Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.12.2017 klo 10:11

Pro tavara-asema -liike lopetti lomailun

Tavara-aseman ja Morkun tulevaisuus kiinnostaa. Tammelan Voiman sali oli täynnä kaupunkilaisia pohtimassa tilannetta.

Teksti: LIISA AHOLA, kuvat: SAANA HEINÄNEN       
Tammelassa Voimaan eli Vanhaan Mestariin kokoontui epäuskoinen ja ihmettelevä joukko Tampereen kehityksestä kiinnostuneita ihmisiä. Jo suojelupäätöksen saanut VR:n vanha tavara-asema onkin päätetty esittää purettavaksi ja purkutuomion jo aikoja sitten saanut Morkku, rautatieläisten seuraintalo, säilyttää. Nämä käänteet ovat kuin hitaassa tangossa: yllättäviä ja näyttäviä.

Kaupunginvaltuutetut Sinikka Torkkola ja Juhana Suoniemi olivat kutsuneet ihmiset koolle keskustelemaan uudesta käänteestä ja kaavoitussuunnittelua ohjaavan apulaispormestari Aleksi Jäntin vastaamaan kysymyksiin. Hän kertoikin kaupunginhallituksen päättäneen tavara-aseman alueen uudelleen suunnittelusta. Uutta kaavoitusta valmistellut viranhaltijatyöryhmä oli tullut siihen tulokseen, että suojelupäätös pitää kumota ja Tammelan kaupunginosan kultttuurihistoriallista ja arkkitehtonista arvoa edustavat ihan yhtä hyvin vanhat puutalot.

Ihmisiä kiinnosti, kuinka tähän yhden vaihtoehdon malliin oli tultu. Apulaispormestari Jäntin mukaan asiassa oli edetty kaiken avoimuuteen ja asukkaiden kuulemiseen perustuvan hyvän kaavoitustavan mukaan. Yleisötilaisuus oli pidetty elokuussa eikä huomautuksia tullut.

Vanha tavara-asema puhutti yleisöä. Pitkään se oli piileskellyt makasiinien ja aitojen suojissa, niin että monet tamperelaiset eivät edes tiedä sellaisen olevan olemassa. Huonossa kunnossa olevan rakennuksen piirteistä kyllä löytää jugend-tyylin ja yhdessä Morkun kanssa se todella edustaa merkittävää suomalaista rautatiehistoriaa. Molemmat rakennukset ovat valtionrautateiden oman arkkitehdin Bruno Granholmin suunnittelemat.

 

Leena Strandén muistutti, että tavara-aseman ja Morkun alueen suojelun vuoksi alueen pohjoisosaan on jo aiemmin kaavoituksessa lisätty rakennusoikeutta.

 

Pro Tavara-asema -liike keräsi vuonna 2013 jo kertaalleen yli 8000 nimeä tavara-aseman säilyttämisen puolesta. Valtuusto päätti säilyttää tavara-aseman, mutta siirtää sen purettavan Morkun paikalle. Paikallaan tavara-asema ei saisi olla, sillä se aiheuttaa Ratapihankatuun mutkan. Mutka kadussa ei sinänsä ole mikään haitta, mutta kevyenliikenteen kulun ratkaisumalli puuttuu. Kuitenkin kevyt liikenne voitaisiin helposti ohjata Ratapihankadun alitse. Tavara-aseman purkamiseen houkuttelee mahdollisuus rakentaa korkea kerrostalo Morkun viereen.

Vanhojen rakennusten ei saa antaa rapistua

Me matkustamme ulkomaille ihailemaan vanhojen kaupunkien tunnelmaa. Euroopassa kaupungeilla on menneisyytensä. Ihailemme barokkia, rokokoota, uusklassismia ja jugendia. Siellä eri aikakausien tyylit elävät harmoniassa. Tampereella ei juuri menneisyyttä ole. On lähinnä vain tulevaisuus. Jostakin on lanseerattu ajatus siitä, että rakennus tulee elinkaarensa päähän ja sitten se puretaan. Talosta tulee purkukuntoinen homeluola helposti. Laiminlyödään katon korjaus. Tai löydetään jostakin asbestia.

Voiman kokouksessa ihmiset halusivat vastuuttaa omistajia pitämään kiinteistönsä kunnossa. Tämä vaatimus koskee erityisesti julkisin varoin rakennettuja ja ylläpidettyjä rakennuksia. Ei pitäisi tarkoituksellisesti antaa talojen rapistua. Myös kaavoituksen pitää olla avointa ja valmistelussa pitää olla useampi vaihtoehto, jotta päättäjät pääsevät valitsemaan hyvistä vaihtoehdoista parhaan eikä kahdesta vaihtoehdosta vähemmän kehnoa.

 

Kansalaiskokouksen koollekutuneet kaupunginvaltuutetut Sinikka Torkkola ja Juhani Suoniemi tiukkasivat apulaispormestari Aleksi Jäntiltä (oikealla), kuka on päättänyt, että Ratapihankadun suora linjaus ja tavara-aseman purku ovat uuden kaavoituksen lähtökohta.

 

Tavara-aseman toimintaryhmä kokoontuu seuraavan kerran lauantaina 13.1.2018 klo 13 Tammelan Voimassa (Vanha Mestari).

Frenkelin edustalla 12. tammikuuta klo 9.00 järjestetään mielenilmaus. Viranomaisneuvottelun alkaa klo 9.30.

Mielenosoituksen aika on korjattu 8.30:sta klo 9:ksi 4.1.2018 klo 10.30

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tavara-asemaa uhkaa purku -suojelijat koolle (28.12.2017)

Tavara-asema ja Morkku voidaan säästää tuholta (17.11.2017)

Tavara-aseman suojelupäätöksen purulle ei ole perusteita (30.8.2017)

Onkiniemestä ja tavara-asemasta kulttuuritehtaita ja Tampereesta Berliini (28.7.2017)

Ratapihankadun mutka säästäisi miljoonat (15.8.2016)

Onkiniemen kulttuuritehtaan tulevaisuus yhä avoin (27.10.2015)

Valtuustokysymys: onko omaehtoiselle kulttuurille tilaa (26.5.2015)

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna… (1.10.2014)

Suunnitelma: tavara-asema Morkun paikalle (3.12.2013)

8588 vaatii tavara-aseman säilyttämistä (11.11.2013)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kansanliike vanhan tavara-aseman puolesta -FB-ryhmä

Tampereen kuntapolitiikka FB-ryhmä

Uuden asemakaavan valmistelu alkaa: Puretaanko Tampereen suojeltu tavara-asema ja säästetäänkin seuraintalo Morkku? (Ylen verkkouutinen 29.12.2017)

Tavara-aseman tulevaisuudesta tulee vielä vaikea vääntö Tampereella – Tästä syystä purkaminen on vaikeaa. (Aamulehti 29.12.2017)

”Perusteet suojelulle ovat vankat” – Suoniemi ja Torkkola kutsuvat kansalaiskokoukseen tavara-aseman puolesta. (Tamperelainen 27.12.2017)

Tavara-aseman paikalle suunnitellaan 8-kerroksista taloa – ”Olisiko aika kerätä uusi adressi?” (Tamperelainen 27.12.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *