Näkökulma, Pirkanmaa

MIRJA JUUSOLA

22.1.2022 klo 09:45

On aika unohtaa myytti kutsumusammatista

Kirjoitussarjamme aluevaalit Pirkanmaalla 2022 esittelee vasemmistoliittolaisten ehdokkaiden ajatuksia vaaliteemoista ja vaaleista.

Kutsumusammatti on ammatti, jossa työnkuva ja palkkaus eivät kohtaa.

Kutsumukseen liitetään toisinaan negatiivinen stigma ja vahva stereotypia siihen, että kutsumustyötä tekevät eritoten naiset itseään säästämättä, hiljaisina puurtajina hoitotyössä.

Valmistuin perushoitajaksi silloiseksi apuhoitajaksi yli 40 vuotta sitten. Meille jo koulussa opetettiin, että olemme kutsumusammatissa. Oli jopa epäeettistä pyytää palkankorotuksia. Tyydyttiin siihen mitä saatiin. Minä itse olen mieltänyt kutsumusammatin työksi, jota teen mielelläni ja jossa voin auttaa potilaita ja josta maksetaan työn vaativuuden mukaista palkkaa. Tuohon aikaan elettiin myös hoitajapulaa. Kaikki valmistuneet pääsivät työhön sinne minne halusivat. Vuosien varrella on myös toki ollut aikoja, jolloin hoitohenkilöstöä on ollut työttömänäkin. 

Palkat ovat kuitenkin aina laahanneet jäljessä. Se on yleisesti myönnetty ja se on tunnustettu. Mutta kuitenkaan vielä ei ole löytynyt pöytää, jossa palkkojen korjaukseen olisi isommin puututtu. Pieniä korotuksia on tullut tupo-pöydissä ja paikallisesti neuvotelluissa järjestelyvaraerissä. Olen ollut mukana kahdessa hoitohenkilöstön lakossa, vuosina 1983 ja 1995. Kummassakaan ei suurempia korotuksia tullut. Sote-alan henkilöstöllä on suojelutyövelvoite, joka osaltaan murtaa lakkoa. Hoitajat ovat niin sitoutuneita työhönsä että lakkoon tai muihin taistelutoimenpiteisiin ei olla helposti valmiita lähtemään. Ollaanhan kutsumusammatissa.

Työnantajien olisi tullut herätä ajoissa mihin kaikki tuo johtaa. Nyt olemme tilanteessa, jossa on hoitajapula ja ihmetellään mistä se johtuu ja miten se voidaan korjata.

Eräs henkilö on todennut, että onhan hyvä mieli puoli palkkaa. Näinhän ei todellakaan ole. Hyvän mielen saa tehdessään sitä työtä, johon on kouluttautunut ja on mahdollisuus tehdä työnsä niin hyvin kuin osaa. Siihen ei aina ole mahdollisuutta ja siitä muodostuu eettistä kuormaa, jonka kantaa vapaa-ajalle mukanaan. Myöskin oikeudenmukainen palkkaus ja omaan työhön vaikuttaminen lisäävät työn mielekkyyttä ja hyvää mieltä. Hoitajien työnkuva on vuosien ja vuosikymmenten saatossa muuttunut vaativammaksi, jo yksistään hoitomuotojen muuttuessa.

Hyvinvointialueiden perustaminen ja siihen liittyvät aluevaalit ovat nostaneet esille keskusteluihin hoitajien palkkauksen ja työvoimapulan sekä henkilöstön työolosuhteet. Hyvä niin.

Ellei nyt nosteta palkkoja ja paranneta työolosuhteita, on tiedossa suuri pettymys hoitajille ja alan vetovoimaisuus pienenee entisestään. Ajoittain hoitajien palkka nousee esiin, mutta yleensä se tapahtuu käsi kädessä työvoimapulan kanssa. Nyt vaaditaan poliittisilta päättäjiltä päättäväisyyttä, jotta vihdoin saadaan hoitajien palkkaus sille tasolle mihin se kuuluu. On totta, että ammattiyhdistysliikkeet neuvottelevat sopimuksista, mutta poliittisella vaikuttamisella on nyt paikkansa.

Pelkällä kutsumuksella ei kukaan elä. On aika päästä eroon kutsumusammatin myytistä.

Kirjoittaja on tamperelainen perushoitaja, vasemmiston ehdokkaana aluevaaleissa Pirkanmaalla ehdokasnumerolla 29. 

Vasemmistoliiton aluevaaliehdokkaat 2022 Pirkanmaalla

Lue kaikki ehdokkaan puheenvuoro -sarjan kirjoitukset:

Sote-palveluiden kilpailutus ajaa resurssit ja työntekijät ahtaalle (Minna Minkkinen 22.1.2022)
On aika unohtaa myytti kutsumusammatista (Mirja Juusola 22.1.2022)
Tieto vähentää kärsimystä (Anna Weckström 21.1.2022)

Tehdään hyvinvointialueesta hyvä työpaikka (Anna Haaponiemi 21.1.2022)
Digipalveluiden rinnalla tarvitaan perinteisiä palveluita (Sinikka Torkkola 20.1.2022)
Pelastustoimi hyvinvointialueille – apua on saatava minne vain milloin vain (Aki Leppänen 18.1.2022)

Hyvinvointialueet ratkaisemaan mielenterveyskriisiä (Minna Malkamäki 16.1.2022)
Rautalankaversio lähipalveluista (Hannu Tiainen 14.1.2022)
Seis työn silppuamiselle ja kyllä palkkaamiselle (Katja Kotalampi 12.1.2022)

Sosiaalityötä soteen (Anu Ropponen 5.1.2022)
Kotihoidosta vaihtoehtovanhainkotiin (Leena Sulkanen-Rodriguez 4.1.2022)
Hyvinvointialue ja kunta (Hannu Tiainen 3.1.2022)

Tympeä johtaminen karkottaa työntekijät (Katja Kotalampi 30.12.2021)
Salaperäiset vaalit (Hannu Tiainen 21.12.2021)
Tule, tule hyvä sote, älä tule paha sote! (Rauno Jääskeläinen 20.12.2021)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *