Teksti ja kuvat: SINIKKA TORKKOLA
Yli 30 000 palkansaajaa Helsingin Rautatientorilla ja sadattuhannet muualla Suomessa näyttivät, etteivät hallituksen pakkolakiaikeet ja yritykset alentaa palkkoja tule ainakaan helpolla onnistumaan. Yli kahteenkymmeneen vuoteen ei ammattiyhdistysliikkeen ole tarvinnut näin voimakkaasti valvoa palkansaajien etuja. Työnantajat ovat vuosikymmenten saatossa oppineet, ettei ammattiyhdistysliikettä kannata edes yrittää pakottaa. Ainakin perjantaihin asti nämä opit olivat hallitukselta vielä omaksumatta. Ehkä perjantai opetti.
– Eiköhän sanomamme perille mennyt. Tosin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon alentuva suhtautuminen suututti. Hän vaati meitä kuuntelemaan, jotta voisimme ehkä ymmärtää. Mietin vain ymmärtääköhän Terho itse, mitä hallitus on tekemässä, kuvailee Metalliliiton aktiivi ja vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu Virva-Mari Rask tunnelmia perjantain mielenilmauksessa.
– Hallitus on väärillä pusseilla, se oli mielenilmauksesta lähtenyt vahva viesti hallitukselle, kuvailee mielenilmauksen syitä Valkeakosken työväenyhdistyksen puheenjohtaja Pia Hänninen, joka osallistui tapahtumaan yhdessä tyttärensä Maria Valtasen kanssa. Lukiota käyvä Valtanen oli pyytänyt ja saanut koulusta luvan olla poissa mielenilmaukseen osallistumisen vuoksi.
Mukana yli 300 000 palkansaajaa
Rautatientori alkoi täyttyä jo kymmeneltä. Juontavat kehottivat väkeä tiivistämään ja tulemaan lähemmäksi lavaa, jotta kaikki mahtuvat. Stop-kylttien ohella toria värittivät kymmenet ammattiliittojen ja ammattiosastojen tunnukset. Siellä täällä vilkkui palvelualan ammattilaisten keltaisia kortteja, terveydenhuollon ammattilaisten punaisia Tehy-palloja ja opettajien sinisiä OAJ-palloja.
Sadat bussit kuljettivat väkeä paikalle kaikkialta Suomesta. Pirkanmaalta oltiin liikkeellä parillakymmenellä bussilla. Pirkanmaalta hallitukselle viestiä oli tuomassa myös Anne Soimajärvi. Hän näkeen yhdessä tekemisessä ennen muuta mahdollisuuteena vaikuttaa.
–Tämä herätys kansalaisille nousta kertomaan, mikä täytyy säilyttää, mistä ei voi enää leikata. Kannustan kaikkia mukaan. Ei ole vaikea lähteä ajamaan asioita, kun sitä ei tarvitse tehdä yksin. Vedä kaveria hihasta, ota yhteyttä muihin, tule rohkeasti mukaan. Lupaan, että saat tukea, vakuuttaa Soimajärvi, joka on toiminut aktiivisesti myös joukkovoimaa hallituspolitiikkaa vastaan -liikkeessä.
Rautatientorin tapahtuman ohella mielenilmauksia järjestettiin useilla paikkakunnilla. Perjantain mielenosoituksiin osallistui yli 300 000 työtekijää.
Tukea kaikkialta maailmasta
Mielenilmausta olivat järjestämässä kaikki ammatilliset keskusjärjestöt eli Suomena ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, toimihenkilöiden STTK ja korkeastikoulutettujen AKAVA. Keskusjärjestöjen viesti oli kirkas: hallitus on väärillä linjoilla yrittäessään pakolla laskea palkkoja. Se ei yksinkertaisesti vain käy. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin perua aikeet rajoittaa ammattiyhdistysliikkeen sopimusoikeutta.
Mielenilmaus huomattiin myös maailmalla ja kymmenet ammattiliitot lähettivät tukitervehdyksensä. Yhdeksää miljoonaa palkansaajaa edustava Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö PAY ilmoitti, ettei se hyväksy Suomen hallituksen toimia.
–Suomen hallituksen julkistamat toimet kilpailukyvyn parantamiseksi romuttavat pohjoismaisen mallin mukaisen sopimisen ja vaarantavat koko vapaan sopimusoikeuden. Suomen hallitus rajoittaa työmarkkinajärjestöjen vapaata neuvotteluoikeutta. Se ei ole hyväksyttävää, todetaan järjestön kannanotossaan.
Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla
Pirkanmaan terveisiä Rautatientorilta (18.9.2015)
Tungosta Westaan lakkokahveilla (18.9.2015)
Nyt on tosi paikka (16.9.2015)
Hallitus loikkii kohti yleislakkoa (9.9.2015)
Lisää aiheesta muualla verkossa
Videotallenne mielenilmauksesta SAK:n sivuilla
Kuvareportaasi mielenilmauksesta Akavan sivuilla
Mieltään osoittaville sataa tukea maailmalta. Tiedote STTK:n sivuilla