Artikkeli: Tampere

12.9.2024 klo 15:18

Tampereen Vasemmistonuoret: Iidesjärvi ja Järvensivun radanvarsi suojeltava

Tampereen Vasemmistonuoret vaatii Iidesjärven suojelua. Yhdistys kerää allekirjoituksia kunta-aloitteeseen Iidesjärven ja Järvensivun radanvarren suojelemiseksi (Kuva: Ari Johansson)

Tampereen Vasemmistonuoret kerää allekirjoituksia kuntalaisaloitteeseen Iidesjärven ja Järvensivun radanvarren suojelemiseksi. Yhdistys ilmaisee olevansa huolissaan Iidesjärven ja Järvensivun radanvarren tulevaisuudesta. Alueet ovat merkittäviä luonnon monimuotoisuuden kannalta ja tarjoavat elinympäristön monille uhanalaisille lajeille. Tampereen Vasemmistonuoret korostaa aloitteessa, että ekologisesti kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tulee olla etusijalla kaikessa kaupunkisuunnittelussa ja päätöksenteossa.

Rakennushankkeet luonnon kustannuksella

Iidesjärvi on Tampereen seudun tunnetuin lintujärvi ja tarjoaa elinympäristön monille linnuille ja muulle vesiluonnolle. Järvensivun radanvarsi puolestaan on koti useille uhanalaisille lajeille, kuten ahdeyökköselle ja oliivineilikkayökköselle. Nämä alueet ovat korvaamattomia luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta ja niiden suojelu on välttämätöntä.

Tampereen Vasemmistonuoret on huolissaan suunnitelluista rakennushankkeista, erityisesti asemakaavasta numero 8725, joka koskee Iidesjärven puistoa ja sen ympäristöä. Vaikka alueen virkistysmahdollisuuksien kehittäminen on tärkeää, yhdistys painottaa, että kaikki suunnitelmat ja toimenpiteet tulee toteuttaa siten, että ne eivät uhkaa alueen luontoarvoja ja lintujen elinympäristöjä. Vasemmistonuoret kehottaa aloitteessa kaupunkisuunnittelijoita ja päättäjiä ottamaan huomioon alueen ekologisen merkityksen ja varmistamaan, että kaikki kehitystoimet ovat ympäristön kannalta kestäviä.

Suojelun perustelut ja ehdotus

Iidesjärvi kuuluu valtioneuvoston valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan ja sen alueella pesii useita lintulajeja, kuten naurulokki, sinisorsa ja nokikana. Järvensivun radanvarsi on tärkeä elinympäristö monille uhanalaisille lajeille ja sen säilyttäminen on välttämätöntä alueen biodiversiteetin kannalta. Piiraisen tutkimus Kalevankankaan nuokkukohokki-talkoista ja perhoshavainnoista korostaa alueen merkitystä hyönteistutkimukselle ja seurannalle.

Tampereen Vasemmistonuoret ehdottaa aloitteessa, että Iidesjärvi ja Järvensivun ratapiha säilytetään luonnontilaisina ja suojellaan kaikenlaiselta rakentamiselta ja muulta toiminnalta, joka voisi vaarantaa alueen luontoarvot. Yhdistys toivoo, että aloite herättää laajaa keskustelua ja johtaa päätöksiin, jotka turvaavat Iidesjärven ja Järvensivun radanvarren ainutlaatuisen luonnon tuleville sukupolville.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *