puolet on tamperelaisia.
Keskustelua käytiin myös siitä, miten henkilöt luottamustehtäviin valitaan. Kokous päättikin velvoittaa kunnallistoimikuntaa ja valtuustoryhmää linjaamaan valintaperiaatteet.
Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa
Vasemmistoliitto tiukkana talousarviovaltuustossa (14.11.2017)
Tampereen talousarvio vaatii riskien hallintaa (13.11.2017)
Alibudjetointi ja kasvava pahoinvointi ei pelasta taloutta (26.10.2017)
Lisää aiheesta muualla verkossa
Tampereen vasemmiston verkkosivut
*