Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

30.5.2014 klo 08:54

Ruskohiili tahri vaali-illan Berliinissä

Hnerik JaakkolaHENRIK JAAKKOLA

Ympäristöjärjestö Greenpeace käy kampanjaa Saksan vasemmistoliittoa vastaan, jotta näiden brandenburgilainen paikallishallinnon ministeri Ralf Christoffers luopuisi tuestaan ruskohiilelle.  Törmäsimme tähän Greenpeacen kampanjaan pyytämättä ja yllättäen vaali-iltana. Olimme menossa seuraamaan Saksan vasemmistoliiton Die Linken vaalivalvojaisia, sekä myös juhlimaan omaa odotettua voittoamme, vasemmiston perinteikkään puoluetoimiston Karl-Liebknecht-Hausin eteen. Toisin kuin tympeässä ja koleassa Suomessa, pidettiin täällä vaalivalvojaiset ulkona auringonpaisteessa festarihenkeen.

Kun saavuimme perille, huomasimme paikalla olevan Linken lippujen ja kylttien lisäksi Greenpeacen kylttejä, jotka parodioivat Linken slogania ”100% Sozial”. Iskulause oli muunnettu muotoon ”100% epäuskottava, irti ruskohiilestä!”.  Aluksi emme tajunneet kunnolla kyseessä olevan Linkeä vastustava tapahtuma, koska kukaan vaalivalvojaisiin osallistuneista ei tehnyt asiasta mitään numeroa. Mielenosoittajat ja Linken kannattajat seisoivat vierekkäin, jotkut juttelivat hyväntuulisen oloisina, suurin osa oli aivan hiljaa, mutta mitään riitelyä tai vastaavaa emme huomanneet. Kerran yksi Linken kannattaja yritti hymyillen peittää televisiokameroiden edessä heilunutta GP:n kylttiä omalla Linke-kyltillään, mutta aktivisti sai pidettyä sen korkeammalla ja näkyvillä. Tämä oli suurin ”välikohtaus”, jonka paikan päällä havaitsin.

Aika pian sen jälkeen kun tulimme paikan päälle, kävelivät GP:n aktivistit lavalle ja levittivät sinne samansloganisen suuremman banderollin. Linken edustajat lavalla pyysivät näitä poistumaan, ymmärtääkseni kutsuen greenpeacelaisia toistuvasti ystäviksi, mainiten näiden oikeuden protestoida ja Linken valmiuden kuunnella sekä hyväksyä protesteja. GP-aktivistit eivät tietenkään poistuneet kesken tempauksen, joten ohjelmassa mentiin eteenpäin ja kansanmusiikkibändi aloitti shownsa Linkeä vastustava banderolli taustallaan. TV-kamerat kuvasivat koko jutun valtakunnalliseen vaali-iltalähetykseen, mutta ketään ei tönitty GP-kylttien kanssa pois tieltä. Lopulta ehkä noin tunnin jälkeen meidän saapumisesta lähtivät aktivistit pois. Itse olimme poistuneet hieman aikaisemmin, sillä meininki ei suoraan sanottuna ollut kovin korkealla emmekä voineet nettiyhteyden puutteen vuoksi seurata Suomen vaalituloksia. Greenpeacen lisäksi tunnelmaa latisti Linken heikko tulos – puolue menetti yhden paikan europarlamentissa.

Die Linken Solid-nuorisoliiton vasemmistonuori selvitti järjestön tempauksen syitä: Linke vastustaa periaatteessa ruskohiilen käyttämistä, mutta Brandenburgin alueen työläisäänestäjät eivät tykkää tästä linjauksesta, joten meininki on mitä on. Solidin aktiivi ei tuntunut itse olevan hirveän iloinen tästä käytännöstä ja suhtautui tempaukseen aika myötämielisesti.

Tämän tarinan halusin kertoa tarinan kahdesta syystä:

Ensinnäkin olen ollut Greenpeacilla aikoinaan töissä vuoden ajan ja ollut myöhemminkin paljon tekemisissä järjestön kanssa. Olen osallistunut yrityksiä vastaan suunnattuihin tempauksiin sekä tukenut täysin esimerkiksi Kokoomuksen puoluekokoukseen tehtyä tempausta. Tätä taustaa vasten oli äärettömän outoa olla niin sanotusti toisella puolella mielenosoitusta. Outoa ja tervetullutta, mielenkiintoinen kokemus.

Toiseksi Die Linken toimitsijoiden rauhallinen, GP-tempauksen suvaitseva ja ylipäätään ystävällissävytteinen reagointi actioniin oli jotain mitä en olisi osannut odottaa. Toimisiko yksikään suomalainen puolue näin? Jos vihreiden vaalivalvojaisiin, Ylen ja MTV:n kameroiden eteen tulisi satapäinen joukko työläisaktivisteja vastustamaan valtion omistajaohjauspolitiikkaa, olisiko vastaanotto yhtä lämmin? Entä jos Vasemmistoliitolle kävisi samoin? En uskoisi. Oikeastaan pelkäisin ja odottaisin jonkinlaista käsirysyä.

Tämä on subjektiivinen kokemukseni tapahtuneesta ja hyvin jännä sellainen. Ennen kun tiedän tarkemmin, niin oletan että Greenpeace oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta tykkään myös siitä että kaiken perusteella linkeläiset pitivät actionia hyväksyttävänä. Kaikesta tästä on paljon opittavaa myös Suomessa, jossa tähän asti kansalaisjärjestöjen inhoa ovat saanneet lähinnä tuta porvaripuolueet. Toki optimistisesti voisi ajatella että täällä tehdään parempaa ympäristöpolitiikkaa, mutta mitä tulee poliittiseen kulttuuriin, näyttäisi se olevan ihan kohdillaan tuolla Saksassa.

 

Kirjoittaja osallistui vaaliviikonloppuna Vasemmistonuorten matkaan Saksassa järjestettyyn LabourStart-konferenssiin kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen tulevaisuudennäkymistä ja taisteluista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *