Artikkeli: Merkintöjä, Pirkanmaa

30.5.2023 klo 10:47

Vähän palveluja käyttävien valiokunta yllätti positiivisesti

Hannu Tiainen on huolissaan siitä, että tulevaisuudessa esimerkiksi kihniöläinen potilas siirrettäisiin Tampereelta Valkeakosken sairaalaan hoitoon. (Kuva: Anna Weckström)

Osallistuin hyvinvointialueemme vähän palveluja käyttävien valiokunnan kokoukseen varajäsenenä toukokuussa. Odotukseni kokouksen annista eivät järin suuret olleet. Jotenkin oli iskostunut ajatus, siellä vain istutaan, eikä mitään saada aikaiseksi. Erehdyin.

Kokous oli antoisa. Strategiajohtaja Arto Ranta käytti alustavan puheenvuoron, jonka pohjalta keskusteltiin. Aihepiiri oli laaja. Yhdenvertaiset palvelut, digitalisaatio, palveluiden saatavuus, mikä on lähipalvelua ja kustannustehokkuus.

Valiokunnan jäsenet paneutuivat huolella ja tarmolla työskentelyyn, johon kuului muun muassa ryhmätyöskentelyä ja sen purkamista keskusteluineen.

Tartuin puheenvuoroissani tietenkin oman alueeni tulevaisuuden näkymiin, ongelmiin, kustannuksiin ja ratkaisuihin. Painotin omalääkärimallia, joka meillä Kihniössä toimii erinomaisesti. Vertasin omalääkäriä keikkalääkäreihin, jotka eivät tunne potilaita, eivät kirjoita lähetteitä ja ottavat vain yhden vaivan kerrallaan. Omalääkärimallilla voidaan saada säästöjä muun muassa erikoissairaanhoidon osalta, koska tuttu lääkäri osaa puuttua potilaan tuntien vaivaan, ennen kuin se on pahentunut.

Myös vuodepaikoista puhuttiin. Huoleni nousi, koska olin kuullut Valkeakosken ja Sastamalan sairaalan käyvän osin tyhjäkäynneillä. Käykö siis niin, että kihniöläinen potilas Tampereen yliopistollisesta sairaalasta siirretään toipumaan esimerkiksi Valkeakoskelle? Vieruskaverini kertoi niin tehdyn jo Mänttä-Vilppulassa.

Kysyin, onko laskelmia säästöistä, jos aletaan karsia terveyskeskuksia ja matkoja aletaan kyyditä Kela-takseilla. Kaikki on vielä niin sanotusti vaiheessa. Vaarana on, että kun lähdetään sutta pakoon, tulee karhu vastaan kustannusten noustessa.

Digitalisaatiosta puhuttiin paljon. Alustaja Arto Ranta kertoi, kuinka pankit ovat siinä onnistuneet ja pankkipalvelut ovat suurelta osin netissä. Tämä sai itseni innostumaan. Kerroin, kuinka olen Ylä-Pirkanmaan osuuspankin edustajistossa ja siellä joka ainoassa kokouksessa nousee esille, kuinka pankit hyljeksivät vanhuksia. Eläkepäivinä vanhukset jonottavat tunninkin kassalle.

Toki jos he, jotka alkavat käyttää entistä enemmän digipalveluja, antavat tilaa heille, jotka haluavat tulla henkilökohtaisesti lääkäriin tai sairaanhoitajaa tapaamaan, niin ihan hyvä. Vaarana on, että mitä vähempi käy terveyskeskuksessa, niin sitä suurempi halu on sen sulkemiseen.

Olin innoissani kokouksen jälkeen. Ainakaan tässä valiokunnassa en havainnut ”Tampere-keskeisyyttä”, vaan lähtökohtana oli koko hyvinvointialue ja sen kehittäminen.

Kirjoittaja on kihniöläinen vasemmiston varajäsen Vähän palveluja käyttävien valiokunnassa.

|||

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *