Artikkeli: Uutiset 2013–2018

4.6.2018 klo 09:53

Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan

Kiitos kaikille avusta! Näin on otsikoitu Slovenian eilisten parlamenttivaalien voittajiin kuuluvan vasemmistopuolue Levican Facebook-sivulla perjantaina julkaistu kuvakooste. Levica sai 9,3 prosenttia äänistä. Kirjoituksessa julkaistaan kaikkien paikkoja saaneiden puolueiden äänimäärä, kannatusosuus ja paikkamäärä.

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Oikeistolainen Slovenian demokraattinen puolue (Slovenska demokratska stranka, SDS) nousi 25 paikallaan suurimmaksi puolueeksi eilisissä Slovenian parlamenttivaaleissa. Viime vaaleissa ensimmäistä kertaa Slovenian parlamenttiin noussut vasemmisto (Levica) nosti paikkalukunsa kuudesta yhdeksään.

Sloveniassa ei aikaisemmin ole ollut vaikutusvaltaista muukalaiskammoista oikeistopuoluetta, mutta viime vaalikaudella SDS ryhtyi sellaiseksi. Puolueen vaalikampanja otti mallia Unkarin Fidesz-puolueelta ja itse Fideszin johtaja ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán kävi vauhdittamassa SDS:n vaalikampanjaa. SDS:n pääasiallisena vaalilupauksena oli lopettaa maahanmuutto Unkarin tapaan.

Hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita. Kaikki puolueet neljä paikkaa saanutta Slovenian kansallispuoluetta (Slovenska Nacionalna Stranka, SNS) lukuunottamatta lupasivat ennen vaaleja olla tekemättä yhteistyötä SDS:n kanssa. Slovenian parlamentissa on 90 jäsentä, enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan siis 46 kansanedustajan tuki.

Levica perustettiin vasta viime vuonna. Levicaa edellisissä vaaleissa edustavat luvut ovat itse asiassa kolmen vasemmistolaisen puolueen muodostaman Yhtynyt vasemmisto -vaaliliiton lukuja. Kaksi puolueista perusti Levican.
Eläkeläispuolue DeSUS ei tarkkaan ottaen ole ALDE puolueen jäsen, mutta DeSUSin edustaja Euroopan parlamentissa kuuluu ALDEn ryhmään.

 

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi ensimmäistä kertaa valeissa mukana ollut Marjana Šarcan lista (Lista Marjana Šarca, LMŠ). Puolue sai 13 paikkaa. LMŠ haluaa pysyttäytyä perinteisen puoluekentän ulkopuolella, mutta on monissa linjauksissaan kallellaan vasemmalle.*

Sosiaalidemokraatit (Socialni demokrati, SD) nousivat 10 paikallaan kolmostilalle ja olivat ainoa istuva hallituspuolue, joka eteni vaaleissa. Pääministeripuolue, Moderni keskustapuolue (Stranka modernega centra, SMC), joka edellisissä vaaleissa ilmestyi kuin tyhjästä ja valtasi yli kolmanneksen parlamenttipaikoista, sai nyt tyytyä yhdeksään paikkaan. Kolmas hallituspuolue, Slovenian eläkeläisten demokraattinen puolue (Demokratična stranka upokojencev Slovenije, DeSUS) kadotti yli puolet kannatuksestaan.

Perinteisillä konservatiivipuolueen linjoilla pysytellyt Uusi Slovenia ‒ kristillisdemokraatit (Nova Slovenija – Krščanski demokrati, NSi) lisäsi kannatustaan kahden lisäpaikan arvoisesti, liberaalinen Alenka Bratušekin puolue (Stranka Alenke Bratušek, SAB) yhden paikan.

Kokoomuksen veljespuolueet asemoivat itseään radikaalioikeistoon

Slovenian demokraattisen puolueen siirtyminen jyrkästi oikealle ei ole ainutlaatuinen tapaus. Monet muutkin Euroopan kansanpuolueen (EPP) jäsenet ovat luopuneet niin sanotuista perinteisistä länsimaisista arvoista ja kisaavat samasta kannatuksesta nationalististen ja muukalaiskammoisten puolueiden kanssa.

Vaikka monet Euroopan kokoomusjohtajat nuhtelevat Viktor Orbania ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vastaisesta toiminnasta, ovat EPP:n jäsenet muun muassa Itävallassa ja Italiassa yrittäneet vallata radikaalioikeiston tilaa radikaalioikeistolaisin tunnuksin.

Vasen Kaista julkaisee lähiaikoina katsauksen Euroopan konservatiivipuolueiden radikalisoitumisesta.

Levica on ensimmäinen jälkisosialistisissa maissa menestyvä punavihreä puolue

Uusvasemmistolaiset puolueet eivät ole vielä menestyneet Euroopan entisissä sosialistisissa maissa. Demareista vasemmalla olevia puolueita on parlamenteissa edustanut vain kommunistiset puolueet muutamassa maassa.

Jugoslavian purkautuessa itsenäistyneistä maista Slovenia sai ensimmäiset punavihreät kansanedustajat vuonna 2014, kun kolme pientä vasemmistopuoluetta muodosti Yhdistyneen vasemmiston vaaliliiton. Yhdistynyt vasemmisto ylitti neljän prosentin äänikynnyksen ja sai kuusi kansanedustajaa.

Tarkkaan ottaen vasemmistopuolue Levica osallistui ensimmäistä kertaa vaaleihin tänä vuonna. Yhtyneen vasemmiston kolmesta itsenäisestä puolueesta kaksi yhdistyi viime vuonna Levicaksi. Uuden vasemmiston kansanedustajista viisi liittyi Levicaan.

Vaalikampanjan päätunnuksena Levicalla oli Hyvinvointia (vaurautta) kaikille, ei harvoille.

|||

*Uusi tieto, lisätty 7.1.2019: Marjana Šarcan lista (LMŠ) on liittynyt Euroopan liberaalien ja demokraattien allianssi -puolueeseen (ALDE) 9.11.2018.

Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018) 

Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018) 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *