Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.5.2016 klo 13:54

Edunvalvonta täytti Tampere-talon

Tanja Matinaho kritisoi hallituksen puuttumista sopimuskäytäntöihin. Hallituksen aikeet ovat yritys viedä pohja pois työehtosopimusnevotteluilta ja edunvalvonnasta
Tanja Matinaho kritisoi hallituksen puuttumista sopimuskäytäntöihin. Hallituksen aikeet ovat yritys viedä pohja pois työehtosopimusnevotteluilta ja edunvalvonnasta

 

Metallin vaikuttajatTeksti: ja kuvat SINIKKA TORKKOLA
– Ei kukaan muu aja työntekijöiden etuja elleivät työntekijät tee sitä itse, siinä syy toimia aktiivisesti Metalliliitossa, tiivistää Vilppulan Metallityöväen ammattiosaston varapuheenjohtaja Tanja Matinaho. Matinaho on yksi 422 Metalliliiton liittokokousedustajasta, jotka parhaillaan päättävät ammattiliittonsa linjasta sekä valitsevat johtajansa Tampere-talossa.

Matinaho osallistuu liittokokoukseen ensimmäistä kertaa. Hän samoin kuin toinen liittokokouksen ensikertalainen, Valmetin pääluottamusmies Juha Pöllänen ovat tyytyväisiä kokouksen kulkuun, käsittelyssä on paljon hyviä aloitteita ja keskusteluissa päästään edunvalvonnan ytimeen.

Pöllänen osallistui maanantaina työehtosopimustoiminnasta käytyyn keskusteluun, jossa hän näki myös ristiriitaisia piirteitä.

– Täällä on käytetty paljon hyviä puheenvuoroja kuuden tunnin työpäivästä ja kesälomien pidennyksestä. Ja siihen totta kai pitää pyrkiä. Samaan aikaan kuitenkin keskustellaan yhteiskuntasopimuksesta tai kilpailukykysopimuksesta sekä 24 tunnin vuosittaisen työajan nostosta ansiotasoa nostamatta. Olen siitä hirveän huolissani. Minä itse, edustamani ammattiosasto ja edustamani työyhteisö eivät voi hyväksyä 24 tunnin työajan nostoa totesi Pöllänen esittäessään muutosta  liittohallituksen päätökseen työajasta.

Sekä Matinaho että Pöllänen ovat yksimielisiä siitä, ettei kilpailukykysopimusta tule hyväksyä ja Metalliliiton pitäisi käydä omat työsopimusneuvottelut.

Yli kaksi tuhatta aloitetta

Kaksi aluejärjestöä ja 152 ammattiosastot ovat tehneet liittokokoukselle yhteensä 2118  esitystä. Liittokokouksen yhteydessä kokoontuvalle Työttömyyskassan edustajiston kokoukselle on tehty 23 aloitetta. Ylivoimaisesti eniten on tehty esityksiä työehtosopimustoiminnasta, yhteensä yli 1300.

Työehtosopimustoiminnassa Pöllänen näkee parannettavaa ennen muuta luottamusmiesten toimintaedellytyksissä. Myös varapääluottamusmiehille ja varaluottamusmiehille pitäisi saada nykyistä paremmat kouluttautumismahdollisuudet ja vahvempi irtisanomissuoja.

Työympäristöä, työsuojelua ja sosiaalipolitiikkaa koskevia esityksiä tehtiin 141. Matinaho nostaa esiin aloitteen, jossa esitetään sairaan lapsen hoito-oikeuden ikärajan nostamista. Tällä hetkellä vanhemmalla on oikeus jäädä kotiin hoitamaan lasta, joka on enintään 10 vuotta vanha. Aloitteessa esitetään ikärajan nostamista 12 vuoteen.

Lauantaina ryhmäkokouksilla alkanut liittokokous jatkuu keskiviikkoon asti. Viimeisenä kokouspäivän valitaan Metalliliiton johto. Puheenjohtajana jatkanee Riku Aalto, sillä hänellä ei ole vastaehdokasta. Liittosihteeriksi valittaneen Metallin vaikuttajien Turja Lehtonen.

Metalli_Tampere-talolla_600x400_Sinikka_Torkkola

 

Metallin Vaikuttajat

Vasen Kaistan Metallin Vaikuttajat sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt:

Kohti metallin liittokokousta (19.4.2016)

Joukkovoimasta saa voimaa (6.4.2016)

Juha Pöllänen ei hyväksy palkkojen leikkaamista osingoiksi (14.3.2016)

Paikallisen sopimisen varjolla puretaan neuvottelujärjestelmää (3.2.2016)

Vielä ehtii ehdokkaaksi Metallin vaaleihin (15.1.2016)

Lue lisää Metallin liittokokouksesta Kansan Uutisissa:

Jäsenmaksut eivät riitä toimintamenoihin (23.5.2016)

Metalli vahvasti mukana suurliittohankkeessa (23.5.2016)

Uuteen työmarkkinamallin jo syksyllä (23.5.2016)

Teollisuuden mahtiliitolle tukea Metallin kokouksessa (23.5.2016)

Aalto jatkaa metallin johdossa (23.5.2016)

Turja Lehtonen Metallin vaikuttajien ehdokas Metalliliiton liittosihteeriksi (21.5.2016)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Metallin vaikuttajat:

Metallin Vaikuttajat (Verkkosivusto)

Metallin Vaikuttajat (Facebook-sivu)

Metalliliiton liittokokoussivut

Kommentteja: 1

  1. AY liike on aiheuttanut 300 000 työpaikan katoamisen suomesta ja estänyt kaikki toimet parantaa kilpailukykyä ja lisätä työllisyyttä. Samaan aikaan AY johtajien palkat ovat nousseet ja vähävaraiset imetty kuiviin VVO yhtiön korkeilla vuokrilla. Suomesta on tullut kahtia jakaantunut yhteikunta jossa on köyhiä työttömiä ja töissäkäyviä. AY liike myös polkee ihmisoikeuksia estämällä mahdollisuuden neuvotella omasta palkasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *