Näkökulma

MILKA HANHELA

4.9.2024 klo 11:07

Kaupunkien luontofoorumista on tulossa kokoomuksen viherpesutilaisuus

Kaupunginvaltuutettu Milka Hanhela ei aio osallistua Tampereella syyskuussa järjestettävään Kaupunkien luotofoorumiin. Päätöstään hän perustelee puhujavalinnoilla, jotka kokonaisuudessaan saavat tilaisuuden näyttämään kokoomuksen omalta kampanjalta. (Kuva: Anna Weckström).
Milka Hanhela

Tampereen kaupunki järjestää keskiviikkona 11. syyskuuta seminaarin nimeltä Kaupunkien luontofoorumi. Kyseessä on tilaisuus, joka kerää Tampereelle “kaupunkien, elinkeinoelämän, tutkimuksen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia” keskustelemaan ympäristöasioista kaupunkien näkökulmasta. Myös meidät tamperelaiset kaupunginvaltuutetut on kutsuttu paikalle.

Ikävä juttu, mutta tällä kertaa en osallistu luontofoorumiin, vaikka normaalisti olen hyvinkin kiinnostunut ympäristöteemoista. Menetän päätökseni myötä myös osallistumisesta maksettavan kokouspalkkion. Päätökselleni on yksinkertainen peruste: motivaationi osallistua Kansallisen kokoomuksen tilaisuuksiin on pyöreä nolla.

Tämänvuotisesta luontofoorumista on nimittäin tulossa kokoomuksen show. Ohjelmassa, jonka kukin voi lukea tapahtuman verkkosivuilta, on varattu oma puheenvuoro kolmelle poliitikolle. He ovat pormestari Kalervo Kummola (kok), kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok) ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok).

Kun kaikki edellä mainitut henkilöt (ja yksi ekologi) ovat päässeet pitämään puheensa, seuraa paneelikeskustelu teemalla “Suomen kuusi suurinta kaupunkia luonnon monimuotoisuuden suunnannäyttäjinä”. Paneeliin osallistuvat Turun pormestari Minna Arve (kok), Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok), Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen (kok) ja Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen (jonka puoluekannasta en löytänyt julkista tietoa). Eli myös kaupunkien paneelissa kokoomus on ainoa edustettuna oleva puolue.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Ohjelman yhteisen osuuden loppupuolelta löytyy vielä toinenkin paneelikeskustelu aiheenaan “Kunnat ja kumppanit luonnon puolesta”. Paneelissa on kolme keskustelijaa, joista yksi on poliitikko. Tämä poliitikko on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok).

Kaupunkien luontofoorumissa esiintyvistä seitsemästä poliitikosta seitsemän on siis kokoomuslaisia.

No miksi tämä sitten on ongelma? Ensinnäkin siksi, että Kaupunkien luontofoorumia järjestetään tamperelaisten veronmaksajien rahoilla, kaupungin kenties kalleimmassa kokouspaikassa. Kaupungin ei organisaationa pitäisi suosia mitään tiettyä puoluetta muiden kustannuksella, ja sen järjestämiltä tapahtumilta voi vaatia jonkinlaista puoluepoliittista neutraaliutta. Tätä ruiskukkien tehoviljelmää ei kuitenkaan täplitä edes yksi ainut demariruusu, ei ensimmäinenkään kepuapila, ei edes hallituskumppani persujen ilmastokriittinen ohdake – puhumattakaan sellaisten puolueiden edustajista, joita ympäristöjärjestöt pitäisivät edes kohtalaisen luonto- tai ilmastomyönteisinä, niin kuin vasemmistoliitto tai vihreät.

Näyttää minun silmääni siltä kuin Tampereen kokoomus tässä aloittelisi kuntavaalikampaanjaansa kaupungin rahoista maksetulla viherpesulla, vaikka virallisesti kampanja-aika ei olekaan alkanut.

Tässä kohden joku, joka on vetänyt henkeensä aimo annoksen kykypuolueen propagandaa, varmastikin kysyy, eivätkö puhujat pidäkin valita osaamisen eikä puoluekannan perusteella.

Kyllä pitää, ja ilokseni voin ilmoittaa, että luontofoorumin yhteisessä osuudessa saadaan kuulla jopa kaksi asiantuntijapuheenvuoroa kokoomuslaisten esiintymisten välissä. Iltapäivän kahdessa teemaseminaarissa asiantuntijoita on mukana enemmänkin, mutta seminaarit ovat päällekkäiset, eli osallistujat joutuvat valitsemaan, kumpaan menevät. Poliitikkojen puheenvuorot on tietysti sijoitettu aamun yhteiseen osuuteen, etteivät ne vain jää keneltäkään kuulematta.

Sen olen valmis toki myöntämään, että tällä hetkellä ministerien Ikonen ja Mykkänen puheita kannattaa kyllä kuunnella tarkalla ja kriittisellä korvalla, koska he kantavat juuri niitä ministerinsalkkuja, jotka ovat kaupungeissa tehtävän ympäristötyön kannalta keskeisimpiä. Salkkujen arvoa tuskin himmentää se, että Petteri Orpon (kok) hallituksen ympäristöpolitiikka on kirvoittanut ympäristöjärjestöiltä julkisuuteen lähinnä kriittisiä lausuntoja. Suomen luonnonsuojeluliitto on ehkä tiivistänyt asian ytimekkäimmin todetessaan, että Orpon hallitusohjelma “kuumentaa ilmastoa ja pahentaa luontokatoa.”

Ja tämä on se toinen syy, miksi boikotoin tapahtumaa tänä vuonna: kaupunkien luontofoorumin rikkumaton kokoomusvärisuora on ikävä asia monelle meistä, jotka olemme aidosti huolissamme elinkelpoisesta tulevaisuudesta ja myös valmiita mihin tahansa yhteistyöhön, millä vain suinkin voidaan torjua käynnissä olevan ympäristökatastrofin tuhoja. Tämän vuoden luontofoorumi ei kuitenkaan edusta sellaista yhteistyötä. Mitä voi odottaa tilaisuudelta, joka ei anna estradia kuin yhden puolueen ympäristöpoliittisille näkemyksille? Ja vieläpä sellaisen puolueen, jonka voi perustellusti sanoa parhaillaan laiminlyövän poliittista ympäristövastuutaan aktiivisesti.

* Teksti on kirjoitettu 1.9., joten siinä ei ole huomioitu mahdollisia myöhempiä muutoksia luontofoorumin ohjelmaan.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *