Teksti: JAANA MÄKINEN, kuvat: PERTTI SALO
– Jo ensi vuonna talous lähtee nousuun. Vaikka teollisuustuotanto polkeekin vielä paikallaan, niin työttömyyden kasvu pysähtyy, vienti ja verotuloa kasvavat, arvio STTK:n pääekonomisti Ralf Sund lähitulevaisuuden taloutta. Sund puhui Pirkanmaan ammattiyhdistysaktiivien tapaamisessa Tampereella.
Parempaan suuntaan ollaan menossa, aloitti STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, avatessaan talouden lukuja ja tulevaisuuden näkymiä Pirkanmaan ammattiyhdistysaktiivien tapaamisessa Tampereella. Vaikka teollisuus vielä polkeekin paikallaan, talous on ennusteiden mukaan ensi vuonna plussan puolella. Tästä johtuen työttömyyden kasvu pysähtyy ja vienti ja verotulot kasvavat, arvioi Sund.
Suomi on jälkijunassa Eurooppaan nähden: Suomen on vain uskallettava irrottautua naapurimaiden seurannasta ja hypättävä kasvujunaan mukaan. Sund myös arvosteli Elinkeinoelämän Keskusliiton väittämää, että liian suuret palkat ovat Suomen huonon talouden syy: ”Liian suuria ovat johtajien palkat, eivät siis työntekijöiden tai edes insinöörien palkat.”
Sund tarttui myös sanontaan ”kilpailukyvyn menetys”, joka hänen mukaansa johtuu vain muutamasta alakohtaisesta, spesiaalista ongelmasta: Nokia ja Metsäteollisuus. Ostovoimaakin löytyy, kunhan arvonlisäveromuutokset saadaan hintoihin. Talouden ylivalta tunkeutuu joka paikkaan ja hinnanmuutokset valuvat taivaan tuuliin.
Ostovoimaakin löytyy, kunhan arvonlisäveromuutokset saadaan hintoihin. Vaan vielä näyttää siltä, että talouden ylivalta tunkeutuu joka paikkaan ja hinnanmuutokset valuvat taivaan tuuliin, kiteytti Sund.
Työtä omasta kunnasta
Kolmentoista eri liiton aktiivin puheenvuoroissa näkyi valonpilkahduksia tulevaan. Toisaalta TE-keskus sai nuivaa palautetta: esimerkiksi Lempäälästä Tampereelle siirtynyt toimipaikka voi pahimmillaan pudottaa nuoren työelämän ulkopuolelle. Nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi toivotaankin enemmän yhteistyötä kuntien, valtion ja oman paikkakunnan yritysten kesken. Myös sakkomaksut jäisivät pois, kun kaikki työmarkkinatuet hyödynnettäisiin.
Myös ulkoistaminen puhututti. Ulkoistamiseen olisi puututtava, jotta verotulot jäisivät Pirkanmaalle, tai edes Suomeen. Esimerkiksi kotimaisia elintarvikkeita kuluttajien on usein mahdotonta edes valita, vaikka niin haluaisivatkin.
– Ravintolat ja kaupat tekevät päätökset puolestamme ja tuputtavat meille ulkomaista ruokaa. Esimerkiksi lihasta ulkomaista on noin puolet. Ilman kotimaisen ruuan kysyntää ei ole alkutuotantoa, kertoo Tiina Heinonen, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton aktiivi ja pääluottamusmies.
Aiheesta lisää Vasemmalla Kaistalla
Uutiskommentti: Ay-väki jyrisee
Pirkkalassa työllisyyden hoitoon lisää potkua
Reaalikapitalismi tuli teatteriin