Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.7.2015 klo 12:39

Musiikki luo tunnelmaa, ystävyyttä, iloa

Maija Vilkkumaa
Maija Vilkkumaan Ei pisti yleisön liikkeelle ja karkoitti sadepilvet.

 

Kesäkaista tunnuskuvaTeksti: HEIKKI TOIVAINEN, kuvat: JOUNI AHLGREN
Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuma alkoi torstai-iltana vauhdilla Paperitorin areenalla Maija Vilkkumaan konsertilla. Vilkkumaa oli tuonut torstai-illan yhden tunnin konserttiinsa vauhdikkaan koosteen parhaita levytyksiään.  Tutut kappaleet, kuten Kristiina ja Lottovoitto saivat yleisön lämpenemään.

Sadekuuro pyrki viilentämään lantioiden pyörintää, mutta vain hetkellisesti. Esiintymisalueella oli mainiosti sadesuojaa kaikille. Maija Vilkkumaassa on vahvaa ja rohkeaa naisenergiaa. Hän nauttii täysillä esiintymisestä ja yleisö tuntee sen.

Vilkkumaan  upean konsertin jälkeen viereisessä Puu-salissa starttasi Hauli Bros  tunnelmallisella musiikillaan
– Nyt aletaan juhlimaan, ja kun meillä Pispalassa aletaan juhlia, niin se tehdään mollivoittoisesti,  kommentoi yhtyeen solisti kuuden biisin jälkeen.

Illan odotetuin oli varmasti Pirkanmaan ja Tampereen oma bändi Popeda ja Pate Mustajärvi. Popeda veti tyylilleen uskollisesti perussettiä, mättöä ja kansa nautti. Popeda on yksi legendaarisimmista rock-bändeistä Suomessa. Mistään muualta ei voi tulla tällaista legendaa kuin Lokomon kuumasta, hikisestä, metallinhajuisesta ja pölyisestä ruukkisulatosta.

Ensikertalaisia ja vakiovieraita

Tampereelta musiikkifestareille olivat saapuneet Tarja Mäenpää Tesomalta ja Lilli Turtonen Kalevasta. Sekä Mäenpää että Turtonen ovat Työväen Musiikkitapahtumassa ensimmäistä kertaa.
– Tämä on ensimmäinen kerta ja haluamme avartaa kokemuspiiriämme kiertämällä useissa tapahtumissa. Valkeakoski on naisille Työväen Musiikkitapahtumaa tutumpi. Mäenpää on käynyt, tosin vuosia sitten tansseissa Vuolteensillalla. Turtonen sen sijaan on vieraillut kaupungissa useammin, sillä hänen tyttärensä  on töissä Valkeakosken Sanomissa.

Ensimmäiset naiset haastattelussa rajattu
Tarja Mäenpään ja Lilli Turtosen illan suunnitelmiin kuuluivat ainakin Popeda ja Hauli Bross.

 

– Minun mielestäni musiikkijuhla on tarkoitettu ihan tavallisille ihmisille ja työntekijöille. Tämä on rento ja välitön ulkoilmajuhla meille kaikille, kommentoi Mäenpää kysymystä millaisia ajatuksia tulee sanoista Työväen Musiikkitapahtuma.
– Olen samaa mieltä, että tämä on kaikille ihmisille, arvioi Turtonen tapahtumaa.

– Olen tyytyväinen että musiikkijuhlat ovat täällä Valkeakoskella. 1970- luvulla musiikkijuhlat olivat  vaikuttavia tapahtumia. Nykypäivänä työväestö on keskiluokkaistunut. Voi olla, että musiikkijuhlat korostuvat tulevaisuudessa uudelleen työväen musiikkijuhlina, en tiedä, tai sitten ei, arvioi tapahtumaa valkeakoskelainen juhlien vakiovieras Kari Mahilo.

– Olen ollut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yhden kerran pois. Olen toivonut, että tänne tuodaan lisää yhteiskunnallista keskustelua. On hyvä, että tällä kertaa ohjelmassa on pienimuotoinen Suomi Areena, eli perjantain Hyvä johtajuus -paneeli, kommentoi valkeakoskelainen Kai Muukkonen tapahtumaa.

Kai Muukkonen ja ovat juhlien vakiovieraita.
Kai Muukkonen ja Kari Mahilo ovat juhlien vakiovieraita.

 

Tapahtumia, toria, väriä ja musiikkia

Perjantaina Tapahtumatorilla ammattiliitot, järjestöt ja yritykset esittelivät omaa toimintaa. Torilla sai iskeä itselleen oman rahan, kolikon. Tai tukea vaikka Naisten Pankkia ostamalla arpoja. Kahdella eurolla voi Afrikassa kehitysmaan nainen perustaa oman yrityksen. Torilla sai myös kisailla onnenpyörällä tai tikan heitolla.

Puu-saliin Hyvä johtajuus -paneelia oli saapunut seuraamaan runsaasti yleisöä. Panelia veti Arto Nyberg ja Heikki Paavilainen. Paneelin anti oli mielenkiintoinen ja monipuolinen kuvakulma johtamiseen. Pääasiassa keskustelijat lähestyivät paneelin ydinkysymystä hyvästä johtajuudesta asiantuntijanäkökulmasta: Miten olla empaattinen ja samalla tasapuolinen ja riittävän tiukka johtaja?  Miten luoda yrityksiin kulttuuri, jossa ei pelätä virheitä eikä syyllistetä virheiden tekijöitä?

 Kenen joukossa seisot

Nämä sanat upposivat mieleen, kun Vuokko Hovatta ja Sinikka Sokka lauloivat perjantai-iltana ensimmäistä kertaa yhdessä iki-ihania kansanlauluja ja ikivihreitä. Natalia sai yleisön laulamaan mukana. Molemmilla laulajilla on tunnelmallinen ja kaunis lauluääni, joten musiikkielämys oli täydellinen.

Suomen musiikkitaivaalle on tulossa vauhdilla uusi musiikkilaji, Shavan soittama suomibhangra. Shavan villi ja vapaa lähes sekopäiseksi tekevä musiikki Kaiken takana on nainen tai hernesoppaa sai niin istuvan kuin seisovankin yleisön liikkeelle. Aleksis Kiven Metsämiehen laulu sai uskomattoman hauskan version Shavan villissä rytmissä. Shava tekee ennakkoluulottomasti uusia rytmejä ja musiikkia ja tuo intialaista musiikkia tutuksi hauskalla tavalla.

– RAUH, sanoi Jenni Vartiainen kesken upean konsertin, kun tuntui niin hyvältä. Hän nautti esiintymisestä Valkeakoskella. Vartiaisen lavaesiintyminen ja omat kauniit laulut lumosivat täyden salillisen katsojia.  Jenni Vartiaisen musiikki menee suoraan sydämeen ja saa rakastamaan. Vartiaisen keikoilla ei ole kukaan aiemmin haukotellut, mutta nyt niin tapahtui eräälle nuorukaiselle. Seurauksena oli, että tämä herrasmies sai tanssia artistin kanssa esiintymislavalla musiikin mukana. Ja kaveri tanssi. Voi arvata, että haukottelijoita tuli lisää yleisöön. Moni olisi halunnut kaverin tilalle.

Shava rajattu
Shavan  soittamassa suomiibhangrassa  bhangra yhdistyy suomenkielisiin sanoituksiin.

 

III

Etusivun kuvassa Popeda.

KESÄKAISTA on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea, ehkä kauempaakin. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Kesäkaistalla ilmestynyt:

Kekkosen kalju killtää Rönnissä (24.7.)
Naivistinäyttely muistaa Martti Innasta (22.7.)
Koukkuniemen Kalevala — unohtumattomia tamperelaismuistoja (21.7.2015)
Ennuste: Viileään kesään hetkeksi raju muutos
(20.7.)
Kesäkaista löytöretkellä Tähtirannassa
(16.7.)
Kesäkaista löytöretkellä Tähtirannassa (16.7.)
Kesäkaista: Hatanpään arboretum (14.7.)
Tervanpoltto tuoksui Narvan markkinoilla
(15.7.)

 

Sarja jatkuu.

Kesäkaistan tunnuskuva: Cai Melakoski

 

Kirjoituksesta on korjattu Shivan musiikkityylin kuvaus intialaiseksi sekä oikaistu Vilkkumaan kappaleen nimet julkaisemisen jälkeen.

Kommentteja: 2

 1. Kiitos kommenteista, editoijalta oli tosiaan jäänyt huomaamatta lapsus arabimusiikista ja jäänyt tarkistamatta kappaleiden nimet. Tervetuloa vapaaehtoiseksi oikolukijaksi, kaksi kirjoitusvirhettä on nyt korjattu ja se Puu-sali oikeaan muotoon. Tuo ’komentti’ harmittaa toimitustakin, toistaiseksi emme ole keksineet, miten julkaisujärjestelmästä tulevan sanan kirjoitusasun voisi korjata.

 2. Nyt purnaan. Ensinnäkin tässä kommenttiboksin otsikossa lukee: ’Komentti’. Mutta siis, kirjoitatte Työväen Musiikkijuhlista ja Työväen Musiikkitapahtumasta. Se on Työväen Musiikkitapahtuma.

  Sitten: Tutut kappaleet, kuten Ihanat vaatteet, Anna lantion pyöriä, Hän on niin kaunis ja Lottovoitto
  Näiden kappaleiden nimet ovat: Kristiina. Mun elämä. Kristiina ja Lottovoitto. Eli ”Ihanat vaatteet” ja ”hän on niin kaunis” ovat lauseita kappaleesta ”Kristiina.”

  Puusali on Puu-sali.

  ”Shavan villissä arabirytmissä. Shava tekee ennakkoluulottomasti uusia rytmejä ja musiikkia ja tuo arabikulttuuria tutuksi hauskalla tavalla.” Shavan esittämä bhangra on siis intialaista, sillä ei ole mitään tekemistä arabirytmin kanssa.

  Ja jutussa oli niin paljon kirjoitusvirheitä, että ihan hirveää, että tälläistä julkaistaan. Varmaan on ollut rankka viikonloppu, mutta ei sen pitäisi tälläisenä tuubana näkyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *