Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

28.9.2018 klo 12:01

Toiveet eivät sosiaali- ja terveysmenoja pienennä

SINIKKA TORKKOLA   
Tampereen kaupungin menojen ennustetaan olevan tänä vuonna yli 70 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän. Suurin ylitys, lähes 50 miljoonaa euroa, on tulossa sosiaali- ja terveysmenoihin. Talousarviossa suunniteltua suuremmat menot eivät ole yllätys vaan seurausta väärin valitusta budjettilinjasta. Toivotaan-toivotaan-budjettilinjaus perustuu uskoon, että varaamalla todellista tarvetta vähemmän rahaa menoihin, kulut sitten pienenevät.

Toiveeksi näyttää jäävän myös usko sosiaali- ja terveysuudistuksen tuomasta pelastuksesta. Yhä todennäköisempää on, ettei sote-uudistus valmistu suunnitelmien mukaisesti. Ensi kevään eduskuntavaaleista onkin tulossa sote-vaalit, joissa voidaan panna piste yrityksille myydä julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut eniten tarjoavalle.

Vasemmistoliitto varoitti toivotaan-toivotaan-budjetista jo viime syksynä ja vaati talousarviosta päätettäessä lisää rahaa sosiaali- ja terveysmenoihin. Alibudjetoinnin aiheuttamaa rahapulaa on tänäkin vuonna paikattu lisätalousarviolla. Lisäraha on hätäratkaisu, joka ei poista kaikkia alibudjetoinnin aiheuttamia ongelmia. Liian niukat voimavarat yhtäällä tuovat lisäkuluja toisaalla. Perusterveydenhuollon niukat palvelut ovat suurin syy erikoissairaanhoidon kasvaviin kuluihin. Samoin perheiden tukipalveluiden puutteet tuottavat lisää kuluja lastenhuollossa.

Hölmöläisten peiton jatkamisen sijaan sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillitseminen tulee aloittaa lisärahoituksella palveluiden parantamiseksi. Terveydenhuollossa parasta taloudenhoitoa on oikea hoito, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Paljon hoitoa tarvitsevat sairaat ihmiset eivät parane hoitoa heikentämällä. Hoidon ja hoitotarvikkeiden saatavuuden kiristäminen huonontaa hoitoa, pahentaa sairautta ja lisää hoidon tarvetta. Pitkäaikaissairaiden hyvä hoito onkin keskeinen keino terveydenhuollon kulujen kasvun hillitsemisessä.

Tampereen ensi vuoden talousarvion valmistellaan parhaillaan. Ennen kuin valtuusto pääsee budjetista marraskuussa päättämään tekevät lautakunnat päätöksiään. Sosiaali- ja terveyspalvelujen säästölistojen sijaan tarvitaan useamman vuoden suunnitelma siitä, miten päästään eroon alibudjetoinnin tuottamista kalliista pikatoimista. Toivotaan-toivotaan-budjetin sijaan sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee kehitysbudjetin, joka varmistaa palveluiden toimivuuden ja kehittämisen koko ensi vuodeksi. Se on entistä tärkeämpää nyt, kun sote-uudistuskin näyttää siirtyvän hamaan tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja ja vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Lautakunnan päätös heikentää ikäihmisten ja vammaisten palveluja (14.9.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Vasemmistoliitto tiukkana talousarviovaltuustossa (14.11.2017)
Tampereen talousarvio vaatii riskien hallintaa (13.11.2017)
Alibudjetointi ja kasvava pahoinvointi ei pelasta taloutta (26.10.2017)

Tipotien sosiaali- ja terveysaseman kuvasi Cai Melakoski.

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *