Artikkeli: Kulttuuri, Orivesi, Pirkanmaa

6.7.2019 klo 10:38

Purnun Lumous-näyttely ‒ ”Rakasta, kärsi ja unhoita”

Taidekeskus Purnu löytyy Längelmäveden rannalta Orivedeltä. (Kuva: Jorma Mäntylä)

Oriveden taidekeskus Purnussa on kesänäyttelyn teemana lumo. Mikä ihmistä lumoaa ja hurmaa, ja miksi – ja entä miten lopulta käy? Kokonaisuus on oivaltava analyysi lumoutumisesta.

Lumoutumista ja hurmaantumista voi verrata rakastumiseen. Siinä on psykologian mukaan kolme vaihetta: ensi-ihastus ja kritiikittömyys, sitten realistinen vaihe pettymyksineen, ja lopulta tasapainoinen suhde kohteeseen, jonka hyvät ja huonot puolet opitaan ymmärtämään. Esko Rahkosen tango Rakasta, kärsi ja unhoita tavoitteli musiikissa samaa mitä kuvataitelijat tutkivat tänä vuonna Oriveden Purnussa.

Ihmiset lumoutuvat eri tavoin ja eri asioista. Onko uskonnon hurmio erilaista kuin poliittisen aatteen lumo? Insinöörejä lumoaa teknologia, toisia vaikkapa puutarhanhoito ja kukat, joku saa kicksit vaatteista. Entäpä kun uskonnolliset ja poliittiset johtajat pettävät, toimivat vastoin opetuksiaan ja laittavat rahoja omiin taskuihinsa? Vapautta ja suvaitsevaisuutta julistaneet saavat vallan ja alkavatkin rajoittaa sekä sensuroida kriitikoitaan.

Maippi Ketolan Joutsenlaulu-animaatio on terävä kritiikki muovia ja insinöörien suunnittelemaa kertakäyttökulttuuria kohtaan. Camille Saint-Saënsin sello- ja pianoteos Le Cygne toimii muovirojussa. Ola Kolehmaisen teossarja Pyhiä tiloja erittelee kristillisen kirkon ja moskeijoiden taustalla olevia uskontoja – onko niiden lumo erilaista?

Sami van Ingenin Polte on 15 minuutin lyhytelokuva, jossa yritetään toisintaa Teuvo Tulion kadonnut elokuva Nuorena nukkunut. Siljan lumoutumisen kuvaus onnistuu vähintään yhtä hyvin kuin F.E. Sillanpään romaanissa.

Kati Immosen Kasvimaa kuvaa urbaanin yritystä muovata luonto kaltaisekseen. Jokin onnistuu, mutta kokonaisuus on outo.

Kaistan kävijöitä kolauttanee eniten paviljonki seitsemän. Kalle Lampela jäljittelee Alexandr Deinekan (1899-1969) töitä taiten. Iloiset kommunismin rakentajat, kuten Nina Glazunova, katsovat lumoutuneina tulevaisuuteen 1920-luvun Neuvostoliitossa. Kuinkas sitten kävikään? Veikko Björkin Lada-teos Idän hepokatti kuvaa rappeutunutta Karjalan Äänisniemen kylää, jota ei löydy edes kartoista ja jossa mikään ei toimi. Tämä on 2000-luvun nuorten kuva Neuvostoliitosta. Onkohan se ihan noin? Ovatko Deineka, Gorki, Lunatšarski ja Šostakovitš näin helposti kuitattavissa?

Kuvakollaasi Emma Grönholmin ja Salla Vapaavuoren teoksesta Mielipidepalsta. (Kuva:Jorma Mäntylä.)

Purnun kiinnostavimpia ja omalaatuisimpia töitä on Emma Grönholmin ja Salla Vapaavuoren Mielipidepalsta. Vastaavaa en ole ennen nähnyt. Se on kuuden metrin mittainen kasvilaatikkokasa, jossa kuhunkin laatikkoon on istutettu erilaisia kasveja ja sanomalehtien sekä netin yleisönosastoista poimittuja yleisiä sanontoja. Kasvit sitten ratkaisevat, mikä näkemys voittaa: rajaton maahanmuutto vai sen rajoittaminen? Tällaisen teoksen voi tehdä vain kerran, ja lopputulema on netissä.

 

Kalle Lampela: Ompelija Nina Glazunova. Värikynä kartongille 2017. (Kuva: Purnun lehdistökuva)

 

LUMOUS – nykytaiteen kesänäyttely 2019

Taiteilijat: Veikko Björk, Paavo Halonen, Timo Heino, Kati Immonen, Sami van Ingen, Maippi Ketola, Ola Kolehmainen, Lauri Laine, Kalle Lampela, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Kristiina Uusitalo sekä Emma Rönnholm & Salla Vapaavuori.

Avoinna 16.6. – 11.8. päivittäin klo 11-18

Ryhmille tilauksesta 20.5. – 25.8.

Taidekeskus Purnu, Mustasaari 63, Orivesi 

Lisätietoa:

Purnu (verkkosivut)

Mielipidepalsta (verkkosivut)

 

 

 

|||
Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Vuoden 2019 kesäkaistat: 

Ruukki ja alpakat kutsuvat Mathildedaliin (8.7.2019)
Purnun Lumous-näyttely ‒ ”Rakasta, kärsi ja unhoita” (6.7.2019)
Finlayson Art Area taidenäyttely on kesätapahtumien kärkeä (5.7.2019)
Taidepappilan toinen luonto (27.6.2019) 

|||

Kesäkaistat vuodesta 2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *