Tehostetaan terveydenhuoltoa antamalla työntekijöiden päättää, miten työt tehdään. Muun muassa tämä vallankumouksellinen idea tuli esille viikko sitten, kun parisenkymmentä Tampereen kaupungin luottamuselimissä istuvaa vasemmistolaista pohti yhdessä kunnan touhuja.
Arkijärjen mukaan idea on tietysti kaikkea muuta kuin mullistava. Vuosikausia on valitettu, että lääkärit ja hoitajat eivät halua töihin terveyskeskuksiin, koska niissä aika kuluu joutavaan byrokratiaan. Ilmiselvä ratkaisu on järjestää työt niin, että työntekijät voivat tehdä työnsä kunnolla. Miksi niin ei ole tehty?
On helpompaa tehdä niin kuin on aina tehty. Hallintoon liittyy myös valtaa, ja vallasta luopuminen voi olla kova pala. Ja joskus muutoksia vastustetaan ihan aiheestakin. Monen kokemus kertoo, että ”tehostaminen” tai ”kehittäminen” usein tarkoittaa irtisanomisia, yleensä suorittavalla tasolla. Niin ei tietenkään tarvitse olla varsinkaan, kun terveydenhuollossa valitetaan työvoimapulaa.
Muutosvastarinnan lieventämiseksi joukkomme päätti ehdottaa, että mullistavaa ajatusta testataan ensin vaikka yhdessä terveyskeskuksessa. Sille annetaan oma budjetti ja lääkäreille ja hoitajille valta päättää, miten rahat käytetään ja työt järjestetään niin, että homma sujuu potilaan hoidon kannalta järkevimmin.
Mallia voitaisiin ottaa Lappeenrannasta. Siellä tehty mielenterveyspalvelujen uudistus on saanut kehuja ympäri maata. Jonoista on päästy, ja rahaakin säästyy. Kun uudistusta puuhattiin, suurin vastustus tuli hallinnosta ja poliittisilta päättäjiltä.
Julkisen terveydenhuollon kehittäminen on nimenomaan politiikkaa. Kaikki myöntävät, että ongelmia on, mutta seuraavasta askeleesta ollaan eri mieltä. Oikeiston ratkaisu on yksityistäminen: toiminta on tehokasta vain, jos joku tekee sillä voittoa. Muita ratkaisuja on turha pohtia. Se, että voitto tulee veronmaksajien kukkarosta, on toissijaista.
Toinen lähtökohta on luottamus siihen, että työntekijät ovat oman alansa asiantuntijoita ja haluavat tehdä työnsä hyvin ja osaavat järkeistää työaikansa, jos siihen annetaan mahdollisuus. Tästä on myös tutkittua tietoa, muun muassa Tampereen kaupungin hammashoitolasta ja Helsingistä Meilahden sairaalasta.
Tapaamisessa oli mukana myös apulaispormestari Mikko Aaltonen. Hän sai tehtäväkseen viedä vallankumoussanoman kaupungin virkakoneistoon. Onnea matkaan!
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön puhennjohtaja.
Lisää aiheesta muualla verkossa
Akuutti: Kun mieltä ahdistaa, apu löytyy heti. Jutun aiheena Lappeenrannan mielenterveyspalvelujen uudistus.
Helsingin Sanomat: Hampaat kuntoon kertakäynnillä, Jutun aiheena Tampereen kaupungin hammashoitola ja Helsingin Meilahden sairaala.