Näkökulma, Tampere

MINNA MINKKINEN

10.2.2019 klo 18:16

Miksi päihdepalveluissa sallitaan sopimusrikkeet?

Luca Serazzi kuva on julkaistu Flickr-kuvapalvelussa lisenssillä CC BY 2.0.
Minna Minkkinen (Kuva: Mari Kurkimäki.)

 Sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttaminen on tehnyt sote-palveluista halpuutusmarkkinat. Kuka halvimmalla tuottaa, kilpailutukset voittaa. Sosiaali- ja terveyspalveluissa kalleinta on henkilökunta. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ennen kaikkea alan ammattilaisten tekemää työtä, josta merkittävä osa on vuorovaikutusta asiakkaan tai potilaan ja ammattilaisen välillä.

Palveluiden halpuuttaminen on mennyt siihen pisteeseen, että palveluita käyttävät eivät saa riittävästi tarvitsemaansa hoivaa ja huolenpitoa. Viimeisimmät huonot uutiset vanhustenhuollosta tulevat Alavudella toimivasta Attendon hoivakodista, jossa ensimmäisen kuukauden aika on kuollut kuusi asukasta. Aluehallintovirasto keskeytti hoivakodin toiminnan, koska hoito ei ollut toimiluvan edellytysten mukaista. Aluehallintovirasto kyllä kertoi selväsanaisesti Attendolle, etteivät alkuvaiheen ongelmat ole hyväksyttävä syy huonoon toimintaa, vaan hoidon pitää olla alusta asti toimiluvan mukaista.

On hienoa, että aluehallintovirasto linjaa, että toiminnan pitää heti olla asiallista, eivätkä alkuvaikeudet ole peruste laiminlyödä hoitoa. Valitettavasti sama ei päde kaikkiin toimintoihin. Tampereella pari vuotta sitten kilpailutetut huumehoidon avopalvelut eivät ole vastanneet toiminnasta annettua kuvausta. Ongelmiin ei ole kuitenkaan puututtu, vaan ne kuitattiin alkuvaikeuksilla ja toivottiin kärsivällisyyttä.

En voi olla miettimättä, miksi päihdehoidolta ei vaadita hoitolupausten täyttämistä. Miksi palveluntuottajan ei tarvitse toimia, kuten sopimuksessa on sovittu? Miksi huumehoidon avopalveluissa saa olla alkuvaikeuksia, mutta vanhusten laitoshoidossa ei? Kummassakin mahdollisuus kuolemaan on ilmeinen.

Millä laadukasta hoivaa mitataan? Ammattitaitoisen henkilöstön määrä on yksi mittari, samoin työntekijöiden pätevyys. Ovatko opiskelijat laskettuna mukaan resursseihin? Onko kaikilla työntekijöillä riittävä koulutus? Onko työvuorolistoissa oikeita ihmisiä eikä keksittyjä? Kolmas hoivan mittari on henkilökunnan toimintakyky. Vain hyvinvoiva henkilöstö pystyy hoitamaan asiakkaita hyvin..

Valvonta on keskeinen keino, jolla laadukkaat palvelut turvataan. On yhdentekevää vaatia hoitajamitoitusta päiväkoteihin, palveluasumiseen ja hoivakoteihin, ellei kukaan todellisuudessa valvo määräysten noudattamista eikä rankaise rikkeistä.

Ammattilaiset tietävät myös, että monet työnantajat yrittävät hiljentää työntekijöitä, jotta nämä eivät kertoisi epäkohdista eteenpäin. Onneksi on olemassa rohkeita ammattilaisia, jotka eivät lannistu, vaan paljastavat puutteita. Jos aluehallintovirasto ei valvo, meidän ammattilaisten on kannettava eettinen vastuumme ja valvottava itse.

Päihdehoidon laadusta keskustellaan huomenna yhdeksältä alkaen Tampereen valtuustosalissa. Tule mukaan keskustelemaan!

Kirjoittaja on päihdetyötä tehnyt sosionomi ja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Tampereelta.

Lisää aiheesta muualla verkossa

Keskustelutilaisuuden ohjelma (Tampereen kaupungin verkkosivut
Tilaisuutta voi myös seurata suorana verkosta Tampereen kaupungin sivujen kautta. Lähetys alkaa klo 9. Linkki lähetykseen.)
Alkuvaiheen ongelmat eivät riitä selitykseksi Attendon hoiva­kodin puutteille, sanoo ylitarkastaja – avin mukaan vanhuksilla on nyt turvallista olla. (Helsingin Sanomat 9.2.2019)
Tampereen kaupunki vastaa syytöksiin huumehoidon huonoudesta: ”Nyt pitää olla kärsivällisyyttä” (Aamulehti 2.7.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *