Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.1.2018 klo 09:14

Tavara-aseman purkua ajetaan suljetuin ovin

Kaupunkilaisia kokoontui 12.1.2018 mielenilmaukseen tavara-aseman puolesta (Kuva: Jukka Peltokoski)

 

Teksti: OSKARI JOKINEN
Morkun aukion asemakaavan muutosta ajetaan Tampereella toistaiseksi sammutetuin lyhdyin. Vuonna 2015 Tampereen kaupunginvaltuusto päätti vanhan tavara-aseman suojelusta, mutta viime aikoina kaupunki on alkanutkin suunnitella täysin toisenlaista kaavamuutosta. Vaikka apulaispormestari Aleksi Jäntti vakuuttaakin, että kaavamuutosta hoidetaan avoimesti ja hyvän kaavasuunnittelun periaatteiden mukaisesti, tehdään osa työskentelystä silti vakan alla. Suunnitteluprosessin avoimuudella Jäntti viittaa vuoden 2017 elokuussa pidettyyn yleisötilaisuuteen. Toisilla rintamilla avoimuus päättyy kuin seinään.

Kaavaprosessin pimitetyt perustelut

Tammikuussa 2018 pidettiin kaavamuutokseen liittyen viranomaisneuvottelu, jonka ennakkomateriaaleissa viitattiin mystiseen ohjausryhmän muistioon, jossa oltiinkin yhtäkkiä päädytty ajamaan suojellun tavara-aseman purkamista. Kaavasuunnittelussa on tehty äkillinen täyskäännös, kun tavara-aseman purku on muuttunut kaupungin ajamaksi ratkaisuksi ja Morkun säilyttäminen keskeiseksi kiistakysymykseksi. Tämä on tapahtunut vasemmiston varavaltuutetun Jouni Sirénin mukaan myös yhdyskuntalautakunnan asiasta tietämättä.

Tämän radikaalin muutoksen perustelut ovat myös toistaiseksi jäämässä hämärän peittoon. Vasen Kaista pyysi Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtajalta Mikko Nurmiselta ohjausryhmän muistiota, jossa tämänhetkiseen linjaan on päädytty, mutta Nurminen kieltäytyi luovuttamasta materiaalia. Hän vetosi päätöksessään siihen, että muistio on laadittu kaavaprosessin sisäistä työskentelyä varten, eikä ole näin ollen julkisuuslain alainen julkinen dokumentti.

Asiantuntijat painottavat avoimuutta

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta alleviivaa avoimuuden ja vuorovaikutuksellisuuden merkitystä kaavoituksen valmistelussa. Tämän vuoksi erilaisten vaihtoehtojen ja niiden perusteluiden tulisi olla julkisia. Avainasemassa ei ole ensi sijassa se, mitä dokumentaatiota arkistoidaan ja mitä ei.

Myös Kuntaliiton juristi Ida Sulin tähdentää julkisen päätöksenteon avoimuutta. Vaikka itse asiakirjaa ei annettaisikaan julkisuuteen ennen kuin asia on loppuun käsitelty, olisi silti tärkeää, että sen sisältö olisi yleisön tiedossa. Asiakirjoja tulisi ensi sijassa olla antamatta julkisuuteen vain tarkasti rajatuissa tapauksissa, esimerkiksi kun kaupunki haluaa säilyttää neuvottelurauhan liiketoiminnan harjoittamiseen liittyen. Sulinin mukaan kuntien ja kaupunkien käytännöt asiakirjojen suhteen kuitenkin vaihtelevat paljon julkisuuslain monitulkintaisuuden vuoksi.

– Meille tulee jäseniltä paljon kyselyitä nimenomaan julkisuuslaista. Yleensä tällaisissa tapauksissa toimitaan avoimesti, joitakin yksittäisiä tilanteita lukuun ottamatta. Yleisesti ei ole kyse mistään tietoisesta halusta pimittää. Halutaan toimia oikein, mutta laki on monitulkintainen.

Laintulkinta syynissä

Monitulkintaisuuden edessä olisi ehkä tärkeintä seurata lain kirjaimen sijaan sen henkeä. Mikäli asiakirjan julkisuudesta pitämiseen on aidosti merkityksellinen syy, tämän syyn tuominen esille tekisi päätöksestä helpomman ymmärtää. Sen sijaan muistion pimittäminen hämärtää voimakasta kansalaiskeskustelua aiheuttavaa prosessia, kenties turhaan. Tällaisenaan kaavaprosessi saa erikoisen ja salailevan luonteen.

Tampereen vasemmiston kaupunginvaltuutettu Sinikka Torkkola on tehnyt aiheesta myös valtuustokyselyn. Kyselyssä penätään syytä kaupungin linjaukselle muistion suhteen. Asiaa käsitellään ensi viikon valtuuston kokouksessa, jossa kysymykseen vastaa apulaispormestari Jäntti. Kirjallinen vastaus on luettavissa jo tämän viikon perjantaina kokouksen esityslistasta.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Pro tavara-asema -liike lopetti lomailun (31.12.2017)

Tavara-asemaa uhkaa purku -suojelijat koolle (28.12.2017)

Tavara-asema ja Morkku voidaan säästää tuholta (17.11.2017)

Tavara-aseman suojelupäätöksen purulle ei ole perusteita (30.8.2017)

Onkiniemestä ja tavara-asemasta kulttuuritehtaita ja Tampereesta Berliini (28.7.2017)

Ratapihankadun mutka säästäisi miljoonat (15.8.2016)

Onkiniemen kulttuuritehtaan tulevaisuus yhä avoin (27.10.2015)

Valtuustokysymys: onko omaehtoiselle kulttuurille tilaa (26.5.2015)

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna… (1.10.2014)

Suunnitelma: tavara-asema Morkun paikalle (3.12.2013)

8588 vaatii tavara-aseman säilyttämistä (11.11.2013)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Sinikka Torkkolan valtuustokysely (Tamperen kaupungin verkkosivut, valtuuston kyselytunnin 22.1.2018 esityslista)

Kansanliike vanhan tavara-aseman puolesta -FB-ryhmä

Tampereen kuntapolitiikka FB-ryhmä

Uuden asemakaavan valmistelu alkaa: Puretaanko Tampereen suojeltu tavara-asema ja säästetäänkin seuraintalo Morkku? (Ylen verkkouutinen 29.12.2017)

Tavara-aseman tulevaisuudesta tulee vielä vaikea vääntö Tampereella – Tästä syystä purkaminen on vaikeaa. (Aamulehti 29.12.2017)

”Perusteet suojelulle ovat vankat” – Suoniemi ja Torkkola kutsuvat kansalaiskokoukseen tavara-aseman puolesta. (Tamperelainen 27.12.2017)

Tavara-aseman paikalle suunnitellaan 8-kerroksista taloa – ”Olisiko aika kerätä uusi adressi?” (Tamperelainen 27.12.2017)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *