Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

30.4.2018 klo 07:19

Lisää avoimuutta ja demokratiaa Tampereen päätöksentekoon

Miten käy kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien, jos valtuutetuistakin tuntuu, että päätöksiä valmistellaan selän takana. (Kuva Saana Heinänen.)

 

SINIKKA TORKKOLA    
Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa talouden 43,5 miljoonan euron tasapainottamisohjelmaa käsiteltiin 250 minuuttia. Yhtä säästettävää miljoonaa kohti keskustelua käytiin alle kuusi minuuttia. Muutamissa minuuteissa valtuusto päätti merkittävistä muutoksista tamperelaisten palveluihin. Monista säästökohteista ei puhuttu lainkaan.

Jälkeenpäin julkisessa keskustelussa, muun muassa Aamulehden pääkirjoituksessa (25.4.2018), on ihmetelty keskustelun vähyyttä. On aivan aiheellisesti kysytty, miten näin isoista päätöksistä on voitu päättää ilman laajaa keskustelua. Ihmettelijät osuvat asian ytimeen. Talouden tasapainottamisohjelmasta ei ole käyty laajaa keskustelua, koska keskustelua ei tahdottu. Ohjelmaa valmisteltiin kaupunginhallituksessa salassa. Suurin osa kaupunginvaltuutetuista sai yksityiskohtaista tietoa vasta ohjelman valmistelun loppumetreillä.

Valtuustoryhmille annettiin hyvin vähän aikaa keskustella ja harkita talouden tasapainottamisohjelman yksityiskohtia. Ohjelma oli kaupunginhallituksen esityslistalla maanantaina 9.4. Pormestari Lauri Lyly julkisti ohjelman edeltävänä torstaina 5.4. Valtuustoryhmät olivat saaneet ohjelman käsiteltäväkseen vain muutamaa päivää ennen julkistusta. Tasapainottamisohjelmaa toki valmisteltiin tammikuusta lähtien, mutta valmistelussa olivat mukana vain kaupunginhallituksen jäsenet, joita kiellettiin kertomasta valmisteluista. Suurin osa kaupunginvaltuutetuista ei osallistunut säästöohjelman valmisteluun. Kaupunginvaltuustossa tasapainottamisohjelma käsiteltiin yhtenä pakettina, joka piti hyväksyä kokonaisuutena. Käytännössä talouden tasapainottamisohjelmasta päätti siis kaupunginhallitus, jonka toimia ohjasi konsultti ja kokoomuksen pälkäneläinen kunnanvaltuutettu Eero Laesterä.

Tampereen talouden tasapainottamisohjelman valmistelu- ja päätösprosessin epädemokraattisuus on hämmentävää. Miten tällainen päätöksenteko on mahdollista kaupungissa, jonka 67 valtuutetusta on sosiaalidemokraatteja, vihreitä ja vasemmistoliittolaisia on 37? Julkisissa puheissa ja ohjelmissa kaikki kolme puoluetta liputtavat avoimuuden, demokratian ja kansalaisten osallistumisen puolesta. Todellisissa päätöksentekotilanteissa demokratiaa, avoimuutta ja kansalaisten osallistumista vaatiikin vain vasemmistoliitto.

Valtuustossa eniten puheenvuoroja kirvoitti Nekalan kirjaston 90 000 euron toimintamääräraha, joka on vain 0,2 prosenttia ohjelman kokonaissummasta. Lukuisissa puheenvuoroissa korostettiin kirjaston tärkeyttä ja nekalalaisille luvattiin kirjastopalveluiden jatkon varmistettavan ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Säästöohjelmasta äänestettäessä enemmistö äänesti kuitenkin määrärahojen poistamisen puolesta. Nekalalaisten epävarmuus jatkuu pitkälle ensi syksyyn.

Keskustelu Nekalan kirjastosta ei syntynyt tyhjästä eikä valtuutettujen omaehtoisesta huolesta. Keskustelu syntyi kansalaisten aktiivisuuden ansiosta. Kirjastoaan jo monesti puolustamaan joutuneet nekalalaiset ovat oppineet toimimaan nopeasti ja saivat tiukasta aikataulusta huolimatta kirjaston puolustajat ripeästi liikkeelle. Jos aikaa olisi ollut enemmän niin varmasti myös monet muut kansalaisten edunvalvojat olisivat aktivoituneet. Eläkeläis- tai terveysjärjestöt olisivat taatusti saaneet liikkeelle tuhansia ikäihmisten ja terveyspalveluiden maksujen korotusten vastustajia. Sillä olisi ollut vaikutuksensa päätökseen talouden tasapainottamisohjelmasta.

On erittäin ikävää, että kuluvan valtuustokauden yksi keskeisimmistä päätöksistä tehtiin ilman demokraattista valmistelua ja avointa, julkista keskustelua. Se, että julkistetaan lista vaihtoehtoisista säästökohteista ilman todellisia vaikuttamismahdollisuuksia, voi olla hyvää tiedottamista, demokratian kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tällaisen päätöksenteon jälkeen on turha ihmetellä kansalaisten laskevaa äänestysaktiivisuutta tai vähenevää kiinnostusta kuntapolitiikkaan. Demokratia ei kaipaa juhlapuheita vaan tekoja.

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Miten te ette kyynisty? (29.4.2018)
Vasemmisto kantaa vastuuta 
(25.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin
 (24.4.2018)
Asiakasmaksut luovat pyöröovi-ilmiön (23.4.2018)
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Kirjastoalan ammattilaiset puolustavat kirjastoja (17.4.2018)
Vasemmisto piti kiinni palvelulupauksista (9.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)
Nekalalaiset vetoavat kirjaston säilyttämisen puolesta (8.4.2018)
Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä (5.4.2018)
Suhmurointi pilaa pormestariohjelman (2.1.2018)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Nekalan kirjaston varjosta saisi nousta kiihkeää keskustelua myös muista säästöistä (Aamulehti 25.4.2018)

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *