Artikkeli: Pirkanmaa

18.4.2020 klo 08:48

Vasemmisto eteni osuuskauppavaaleissa ‒ Pirkanmaalla voitto ja tappio

Salet, S-marketit ja ABC-asemat sekä muiden muassa monet hotellit ovat osa S-ryhmään kuuluvaa Pirkanmaan Osuuskauppaa. Osuuskaupan 200 000 jäsenellä oli äänioikeus 60-jäsenisen edustajiston vaaleissa.

Vasemmistoliitto voitti lisäpaikan Pirkanmaan Osuuskaupan Tampereen jäsenalueella, mutta eteläisellä jäsenalueella tullut toisen paikan menetys pitää vasemmiston edustajistoryhmän koon ennallaan.

Vaaleissa aktiivisesti vasemmiston vaalityötä organisoinut osuustoiminta-asiantuntija, itsekin ensimmäistä kertaa ehdokkaana ollut Jukka Peltokoski kommentoi vaalitulosta:

‒ Lisäpaikka Tampereelle on hienoa ja vastaa odotuksia, koska listalla oli reippaasti enemmän väkeä kuin viime vaaleissa. Paikan menetys yhdellä äänestysalueella ja edustajan jääminen puuttumaan yhä toiselta on harmillista. Porukan mobilisoituminen vaaleihin ja vaaliohjelman tekeminen olivat tärkeitä asioita ja yhteisiä hetkiä, joilla on merkitystä jatkossakin.

Tampereen jäsenalueella vasemmistoliiton lista C sai 2 381 ääntä.  Edustajistoon valittiin sosionomi Minna Minkkinen (444 ääntä), YTT, emeritusprofessori Jari Heinonen (171) ja kunnallisneuvos Sirkkaliisa Virtanen (167). Minkkinen sai kolmannneksi eniten ääniä kaikista Tampereen jäsenalueen ehdokkaista.

Tampereen jäsenalueelta valittiin vasemmiston varajäseniksi elintarviketyöntekijä, pääluottamusmies Aapo Niemi (123 ääntä), sosiaalipoliittinen asiantuntija Milka Hanhela (115) ja työsuojelutarkastaja Leila Tilvis (108).

Eteläisellä jäsenalueella vasemmiston lista F sai 1 263 ääntä. Edustajistoon valittiin sairaanhoitaja Leena Saarela (346 ääntä) Sastamalasta, ja varajäseneksi mylläri Merja Techtolin (289) Nokialta. Tulokseen vaikutti heikentävästi se, että kumpikaan viime vaaleissa vasemmistoliiton listalta valittu edustajiston jäsen ei ollut ehdokkaana.

Pohjoisella jäsenalueella vasemmistoliitto jäi edelleen ilman paikkaa, vaikka saikin 751 ääntä. Ehdokkaista menestyi parhaiten ruokapalveluesimies Sari Haukipää Hämeenkyröstä 125 äänellään.

Pirkanmaan Osuuskaupan vaalien äänestysaktiivisuus nousi 14,4 prosentista 22,5 prosenttiin, vaaleissa annettiin 45 204 ääntä. Neljä vuotta sitten äänistä annettiin verkossa 16,5 prosenttia, nyt jo 44 prosenttia.

Taulukko on päivitetty 20.4. Varuboden-Oslan tuloksella-

Anna Kontula valittiin HOK-Elannon edustajistoon

Pirkanmaalaista väriä tullaan näkemään HOK-Elannon edustajistossa seuraavalla kaudella. Vasemmisto sai Helsingin vaalialueelta neljä paikkaa ja Uudenmaan vaalialueelta kaksi paikkaa, lisäystä kaksi paikkaa.

Helsingistä valittujen joukossa on tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula.
‒ Olen aikoinaan hakenut S-korttini Helsingin Sokoksella sijainneesta pisteestä. En tullut tuolloin ajatelleeksi, että olisin joskus ehdolla, mutta kun pyydettiin, en nähnyt syytä kieltäytyä, Anna Kontula kertoo. Osuuskaupan edustajiston vaalikelpoisuus menee osuuskaupan, ei ehdokkaan kotipaikan mukaan.
‒  Teen edelleen enemmistön ruokaostoksistani Tampereella, joskin työviikon mittaan tulee käytyä toki kaupassa myös Helsingissäkin, täydentää Kontula.

Vaalivoitot myös Kainuussa, Etelä-Savossa ja Porvoossa, Turussa ja Pohjois-Savossa yhden paikan tappiot

Vasemmistoliiton ehdokkaat menestyivät hyvin useissa osuuskaupoissa. Suurin voitto tuli Osuuskauppa Maakunnan vaaleissa Kainuussa, jossa vasemmisto sai peräti seitsemän paikkaa, lisäystä vuoden 2016 vaaleihin kolme paikkaa. Osuuskauppa Suur-Savon vaaleissa vasemmisto nousi edustajistoon, paikka tuli Savonlinnasta. Samoin kävi Varuboden-Oslassa, jossa paikka tuli Porvoon jäsenalueella.

Pohjois-Savon Osuuskauppa PeeÄssän edustajistoon vasemmisto sai neljä paikkaa, siellä tuli yhden paikan menetys, kun kaksi edellisissä vaaleissa valittua edustajiston jäsentä oli muuttanut muualle. Turun Osuuskaupassa tuli komeat viisi paikkaa, yksi vähemmän kuin viime vaaleissa.

Vaasan seudulla toimivan Osuuskauppa KPO:n edustajistossa vasemmisto säilytti yhden paikkansa. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ja Salon-Karkkilan seudulla toimivan Suur-Seudun Osuuskaupan vaaleissa vasemmisto ei hyvästä yrityksestä huolimatta saanut vielä näissä vaaleissa edustajistopaikkaa. Osuuskauppa Varuboden-Oslan vaalitulos julkistetaan ensi maanantaina.

|||

Uutista on päivitetty 20.4, jolloin Varuboden-Osla julkisti vaalituloksensa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *