Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

15.4.2017 klo 13:38

Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Akaa kuuluu niihin kaupunkeihin, jotka vähensivät valtuutettujen määrää. Uuteen valtuustoon valittiin 35 jäsentä entisen 43 valtuutetun sijaan. Vasemmistokin menetti yhden neljästä paikastaan. Vain yksi viime kerralla valituista neljästä valtuutetusta oli näissä vaaleissa ehdolla. Myös vasemmiston äänimäärä ja ääniosuus vähenivät.

Tuija Toivonen-Perttunen, Jukka Saari ja Matti Humaloja

 

Valtuustoon valittiin eniten vasemmistolaisista viime vaaleissakin saanut kuvataiteen opettaja Jukka Saari 185 äänellä ja edellisissä vaaleissa varavaltuutetuiksi jo valitut materiaalijärjestelijä Tuija Toivonen-Perttunen 93 äänellä ja kiinteistönhoitaja, eläkeläinen Matti Humaloja 84 äänellä.

Varavaltuutetuiksi äänestettiin eläkeläinen Jorma Kivi (60 ääntä), yhteiskuntatieteiden tohtori Suvi Soininen (50) ja kodinhoitaja, eläkeläinen Leila Jussila (40).

Yhden paikan menetyksestä huolimatta pitää vasemmiston ääniharava Jukka Saari tulosta hyvänä:

‒ Liki kaikki puolueet menettivät paikkoja. Valtuutetuista Palvelualojen ammattijärjestön (PAM) järjestöjohtajaksi valitulla Niina Koivuniemellä on liiaksi valtakunnallisia kiireitä asettuakseen ehdolle. Mikko Virolaisella ja Antti Maijalalla oli muita syitä kieltäytyä ehdokkuudesta.

‒ Yhdistyksemme heräsi näiden ehdokkaiden puuttumiseen liian myöhään. Suurta ehdokasjoukon uusiutumisen tarvetta oli ensin vaikea uskoa, Jukka Saari kertoo.

‒ Akaan vasemmisto yritti lyhyessä ajassa saada kattavan ehdokaslistan. Tuli onnistumisia ja vastoinkäymisiä. Uusia ongelmia aiheutti myös tiukentunut vaalitoimitsijoiden jääviys. Hoidimme velvollisuutemme asettaa vaalitoimitsijat, mutta menetimme samalla ehdokasasettelun mahdollisuuksia. Lopulta listamme oli lyhyt, mutta riittävän kattava. Yhteishenki rakentui nopeasti uusien löytöjen ja vanhojen kunnallispoliitikkojen välillä. Jokainen otti tehtäviä hoitaakseen niin, että työnjako oli tehokas, Saari kiittää.

‒ Työnjako mahdollisti laajan toiminnan perinteisestä vaalitelttojen pyörittämisestä aina Akaan vasemmistoliiton nettisivujen uudistamiseen ja sosiaalisen median kautta vaikuttamiseen. Mainonta oli pientä mutta tehokasta ja laadukasta vaaliteeseineen, jotka sovellettiin paikalliseksi valtakunnallisista linjoista. Vasemmiston visuaalinen ilme, graafinen ohjeistus osoittautui selkeäksi ja erottuvaksi meidänkin käytössämme. Oli hienoa, miten luonnollisesti yhteiset vasemmistolaiset arvomme rakentuivat vaalityömme pohjaksi, luettelee Saari syitä lähtökohtiin nähden onnistuneeseen vaalityöhön.

Akaan vaalituloksesta Jukka Saari vetää yhteen:

‒ Olemme edellä perussuomalaisia, vaikka paikkoja tuli samat kolme. Vihreät nostivat paikkojaan yhdestä neljään. Demarit pärjäsivät Akaassa loistavasti 12 paikalla ja kolmanneksen kannatusosuudella kokoomuksen kahdeksaa paikkaa ja alle neljännekseen pudonnutta kannatusosuutta vastaan.

‒ Suuri ja tervetullut muutos on Akaan vasemmistoliiton kehittyminen yksittäisten kyliemme ehdokkaiden kokoelmasta koko Akaan ehdokaslistaksi. Esimerkiksi omasta äänimäärästäni tuli muilta akaalaisilta kuin viialalaisilta noin 80 ääntä, kun viime vaaleissa sain vain joitakin ääniä oman alueen ulkopuolelta. Kaikilla ehdokkaillamme on ääniä kaikilta äänestyspaikoiltamme Toijalasta, Kylmäkoskelta ja Viialasta. Akaan vasemmistoliiton vaihe liitosyhdistyksenä liitoskunnassa alkaa olla ohi. Kylmäkoskeen lupaamme kiinnittää paremmin huomiota ensi kerralla, päättää Saari yhteenvetonsa lupaukseen.

Akaan vasemmistoliiton verkkosivut

Akaan vasemmistoliitto (Facebookissa)

|||

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset Pirkanmaalla
Kooste koko Pirkanmaan kuntavaalituloksista on ensimmäisessä osassa, osat 2-17 esittelevät kuntien vaalituloksia, ja osat 18-20 analysoivat vaalien tulosta yleisemmällä tasolla.

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *