Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

26.4.2017 klo 08:50

Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI
Vasemmistoliitto sai lisäpaikan Parkanossa, mutta Juupajoella ja Pälkäneellä lisäpaikat olivat vain lähellä. Pälkäneellä matkaa toiseen paikkaan jäi kuusi ja Juupajoella 23 äänen päähän. Tässä jutussa kerrotaan myös Ikaalisten vaalitulokset, vasemmiston kannatus kasvoi sielläkin.

Vain Parkanossa valtuuston koko kasvoi

Parkanon kaupunki on ainoa Pirkanmaan kunta, jossa valtuuston koko vaaleissa kasvoi. Moni muu kunta käytti uuden kuntalain kunnille suomaa oikeutta päättää valtuustonsa koosta valtuutettujen määrän vähentämiseen. Parkanossa valittiin nyt 31 valtuutettua, lisäystä neljä valtuutettua vielä istuvaan vanhaan valtuustoon verrattuna.

Perussuomalaiset antoi muille ryhmille jaettavaksi vielä kaksi paikkaa hukatessaan kolmanneksen äänistään. Keskusta hävisi sekä äänissä että ääniosuuksissa, mutta nousi valtuustopaikoilla mitaten Parkanon suurimmaksi vaalivoittajaksi kolmella lisäpaikallaan. Keskusta osasi käyttää edukseen kristillisdemokraattien kanssa solmimansa vaaliliiton. Kristillisdemokraatit kasvatti vaaliliiton äänimäärää ja ääniosuutta enemmän kuin keskusta niitä menetti, mutta keskusta kuittasi lisäpaikat. Ilman vaaliliittoa kristillisdemokraatit olisivat saaneet yhden lisäpaikan.

 

 

Sosiaalidemokraatit lisäsivät ääniosuuttaan peräti 4,8 prosenttiyksiköllä ja nostivat paikkalukunsa neljästä kuuteen. Myös vasemmistoliitto teki komean vaalituloksen. Ääniosuus nousi täydet kaksi prosenttiyksikköä ja valtuutettujen määrä tuplaantui kahdeksi.

Parkanon vasemmiston valtuutetut Veijo Niemensivu ja Antero Pihlajamaa

 

Vasemmistoliiton Parkanon uuteen valtuustoryhmään valittiin metallimies Antero Pihlajamäki (81 ääntä, uusi valtuutettu) ja työmies Veijo Niemensivu (44 ääntä). Varavaltuutetuiksi valittiin lähihoitaja Elisa Huhtasalo (37 ääntä) ja lähihoitaja Seija Suomilammi (27 ääntä).

Parkanon vasemmisto 

 

Vasemmistovaltuutetut kuvassa vasemmalta: Ikaalisten Jukka Mattila, Juupajoen Tarja Karvinen ja Pälkäneen Vilho Nikkanen. (Vilho Nikkasen kuvan käyttöoikeuden on antanut Sydän-Hämeen Lehti)

 

Ikaalisissa keskusta ja kokoomus hävisivät, vihreät nousi valtuustoon

Ikaalisten suurin puolue keskusta hävisi yli neljä prosenttiyksikköä kannatuksestaan, mutta vain yhden paikan. Kokoomus hävisi liki yhtä paljon, mutta säilytti paikkansa. Sen sijaan kolmas maan hallituksessa istuva puolue, perussuomalaiset sai lisäpaikan. Tämä oli poikkeus, perussuomalaiset hävisivät paikkoja 16 Pirkanmaan kunnassa. Vihreät nousi yhdellä valtuutetullaan uutena ryhmänä Ikaalisten valtuustoon.

Vasemmistoliitto lisäsi äänimääräänsä hieman ja kannatusosuuttaan puolella prosenttiyksiköllä. Vasemmisto asetti vaaliin vain kaksi ehdokasta. Valtuutetuksi valittiin uudelleen levyseppä Jukka Mattila 90 äänellä, varavaltuutettuna toimii taksiyrittäjä Aulikki Johansson, joka sai 69 ääntä.

 

 

Lisäpaikka lähellä Juupajoella, vaikka valtuuston koko pieneni

Juupajoella valittiin vain 17 valtuutettua, neljä vähemmän kuin toukokuun loppuun istuvassa valtuustossa on. Kunnan kolme suurinta puoluetta kärsivät kaikki vähennykset, keskusta menetti neljä paikkaa, sosiaalidemokraatit ja kokoomus kumpikin yhden paikan.

Juupajoki oli toinen niistä Pirkanmaan kunnista, joissa perussuomalaiset saivat lisäpaikan. Paikka oli samalla perussuomalaisten ensimmäinen Juupajoella. Toinen uusi ryhmä yhdellä edustajalla Juupajoen valtuustossa on vihreät.

Vasemmistoliiton kannatusosuus Juupajoella nousi puoli prosenttiyksikköä, ja jos valtuuston kokoa ei olisi pienennetty olisi vasemmistoliitto saanut lisäpaikan. Nyt lisäpaikka jäi 23 äänen päähän. Vasemmistoliiton uudeksi valtuutetuksi valittiin 31 ääntä saanut lähihoitaja Tarja Karvinen. Varavaltuutetuiksi valittiin varastonhoitaja, eläkeläinen Matti Tammelin (15 ääntä) ja LVI-urakoitsija, eläkeläinen Raimo Lepistö (12 ääntä).

 

 

Perussuomalaiset katosivat Pälkäneeltä, vasemmiston lisäpaikka lähellä

Pälkäneellä lähes 500 äänestäjää joutui harkitsemaan uutta puoluetta ja ehdokasta sen vuoksi, että vuonna 2012 neljä valtuustopaikkaa saanut perussuomalaiset ei onnistunut saamaan yhtään ehdokasta tämänkertaisiin vaaleihin. Parhaiten vaalikampanjassaan Pälkäneellä onnistui vihreät, joka nousi uutena ryhmänä valtuustoon kahden paikan voimin. Kokoomus sai myös kaksi lisäpaikkaa.

Kannatusosuuttaan 0,7 prosenttiyksiköllä kasvattaneen vasemmistoliiton toinen paikka jäi kuuden äänen päähän. Jokainen ääni on totisesti tärkeä. Valtuustoon valittiin uutena valtuutettuna muurari, eläkeläinen Vilho Nikkanen 91 äänen voimin. Varavaltuutetuiksi valittiin Riitta Mukkulainen (87 ääntä) ja opiskelija Ilmari Reskola (19 ääntä).

 

 

|||

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset Pirkanmaalla
Kooste koko Pirkanmaan kuntavaalituloksista on ensimmäisessä osassa, osat 2-17 esittelevät kuntien vaalituloksia, ja osat 18-20 analysoivat vaalien tulosta yleisemmällä tasolla.

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *