Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.11.2015 klo 12:09

Uutisille kaivataan lisää taustaa ja monipuolisuutta

Median politikointi kiinnostaa, Vanhan kiirjastotalon sali täyttyi keskustelijoista
Median politikointi kiinnostaa, Vanhan kirjastotalon sali täyttyi keskustelijoista

 

Teksti: AIRI KARJALAINEN, kuvat: LASSE POSER
Kaikesta sosiaalisen median ja verkon tuomasta avoimesta tilasta huolimatta kansalaiset pitävät tärkeänä julkisuutta valtamediassa. Niin on mikäli on Vasen Kaistan järjestämän paikallisuus ja politiikka -paneelikeskustelun yleisöä, joka tiukkasi Aamulehden päätoimittajalta Jouko Jokiselta syitä siihen, miksi kysyjän tärkeänä pitämä asia oli jäänyt uutisoimatta maakunnan lehdessä.

Yleisö kaipaisi myös enemmän asioita taustoittavia uutisia, jotka kertoisivat mistä jokin asian on lähtenyt liikkeelle, missä idea on syntynyt ja miksi. Syvyyttä juttuihin toisivat myös syiden ja seurausten kerronta: esimerkiksi mihin kaikkeen jokin kaupunginhallituksen päätös vaikuttaa.

Pirkanmaalaisessa mediassa vähälle huomiolle jäävät myös yliopistojen merkitys koko maakunnalle, muu kuin huippu-urheilu, mielenosoitukset, työ ja työttömyys. Palstatilaa sen sijaan saavat  liikenne, yleispolitiikka, rahaurheilu, erityisesti Tappara – Ilves.

Panelistit ja yleisön olivat yhtä mieltä siitä, että henkilöiden kautta tuodut tarinat kiinnostavat lukijoita ja tuovat vaikeat asiat ihmisiä lähemmäksi. Mutta asioiden esilletuominen yksittäisten henkilöiden kautta voi myös johtaa vääriin johtopäätöksiin ja yleistyksiin. Hyvin toimitettu, taustoittava juttu antaa usein monipuolisemman kuvan kuin yksittäisen henkilön kokemuksista kertova juttu.

Keskustelussa nousi esiin myös medialukutaidon merkitys. Sosiaalinen media on tuonut tarpeen uudenlaiselle mediakriittisyydelle, kaikki mitä julkaistaan ei todellakaan ole totta ja tietyt media levittävät  tarkoituksellisesti suoranaisia valheita. Tämä toiminta on saanut oman terminsäkin, trollaus, jolla tarkoitetaan tarkoituksellisesta muiden keskustelijoiden ärsyttämistä ja  ristiritoja lietsovaa valheiden levittämistä internetissä.

Paikallisuutta ja politiikkaa pohdittiin Vasen Kaistan järjestämässä paneelikeskustelussa, johon osallistuivat Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen, politiikan tutkija Saara Särmä ja Vasen Kaistan päätoimittaja Sinikka Torkkola. Paneelin puhetta johti journalismin tutkija Laura Ahva. Paneelikeskustelulla juhlittiin Vasen Kaistan kaksivuotispäivää.

Paneelikeskustelu on katsottavissa verkossa  YouTubessa 

 

Lue lisää Vasemman Kaistan synnystä

Kaistan juhlapaneeli suorana verkossa (11.11.2015)
Työväenlehdistö syntyy uudelleen (19.10.2015)
Se viidessadas juttu (25.9.2015)
Vahtikoiran yt:t (11.11.2013)
Tervetuloa baanalle (11.11.2013)

Lue lisää muualla verkossa

Vasen Kaista täyttää kaksi vuotta, Kansan Uutisten verkkolehti 3.11.2015

*

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *