Artikkeli: Uutiset 2013–2018

11.6.2018 klo 11:37

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään

Euroopan puolueiden vuosikatsastusvuorossa on Euroopan kansanpuolue (European People’s Party, EPP), johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Kokoomuksen Euroopan kansanpuolue (EPP) on menettänyt rajusti kannatustaan niin mielipidemittauksissa kuin vaaleissakin. Viime vuoden ja kuluvan vuoden vaaleissa EPP on hukannut 21 prosenttia äänistään verrattuna edellisiin vaaleihin samoissa maissa.

Viidessä suurimmassa Euroopan unionin jäsenmaassa asuu liki kaksi kolmannesta EU:n kansalaisista. Niistä neljässä on EPP:n jäsenpuolue uusimmissa parlamenttivaaleissa kärsinyt suuren tappion (Taulukko 1). Myös vaalit viimeksi voittaneen Espanjan PP:n kannatuskäyrät osoittavat kaakkoon.

Taulukko 1. Britannia ei ole taulukossa, koska se on ainoa EU-maa jossa ei ole EPP:n jäsenpuoluetta.

 

EPP valmistautuu ensi vuoden toukokuussa pidettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin syvässä neuvottomuuden tilassa. Teki puolue niin tai näin, se ampuu itseään jalkaan. EPP on sitoutunut EU-projektiin suuryritysten hankkeena ja talouskuripolitiikan toimeenpanijana. EPP:n poliitikot vastaavat kansalaisten protesteihin talouskuripolitiikan seurauksia vastaan syyttämällä vaikeuksista EU:n määräyksiä. Tällä hurskastelulla Euroopan kokoomuslaiset eivät ole onnistuneet kartuttamaan omaansa, vaan oikeistopopulististen ja oikeistoradikaalien puolueiden kannatusta.

EPP ei myöskään onnistunut kääntämään kannatustaan nousuun lopettamalla Euroopan Unionin suuren koalition Sosialistien ja demokraattien (S&D) ryhmän kanssa ja vaihtamalla yhteistyökumppaneiksi liberaalien ALDEn ja oikeistopopulistien ECR:n.

Taulukko 2. Myös viime vuosi oli synkkä EU:n kokoomuspuolueille. EU:n suurimpiin kuuluvissa Saksassa ja Ranskassa tuli suurtappiot. Vain Itävallassa tuli vaalivoitto.

 

Sosiaalidemokraatit eivät ole kadonneet kartalta kaikista valtamedian julistamista kuolinilmoituksista huolimatta. Demarit ovat toki hävinneet rumasti monia vaaleja, mutta niin ovat kokoomuslaiset puolueetkin. Jos eurovaalit pidettäisiin nyt (myös Britanniassa), olisi S&D uusimpien mielipidemittausten mukaan EU-maissa EPP:tä karvan verran suositumpi.

Sangen todennäköisesti EPP kuitenkin säilyttäää suurimman puolueen aseman Euroopan parlamentin vaaleissa ‒ Brexitin ansiosta. Britanniassa ei ole EPP:n jäsenpuoluetta, joka olisi saanut eurokansanedustajia. Sen sijaan Labourilla on 20 meppiä, jotka toukokuussa jäävät valitsematta uudelleen.

EPP:n kannatus ei ole valunut vain oikeistopopulisteille ja radikaalioikeistolle, vaan useissa maissa myös liberaaleille. ALDE ei kuitenkaan uhkaa ohittaa EPP:tä ainakaan vielä, vaikka Ranskan LREM siihen liittyisikin.

Kansanjoukot kaatoivat kokoomusjohtoisen hallituksen Armeniassa

Taulukko 3. EU:n ulkopuolisissa Euroopan maissa muutokset kokoomuksen veljespuolueiden kannatuksessa olivat melko vähäisiä. Albania jatkaa demarien komennossa ja Norjassa EEP:n jäsenpuolueet jakavat hallitusvastuun oikeistopopulistien kanssa vaalitappiosta huolimatta.


Armeniassa EPP:n tarkkailijajäsen HHK jatkoi hallituksen johdossa vaalien jälkeen, kuten puolue on tehnyt yhtäjaksoisesti vuodesta 1999 lähtien. Syytökset hallituksen harjoittamasta korruptiosta ja väärinkäytöksistä voimistuivat ja laajenivat kaduille. Tämän vuoden huhtikuun valtavat mielenosoitukset johtivat lopulta siihen, että parlamentti, jossa HKK:lla on enemmistö, antoi toukokuussa epäluottamuslauseen HHK:n johtamalle hallitukselle. Lisäksi parlamentti asetti pääministeriksi vaaleissa vajaan kahdeksan prosentin ääniosuuden voittaneen liberaalisen YELK-liittoutuman edustajan.

Seuraava EPP:n jäsenpuolueen johtaman hallituksen kaatuminen väärinkäytöksiin tapahtui Espanjassa runsas viikko sitten. Hallitusta vastaan oli kovat paineet jo aikaisemmin. Sen toimeenpanema väkivalta rauhanomaisia mielenosoittajia ja äänestäjiä vastaan Kataloniassa toivat mieleen oikeistodiktatuurin, josta Espanja vapautui vasta 40 vuotta sitten.

Kokoomuslaiset konservatiiveista oikeistoradikaaleiksi

Taulukko 4. Kevään vaaleissa kansalliskiihkoiset oikeistoradikaalit menestyivät. Sloveniassa ja Unkarissa radikaalioikeistoa edustavat Euroopan kansanpuolueen jäsenpuolueet.

 

Suomi ei ole ainoa maa, jossa Euroopan unionin perusoikeuskirjan ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja oikeusvaltioihanteita kunnioittavat sivistysporvarit on eliminoitu johtavasta konservatiivipuolueesta. Yhä useampi EPP:n jäsenpuolue on Suomen kokoomuksen lailla ollut tekemässä rasismista vaikutteensa ottavasta muukalaiskammoisesta puheesta normaalia. Suomessakaan ei enää olla kaukana Unkarin tilanteesta, jossa kokoomusenemmistöinen parlamentti on säätämässä turvapaikanhakijoiden avustamisen rikolliseksi toiminnaksi.

Suurin useimpia perinteisiä konservatiivipuolueita oikeistopopulisteista ja -radikaaleista erottava tekijä on ollut suhtautuminen Euroopan unioniin. EPP:n jäsenpuolueet Itävallassa ja Unkarissa ovat tässäkin kysymyksessä liittyneet laitaoikeiston riveihin.

Unkarissa, Itävallassa ja Sloveniassa EPP:n jäsenpuolueet ovat onnistuneet voittamaan oikeistoradikaaliset kilpailijansa nationalistisin ja ihmisoikeuksista piittaamattomin ohjelmin. Viimeksi Italiassa kokoomuslainen, Silvio Berlusconin Forza Italia yritti palata valtaan oikeistoradikaalit puolueet apunaan, mutta jäikin näiden jyräämäksi.

Taulukko 5. Päästyään valtaan vuoden 2012 vaaleissa Fidesz uudisti vaalilakia. Vuoden 2014 ja vuoden 2018 vaaleissa Fidesz ja sen apupuolue KDNP ovatkin alle 50 prosentin kannatuksella saaneet perustuslain muuttamiseen tarvittavaan kahden kolmasosan määräenemmistön 199 paikkaisessa parlamentissa. Unkari on palannut yhden puolueen valtaan.

.

EPP yrittää kiillottaa kilpeään vaatimalla Euroopan unionia rankaisemaan Puolaa, jonka hallitus rikkoo karkeasti Euroopan unionin perusperiaatteita. Ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja sananvapauden puolustajan mainetta on kuitenkin hankala rakentaa, kun EPP samanaikaisesti varjelee EPP:läisen Fideszin johtamaa Unkaria EU:n kurinpitotoimilta.

Lue lisää muualla verkossa:

Euroopan unionin perusoikeuskirja

Aiheesta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Euroopan kansanpuolueenkin kannatus laskenut jyrkästi (10.2.2017)
Kokoomuksen keisarit (31.7.2015)

Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018) 

Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018) 

|||

Taulukko 6.

 

Taulukko 6 kuvaa EU-maiden kannatusmittausten tuloksia. Sarakkeen B paikkajakauma on laadittu kannatusmittausten pohjalta siten, että Euroopan parlamentin uusi paikkajako on otettu huomioon. (Britannialta vapautuvista paikoista jaettiin vain osa. Suomi on saamassa yhden lisäpaikan.

Eurovaalien kannatusmittausten ja paikkalaskelman lähteet:

Europawahl-projektion: Christdemokraten europaweit vorne (18.4.2018, Treffpunkt Europa, Tobias Gerhard Schminke)
Sozialdemokraten nach Brexit ohne Chance auf Kommissionspräsidentschaft (18.5.2018, Treffpunkt Europa, Tobias Gerhard Schminke)

Avain puoluenimien lyhenteisiin:

EPP:n täysjäsenet
CDA Christen Democratisch Appèl Kristillisdemokraattinen vetoomus
CDU Christlich Demokratische Union Deutschlands Saksan kristillisdemokraattinen unioni
CSU Christlich-Soziale Union in Bayern Baijerin kristillissosiaalinen unioni
Fidesz Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Fidesz – Unkarin kansalaisliitto
FI Forza Italia Eteenpäin Italia
KDNP Kereszténydemokrata Néppárt Kristillisdemokraattinen kansanpuolue
KDU-ČSL Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová Kristillinen ja demokraattinen unioni – Tšekkoslovakian kansanpuolue
LR Les Républicains Tasavaltalaiset
NSi Nova Slovenija – Krščanski demokrati Uusi Slovenia – kristillisdemokraatit
PN Partit Nazzjonalista Kansallispuolue
SDS Slovenska demokratska stranka Slovenian demokraattinen puolue
SLS Slovenska ljudska stranka Slovenian kansanpuolue
TOP 09 Tradice Odpovědnost Prosperita Perinne, vastuullisuus, vauraus
ÖVP Österreichische Volkspartei tävaltalainen kansanpuolue
GERB Граждани за европейско развитие на България Kansalaiset Bulgarian Eurooppalaisen kehityksen puolesta
DSP Демократи за силна България Demokraatit vahvan Bulgarian puolesta
RB Реформаторски блок Uudistusmielinen blokki
EPP:n liitännäisjäsenet
PD Partia Demokratike e Shqipërisë Albanian demokrattinen puolue
H Høyre Oikeisto
EPP:n tarkkailijajäsenet
RPA Հայաստանի Հանրապետական Կուսակցություն Armenian tasavaltalaispuolue
Perinne Ժառանգություն Perinne
KrF Kristelig Folkeparti Kristillinen kansanpuolue

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *