Näkökulma, Pirkanmaa

RAUNO JÄÄSKELÄINEN

20.12.2021 klo 11:25

Tule, tule hyvä sote, älä tule paha sote!

Kirjoitussarjamme aluevaalit Pirkanmaalla 2022 esittelee vasemmistoliittolaisten ehdokkaiden ajatuksia vaaliteemoista.

Suomen itsenäisyyden ajan suurin vallansiirto on valmisteilla, kun kunnilta riisutaan meidän hyvinvointimme keskeinen osa pois. Tätä tapahtumaa pohjustaa tammikuussa tuleva aluevaali. Muutoksesta ja sen tarpeesta näyttävät kaikki puolueet olevan näennäisen yhtenäisiä. Puolueiden ohjelmajulistukset ovat kuitenkin melkoista liirumia ja laarumia. Tuhatta hyvää ja sataa kaunista luvataan, vailla konkretiaa ja kunnollista sisältöä. 

Kepulle jokaiseen kuntaa terveyskeskus, kokoomukselle yksityiset palvelut, muille puolueille jää muu hymistely ja lupailu paremmasta. Se taitaa olla kuitenkin vielä hieman varjonyrkkeilyä kaikilla. Aluevaltuustoista voi nousta yhdenlainen maakuntien eduskunta, jossa on paljon eri intressiryhmien ja alueiden nokkapokkaa. Puhetta ja kiistelyä vailla villoja.

Käykö vielä niin, että soten kallispalkkaiset ammattijohtajat joko johtavat uhmakkaan uppiniskaisesti tai pakoilevat poliitikkojen selkien takana? Valtuutettujen pitäisi pystyä luomaan hyvinvointialueen johtamismalli ja palveluverkko. Se on isoin asia heti alkuun.

Polkeutuvatko vanhusten palvelut sote-uudistuksen jalkoihin? Heikkojen ääni tavoittaa huonoimmin päättäjien korvia ja juuri heidän palvelutarpeensa on koko ajan kasvussa. Julkinen keskustelu uiskentelee rakenteissa, terveyskeskuksissa, kustannuksissa, hallinnossa. Ei ole mitään sellaista reipasta konkretiaa, miten palvelut johdetaan ja järjestetään. Mikä on perinteistä ja mikä uutta ja minkälaista? Mikä on henkilöstön asema, jos työmaa-alue on koko Pirkanmaa ja sen yhteistoiminta-alue? Tuleeko koko alueelle keikkalääkärit ja -hoitajat, hyppyytystä paikasta toiseen hoitajamitoitusta paikkaamaan.

Uhkana vanhusralli? Jos hoitajat eivät liiku, alkaako vauhdikas vanhusten hoitopaikkojen takaa-ajo sinne missä on paikkoja, vaikka ne olisivat kymmenien kilometrien päässä omaisista ja läheisistä? Tätähän on jo tapahtunut nykyisten sote-alueiden puitteissa.

Vaarana on myös, että erikoissairaanhoito tukehtuu potilaista, kun kunnissa ei kontrolloida enää hoitoon ohjausta, kuten aiemmin. Jääkö terveyskeskukset puhelinpalveluyksiköiksi antamaan hys-hys-hoitoa? Avoimia kysymyksiä on paljon.

Pelin politiikka, sulle-mulle, puolueiden välillä sotkee sotessa puurot ja vellit, julkiset vai yksityiset palvelut sekaisin. Maakuntavero olisi minusta aika järkevää saada nopealla aikataululla. Raha on paras konsultti!

Julkinen puhe on ollut etupäässä kustannuksista, taloudesta, säästöistä ja palvelun rakenteista, kuten terveyskeskuksista ja niiden määristä. Ei sanakaan siitä, miten asiakaspalvelut ja henkilöstön asema tulevat soten ytimessä muuttumaan. Puheet ovat keskittyneet terveyspalveluihin ja niiden saatavuuteen, sosiaali-ja pelastuspalveluista ei puhuta juuri mitään. Vaikka ne muodostavat aivan yhtä tärkeän avaimen hyvään ja turvalliseen elämään ja hyvinvointiin kuin terveyspalvelutkin. 

Kun on kiire tehdä päätöksiä, on iso houkutus siihen, että sotessa tehdään siten kuin aina ennenkin on tehty.

Sote on mahdollisuus parempaan

Mikäli tulevassa sotessa oivalletaan, on siinä nyt suuri mahdollisuus asiakkaiden parempaan palveluun kuin nykyisellään on. Palvelut voidaan tuoda lähelle tarvitsijaa. Palvelutoreille, klinikka-autoille ja muuten lähelle, sillä paikkoja ja seiniä meillä on nykyisellään aivan riittävästi. Palvelujen tuottaminen digitaalisesti tietoverkkojen kautta ja esimerkiksi hoitoon ohjauksessa ja henkilöiden hoidon kontrollissa ja palvelun tarpeen varmistamisessa on hyvin mahdollista ja osittain käytössä jo nyt.

Osa palvelun tarvitsijoista ei kuitenkaan osaa tai pysty käyttämään digitaalisia palveluja. Myös nykyiset yhteensopimattomat tietojärjestelmät terveydenhuollossa ja muussa asiakaspalvelussa olisi vihdoinkin mahdollista saada lukemaan toisiaan koko sotealueella.

Sairauksien hoidosta on vielä pitkä matka siihen, että ihmisten terveyttä aletaan vaalia ja kehittää siten, että sairaudenhoitotarve vähenee. Tästä hyvänä esimerkkinä oli takavuosien Pohjois-Karjala-projekti. Terveyskasvatuksella saatiin ajettua pois merkittävästi sydänkuolleisuutta. Samanlaista rohkeutta ja innovatiivisuutta toivoisi löytyvän nyt nykyisiin sairauksiin, kuten nuorten mielenterveysongelmiin ja muuhun hektisen elämän menon aiheuttamaan pahoinvointiin.

Hyvää sotea ja joulua!

Kirjoittaja on yrittäjä ja tradenomi Lempäälästä, vasemmiston aluevaaliehdokas Pirkanmaalla ehdokasnumerolla 31.

Vasemmistoliiton aluevaaliehdokkaat 2022 Pirkanmaalla

Lue kaikki ehdokkaan puheenvuoro -sarjan kirjoitukset:

Sote-palveluiden kilpailutus ajaa resurssit ja työntekijät ahtaalle (Minna Minkkinen 22.1.2022)
On aika unohtaa myytti kutsumusammatista (Mirja Juusola 22.1.2022)
Tieto vähentää kärsimystä (Anna Weckström 21.1.2022)

Tehdään hyvinvointialueesta hyvä työpaikka (Anna Haaponiemi 21.1.2022)
Digipalveluiden rinnalla tarvitaan perinteisiä palveluita (Sinikka Torkkola 20.1.2022)
Pelastustoimi hyvinvointialueille – apua on saatava minne vain milloin vain (Aki Leppänen 18.1.2022)

Hyvinvointialueet ratkaisemaan mielenterveyskriisiä (Minna Malkamäki 16.1.2022)
Rautalankaversio lähipalveluista (Hannu Tiainen 14.1.2022)
Seis työn silppuamiselle ja kyllä palkkaamiselle (Katja Kotalampi 12.1.2022)

Sosiaalityötä soteen (Anu Ropponen 5.1.2022)
Kotihoidosta vaihtoehtovanhainkotiin (Leena Sulkanen-Rodriguez 4.1.2022)
Hyvinvointialue ja kunta (Hannu Tiainen 3.1.2022)

Tympeä johtaminen karkottaa työntekijät (Katja Kotalampi 30.12.2021)
Salaperäiset vaalit (Hannu Tiainen 21.12.2021)
Tule, tule hyvä sote, älä tule paha sote! (Rauno Jääskeläinen 20.12.2021)

Kommentteja: 2

  1. Hyvää asia ja ennen kaikkea oikealla tyylillä kirjoitettu. Tsemppiä.

  2. Laiton kommenttiseurannan päälle, jos jollakin on tarvetta palautteeseen tai kommentointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *