Lempäälän vasemmisto sai nauttia kansanedustaja Mai Kivelän vierailusta joulun alla. Kiireinen kansanedustaja sekä suuren valiokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen kertoi, että vaikka kansanedustajan työ on välillä kuluttavaakin, niin hän on kuitenkin erittäin onnellinen, että saa tehdä merkityksellistä työtä tärkeiden asioiden äärellä. Ennen kansanedustajan työtä Kivelä on työskennellyt muun muassa eläinoikeusjärjestö Animaliassa.
Mai Kivelää haastatteli Alisa Piipponen. Vierailun teemana oli “Kestävää elämää lajina muiden joukossa”. Keskustelu lähti liikkeelle siitä, onko turkistarhauksen kieltäminen Suomessa näköpiirissä. Kivelä kertoi, että eduskunnassa säädettiin viime kaudella eläinten hyvinvointilaki. Myös eläinlääkäriliitto on ottanut tarhaukseen kielteisen kannan. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on huolissaan tautiturvallisuudesta, sillä esimerkiksi influenssataudit leviävät turkistarhoilla.
– On häkellyttävää on, että tällä hetkellä valtio käyttää enemmän veroeuroja lintuinfluenssan ja muiden tautien torjuntaan ja niiden tuhojen korvauksiin, kuin mitä turkistarhaus tuottaa veroeuroja, Kivelä kuvaili.
Turkistahojen määrä on laskenut paljon. Joitakin vuosia sitten tarhoja oli kolminumeroinen määrä, tällä hetkellä 280. Kivelä ei myöskään pidä todennäköisenä, että tuotanto siirtyisi Kiinaan:
– Kun tarhaus kielletään Euroopassa ja turkistuotteiden kysyntä laskee, ei niitä kannata myöskään tuottaa Kiinassa.
Eduskunnassa on juuri käsittelyssä kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä. Vaalikonevastausten perusteella eduskunnan enemmistö olisi tarhausta vastaan, joten turkistarhauskiellolla on toivoa.
Keskustelussa sivuttiin myös toista kansalaisaloitetta: eläinoikeusjuristeilla on pitkän aikavälin tavoite saada eläinten oikeudet perustuslakiin. Animal Law on kansainvälinen ilmiö.
Alisa Piipponen johdatteli keskustelun tehoeläintalouteen. Yhteiskunnassa eläin nähdään edelleen biomassana ja omaisuutena, vaikka eläimyyttä ei eläimeltä voikaan poistaa. Milloinkaan aiemmin ihmisen historiassa eläimiä ei myöskään tapettu näin paljon. Nykyisenkaltainen ruokajärjestelmä ei voi kestää.
Lempäälän vasemmiston aktiivit ja Kivelä surivat yhdessä viennin valopilkuksikin mainittua Atrian uutta ruokatehdasta, missä teurastetaan yli 100 000 broileria vuorokaudessa. Kivelä kertoi, että yli puolet elintarviketeollisuuden kasvusta tulee kasvipohjaisista tuotteista ja lihan kulutuksen kasvu on jo taittunut.
– Ruokatottumuksien muutoksessa vaikuttavuus tulee siitä, että iso joukko ihmistä tekee jotain – esimerkiksi vähentää lihansyöntiään, kuin että harvat ihmiset tekevät radikaaleja muutoksia, Mai Kivelä summasi.
Hän arveli, että seuraavat innovaatiot tulevat luultavasti koskemaan solutaloutta.
Keskustelun lopussa puhuttiin myös kuntavaaleista. Kivelä kannusti nostamaan teemaksi luontoon liittyviä asioita. Vinkkejä voi saada esimerkiksi puolueen sivuilta löytyvästä vasemmistoliiton ilmastonmuutosohjelmasta.