Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

19.4.2017 klo 15:32

Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Vasemmistoliitto eteni komeasti kuntavaaleissa Nokialla. Ääniä tuli 310 enemmän kuin edellisissä vaaleissa, ja ääniosuus kasvoi 1,7 prosenttiyksikköä. Kannatuksen lisäys toi lisäpaikan ja vaalien toiseksi suurimman voiton.

Eniten myötätuulta purjeissaan oli vihreillä, jotka saivat kuusi lisäpaikkaa. Vihreät saivat kaksi ääntä enemmän kuin kokoomus, ja nousivat täten äänimäärältään kaupungin suurimmaksi puolueeksi.

Sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset menettivät kumpikin kolme paikkaa, ja SKP menetti kaksi kolmesta paikastaan. SKP menetti ainoan paikkansa Tampereella, joten sen paikka Nokialla on puolueen ainoa Pirkanmaalla. Koko maassa SKP sai enää kaksi valtuutettua, toinen on Hangossa.

Matti Haapala, Seppo Kallio, Ilkka Kotiranta, Teresa Kvick ja Kimmo Lamminsivu.
Anneli Lehtonen, Anne Nyman, Mika Ovaskainen ja Merja Techtolin.

 

Nokian vasemmiston valtuustoryhmän jäsenet kesäkuussa toimikautensa aloittavassa valtuustossa ovat myyjä, luottamusmies Anne Nyman (531 ääntä), lehtori, FM Anneli Lehtonen (441), työnjohtaja Matti Haapala (153), kunnallisneuvos Seppo Kallio (151), testiasentaja Kimmo Lamminsivu (120), mylläri, pääluottamusmies Merja Techtolin (102), varamies Ilkka Kotiranta (98), tarkastaja Teresa Kvick (92) ja pääluottamusmies Mika Ovaskainen (85).

Nyman, Techtolin ja Kvick olivat ensimmäistä kertaa ehdolla ja Kotiranta on istuvan valtuustoryhmän varajäsen. Ovaskainen valittiin nykyiseen valtuustoon SDP:n ryhmän ensimmäiseksi varavaltuutetuksi, mutta hän erosi puolueesta helmikuussa.

Nokian vasemmiston valtuustoryhmän varajäseniksi valittiin prosessinhoitaja Kai Flink (52 ääntä), ha-kokoonpanija Susanna Pekkola (51), psykiatrinen sairaanhoitaja Anttiolavi Salonen (48), työtön Roosa Kajakoski (47), laboratoriotyönjohtaja Marja-Leena Torkki (46), varapääluottamusmies Marko Jaskari (42), toiminnanjohtaja Esa Kangasmäki (38), opiskelija (politiikan tutkimus) Maarit Bezemer (33) ja eläkeläinen Aila Tuominen (31).

Nokian vasemmiston onnistunutta vaalikampanjaa kuvailee Anneli Lehtonen seuraavasti:
‒ Meillä oli hyvä henki ennen vaaleja. Ehdokkaita oli vain 35, mutta kun mukana oli muun muassa useita työpaikkojen luottamusihmisiä, korvasi laatu määrän. Vaalitilaisuuksissa tarjoiltiin monasti talkoilla kahvia ja makkaraa, ja viimeisenä lauantaina myös lättyjä ja pannukakkuja, Lehtonen luettelee.

‒ Tärkeimpiin vaalitilaisuuksiin kuului perhetapahtuma Poutunpuistossa, jossa ehdokasesittelyjen ja tarjoilun lomassa oli taikuri, trubaduuri ja poniajelua.

‒ Piste iin päällä oli Li Anderssonin vierailu Nokian kerholassa. Puolueen puheenjohtajan puhe ja vastaukset ihmisten kysymyksiin olivat hyviä, Lehtonen kiittää.

Paljon huomiota ja vaalikassaan kerättyjä varoja käytettiin mainontaan, kertoo Lehtonen:

‒ Nokian Uutisissa oli viisi kertaa kaikkien ehdokkaiden yhteinen koko sivun mainos. Lisäksi eri ryhmät mainostivat itseään lehdessä. Meillä oli viiden naisen ryhmä, josta Antti Yrjönen otti kuvia lehtimainokseen.

‒ Ennakkoäänestyksen jälkeen meillä oli vielä kahden kaupan aulassa valomainokset.

‒ Olimme aktiivisia myös sosiaalisessa mediassa. Käytin itsekin Facebook-sivuani paljon omassa vaalikampanjassani, ja niin teki moni muukin ehdokas, päättää Anneli Lehtonen kuvauksensa onnistuneesta vaalikampanjasta. Kritiikillekin hän löytää sijaa, talkoolaisia olisi mahtunut joukkoon enemmänkin.

Eilen vihreiden johdolla alkaneiden neuvottelujen hän toivoo sujuvan paremmin kuin edellisten vaalien jälkeen:

‒ Saimme yhden lisäpaikan, olemme neljänneksi suurin ryhmä vihreiden, kokoomuksen ja demarien jälkeen. Vihreillä ja kokoomuksella on molemmilla 11 paikkaa, demareilla 10 ja meillä yhdeksän.

‒ Viime vaalien jälkeen neuvottelut kariutuivat. Ryhmä 40 rohmusi kaikki tärkeät paikat, vaikka olimme kolmanneksi suurin ryhmä. Demarit ja kokoomus kulkivat käsi kädessä koko valtuustokauden.

‒ Kun jaamme vasemmistoliiton saamia luottamuspaikkoja, meidän pitää mielestäni antaa niitä, tai ainakin varapaikkoja uusille, nuoremmille ehdolla olleille, Lehtonen linjaa.

‒ Nuoret ovat olleet aktiivisesti kunnallistoimikunnan kokouksissa ja ovat kiinnostuneita asioista. Pitää tietysti järjestää niin, että kaverina on joku kokeneempi, pitää Anneli Lehtonen huolta kokemuksen siirtämisestä.

|||

Nokian vasemmisto (verkkosivut)

Nokian Vasemmisto (Facebook-sivut)

|||

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset Pirkanmaalla
Kooste koko Pirkanmaan kuntavaalituloksista on ensimmäisessä osassa, osat 2-17 esittelevät kuntien vaalituloksia, ja osat 18-20 analysoivat vaalien tulosta yleisemmällä tasolla.

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *