Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

27.4.2017 klo 07:51

Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Pirkanmaan kuudessa asukasmäärältään pienimmässä kunnassa on kussakin vähemmän kuin 5000 asukasta. Näistä Vasemmistoliitolla on valtuutetut Juupajoella, Punkalaitumella ja kaksi valtuutettua Ruovedellä, mutta Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistoliitolla ei ole ollut edes ehdokkaita kaksissa viime vaaleissa.

Kihniössä vasemmistoliitolla oli viimeksi ehdokkaita vuonna 1996 (31 ääntä ja 2,2 prosentin ääniosuus). Valtuutettuja vasemmistoliitolla ei Kihniössä ole koskaan ollut, mutta SKDL sai paikan Kihniön valtuustossa vielä vuoden 1980 vaaleissa.

Urjalan valtuustossa vasemmistoliitto sai viimeksi paikan vuoden 1992 vaaleissa 144 äänen ja 4,1 prosentin kannatusosuuden siivittämänä. Viimeksi vasemmistolla oli ehdokkaita Urjalassa vuoden 2000 kuntavaaleissa, mutta 43 ääntä ja 1,5 prosentin kannatusosuus ei riittänyt valtuustopaikkaan.

Vesilahden valtuustoon vasemmistoliitto on saanut paikan kaikissa kuntavaaleissa joissa se on asettanut ehdokkaita, lukuunottamatta vuoden 2004 vaaleja. Vielä vuoden 2008 vaaleissa paikka tuli 108 äänellä ja 5,1 prosentin ääniosuudella, mutta vuosien 2012 ja 2017 kuntavaaleissa ei ehdokkaita enää vasemmistoliitolle asetettu, kuten aina ennen oli tehty.

Perussuomalaiset menettivät ykkössijansa Kihniössä

Vajaan kahden tuhannen asukkaan Kihniö on ollut tunnettu siitä, että se on ainoa kunta, jossa perussuomalaiset on suurin puolue. Kun uusi valtuusto aloittaa toimikautensa kesäkuussa, ei näin enää ole.

Perussuomalaiset menettivät kannatusosuudestaan peräti 6,5 prosenttiyksikköä, ja keskusta kiilasi Kihniön ykköspuolueeksi. Mutta Kihniö on edelleen perussuomalaisten vahvin tukialue, ainoa kunta koko maassa, jossa puolueella on yli 30 prosentin ääniosuus.

 

 

Valtuustopaikkaan Kihniössä olisi tarvittu 49 ääntä, joten ei ole ollenkaan varmaa, että vasemmistoliitto olisi saanut valtuustopaikan, vaikka olisikin saanut ehdokkaita. Vasemmistoliiton kannattajia viime eduskuntavaaleissa löytyi Kihniöstä 15.

SKP:n ja vasemmistoliiton kannattajien muodostama Kyykystä ylös -yhteislista sai 66 ääntä ja yhden paikan Kihniön valtuustoon.

Urjalan valtuustossa vain neljä ryhmää

Vajaan viiden tuhannen asukkaan Urjala päätti vähentää valtuutettujensa määrää neljällä. Reilusti yli puolet äänistään menettänyt perussuomalaiset menetti samat neljä paikkaa, kuuden hengen valtuustoryhmä kutistui kahden jäsenen ryhmäksi. Keskusta voitti yhden paikan ja kokoomus menetti yhden, sosiaalidemokraatit pitivät paikkansa.

 

 

Vihreät saivat 83 ääntä, mutta yhteen valtuutetun paikkaan olisi tarvittu 91 ääntä. Tuo luku on vasemmistoliiton kannalta lupaava. Vasemmistoliittoa äänesti eduskuntavaaleissa 98 urjalalaista, joten valtuustopaikka olisi ollut ulottuvilla, jos joku paikallinen kannattaja olisi asettunut ehdolle.

Vesilahdellakin vasemmiston valtuustopaikka mahdollinen

Noin 4 500 asukkaan Vesilahdella voittivat uusina valtuustoon päässeet vihreät ja kristillisdemokraatit, molemmat ryhmät saivat kaksi paikkaa. Viime vaaleissa neljä paikkaa voittanut yhteislista ei osallistunut vaaleihin. Keskusta menetti suurimman puolueen asemansa ja kolme paikkaa siitä huolimatta, että solmi vaaliliiton yhden paikan hävinneiden perussuomalaisten kanssa.

 

 

Vasemmistoliiton kannattajia varmasti harmittaa, ettei kukaan heistä asettunut ehdokkaaksi. Valtuustopaikkaan olisi riittänyt 93 ääntä, ja viime eduskuntavaaleissa 89 vesilahtelaista äänesti vasemmistoa, vaikka paikallista ehdokasta vaaleissa ei ollutkaan.

|||

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset Pirkanmaalla
Kooste koko Pirkanmaan kuntavaalituloksista on ensimmäisessä osassa, osat 2-17 esittelevät kuntien vaalituloksia, ja osat 18-20 analysoivat vaalien tulosta yleisemmällä tasolla.

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *