Artikkeli: Pirkanmaa, Sastamala

24.11.2019 klo 15:59

Sastamalan vasemmiston valtuutettu Pirkko Niemi vaatii vanhuksille parempaa hoivaa

Pirkko Niemi on puuttunut useasti niin valtuustopuheissaan kuin yleisönosastokirjoituksissaan Sastamalan vanhustenhuollon ongelmiin. Hän toivoo, että asiakkaita kohdellaan kunnioittavasti ja että kaikki saavat palvelutarpeensa mukaisen hyvän ja arvokkaan hoidon ja hoivan. (Kuva: Antti Yrjönen.)

– Tulevaisuus hoivan ja huolenpidon alueella näyttää todella ankealta ja pelottavaltakin. Se, että isot yksityiset hoiva-alan yritykset valtaavat asemaa yhä enemmän maassamme ja kaupungissamme, on huolestuttavaa, toteaa vasemmistoliiton sastamalalainen valtuutettu Pirkko Niemi. 

Sastamalan vanhustenhuolto on herättänyt huolta jo useamman vuoden ajan. Sekä kaupunki että aluehallintovirasto ovat tehostaneet valvontaa. Palvelupuutteiden vuoksi kaupunki on keskeyttänyt palvelusetelien myöntämisen kolmeen yksityiseen hoivakotiin. Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Attendon hoivakodit on poistettu palvelusetelituottajien rekisteristä.

Aluehallintovirasto tiedotti marraskuun alussa keskeyttävänsä Sastamalassa toimivan Pihlajalinnan hoivakoti Ikipihlaja Annen toiminnan osittain. Aluehallintovirasto vähensi hoivakodin asiakaspaikat viiteentoista. Ylen uutisen mukaan lääkehoidon puutteet sekä hoitajien osaamistaso ja liian vähäinen määrä vaaransivat potilasturvallisuuden.

Omien palvelujen alasajo oli virhe

Pirkko Niemi kritisoi Sastamalan kaupunginvaltuuston päätöstä lakkauttaa kaupungin omien yksiköiden toimintaa. Hän muistuttaa vasemmistoliiton koko valtuustokauden vastustaneen liiallista yksityistämistä ja julkisen palvelun karsimista.

–  Monet asiantuntijat ovat todenneet, etteivät sotepalvelut, hoivapalvelut sovellu voittoa tavoittelevien yritysten hoidettavaksi. Toisin kuin julkisissa palveluissa, yksityisillä palvelutuottajilla on päätavoite tuottaa osinkoa omistajilleen. Voitot kulkeutuvat muualle kuin Suomeen, toteaa Niemi.

Pirkko Niemi pitää ongelmana myös, etteivät hoitajat kykene tekemään työtään eettisesti oikein ja hyvän työmoraalin mukaisesti. Hän painottaa, etteivät hoitajat koe tekevänsä työtään riittävän hyvin, asiakkaan tarpeet huomioiden, sillä työnantajan sallimat resurssit eivät mahdollista työn tekemistä koulutuksessa opittujen hyvän hoidon vaatimusten mukaisesti.  

–  On muistettava, että asiakas ja hänen palvelutarpeensa mukainen hoito ja hoiva on ykkösasia, sanoo Niemi.

Pirkko Niemi ei ihmettele, miksi pyöröovi käy tiuhaan hoitoalalla. Hän muistuttaa hoiva-alan matalista palkoista. 

–   Raskaasta ja vaativasta työstä maksetaan liian vähän. Fakta on, ettei naisvaltaisilla, matalapalkkaisilla aloilla ole riittävästi arvostusta. Väitän, että jos alalla olisi miesvalta, palkat olisivat toista luokkaa, arvioi Niemi.

–  Ovatko hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevat ihmiset rasite ja taakka, jonka vuoksi heidät voidaan säilöä tiettyjen seinien sisään odottamaan elämän loppumista, kysyy Niemi.

Ristiriitaista tietoa Sastamalan vanhushoivasta

Pirkko Niemi kertoo Sastamalan valtuuston saaneen marraskuun kokouksessa kattavan tietopaketin  hoivan ongelmista. Vaikka valvontaa on tehostettu ja palvelutuottajia poistettu palvelurekisteristä, ongelmat eivät ole poistuneet. Hän ihmettelee myös viranhaltijoiden ja sastamalalaisen verkkolehden Puheenaiheen keskusteluissa esitettyjen tietojen ristiriitaisuutta. 

–  Muistisairaat eivät ole parhaita asiantuntijoita kertomaan siitä, miten heitä kohdellaan. Kun lukee Puheenaiheet-palstalta ongelman käsittelystä, tulee ristiriitainen olo. Päällimmäiseksi jää kysymys: mikä on totuus, pohtii Niemi.

Omaisten rooli on Niemen mukaan keskeinen. Hän muistuttaa, ettei kaikilla ole omaisia, jotka voisivat seurata arkea ja hoitoa yksikössä ja pitää omaisensa puolia. Jotkut omaiset voivat myös uskoa, että kaikki on hyvin, kun omainen on saanut hoivapaikan.

 –  Mutta vaikka pitäisi kovaa ääntä omaisensa puolesta, parannukset voivat hukkua byrokratiaan, arvioi Niemi.

Sastamalan vasemmisto teki jo 2018 aloitteen viiden hoitajan lisäämisestä kotihoitoon. Toistaiseksi aloite ei ole edennyt. Sastamalan vasemmisto vaatii kaupunkia lisäämään kaupungin omaa palvelua perustason terveydenhuoltoon ja hoivaan. Työnantajana kaupungin tulee huolehtia, että työntekijät voivat hyvin ja että heillä on kunnolliset työskentelyolosuhteet ja työvälineet. Myös johtamisen tulee olla kunnossa: johdon pitää tuntea alaistensa arki.

* 24.11.2019 klo 18.45 Korjattu vasemmiston aloitteen hoitajamäärä viideksi. 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *