Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

3.4.2017 klo 10:59

Yhä useampi ehdokas puolustaa Eteläpuistoa


Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Suuri joukko Eteläpuiston kohtalosta huolestuneita kansalaisia vastasi eilen Eläköön Eteläpuisto -yhdistyksen kutsuun tulla puistoon päiväkävelylle ja ilmaisemaan tukensa puistolle. Erityisesti kuntavaaliehdokkaita kutsuttiin paikalle, ja kutsu kuultiin. Paikalla oli kymmeniä eri puolueiden ehdokkaita ja heidän tukijoukkojensa edustajia. Myös asiasta muuten vain kiinnostuneita kansalaisia oli runsaasti paikalla.

Tässä pieni kuvareportaasi tilaisuudesta höystettynä muutaman vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaan kommentilla asiaan. Kommentit kerättiin vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaiden verkkokeskustelussa tilaisuuden jälkeen.

 

Kuvassa keskellä punaisessa pipassaan Ilkka Porttikivi

 

Varavaltuutettu Ilkka Porttikivi saapui paikalle perheineen Lentävänniemestä.
‒ Tampereella ei ole varaa menettää Eteläpuistoa. Asunnot voidaan rakentaa lähialueelle myös ilman puiston tuhoamista, sanoi Porttikivi. Terjo Linnanen löysi tilaa asuinrakentamiselle myös muualla:
‒  Jos Eteläpuisto hävitetään, hävitetään ainutlaatuinen keskustapuisto ja päätös on peruuttamaton. Asuinrakentamiselle on tilaa valmistuvien ratikkareittien varsilla, muistutti Linnanen.

 

Kuvassa oikealla poseeraa Juhapekka Lindfors

 

Juhapekka Lindfors muistutti puistojen tärkeästä merkityksestä kunnan asukkaiden mielenterveydelle:
‒ Puhtaan ja monimuotoisen ympäristön merkitystä kuntalaisten psyykkiselle hyvinvoinnille ei tule vähätellä. Puisto- ja viheralueiden kohtuuton alasajo heikentävät elämän edellytyksiä. Itse kannatan Eteläpuiston kehittämistä, mutta ennen kaikkea sen säilyttämistä.

Kaupunkilaisten vireän mielen teemasta jatkoi myös Johannes Tolonen:
‒ Tärkeintä on ylipäätään tajuta alueen arvo ja potentiaali kaupungin keskeisellä paikalla sijaitsevana virkistäytymispaikkana – ei siis sen tuhoamiselle,vaan kehittämiselle.

‒ Eteläpuisto on oivallinen paikka erilaisten tapahtumien järjestämiselle. Se käy mahdottomaksi, jos puisto rakennetaan täyteen asuntoja, täydensi Noora Tapio.

 

Kuvassa oikealla myhäilee pitkän linjan Eteläpuiston puolustaja, kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi tilaisuuden suurta osanottjajoukkoa.

 

Ulla-Leena Alppi kiteyttää puiston merkityksen kolmeen ulottuvuuteen:
‒ Eteläpuiston menettäminen olisi korvaamaton asia kulttuurihistoriallisesti, ympäristöllisesti ja terveydellisesti.

‒ Tampereen keskustassa ei ole liikaa viheralueita. Kaupunkia ei saa, eikä tarvitse rakentaa täyteen. Kaupunki tarvitsee myös tilansa hengittää. Tarjota asukkailleen luonnon olohuoneen. Eteläpuisto on osa tamperelaista historiaa. Se tulee säilyttää puistona, Jani Salminen säestää.

 

Liisa Ahola, Tommi Silvennoinen ja Jouni Sirén

 

Liisa Ahola käytti tilaisuudessa puheenvuoron, jossa hän kertoi muistutuksesta, jonka hän oli tehnyt Eteläpuiston kaavaan:
‒ Muistutuksessa vaadin rakennettavaksi Eteläpuiston rantaan esteetön laituri myös pyörätuolilla kulkevia varten. Vaadin lisäksi, että Eteläpuisto säilytetään vammaisten ulkoilualueena. Pyynikillä on liian suuret korkeuserot eikä huonojalkainen tai -keuhkoinen pysty siellä liikkumaan. Pyörätuolilla kulkeville ei ole soveliasta luontopolkua ja Eteläpuisto olisi sovelias siihen tarkoitukseen. Vammaisen liikkumisoikeudet ovat perustuslakitasoisia oikeuksia!

‒  Lisäksi huomautin siinä, että pyörätuoli-ihmisiä varten pitäisi rakentaa kalastuslaituri samalla kun esteetöntä uimalaituria rakennetaan. Kaikilla on oikeus virkistykseen, raportoi Ahola.

Poliittisena eläimenä kampanjoiva Tommi Silvennoinen kommentoi:
‒ Eteläpuisto on osa ei-inhimillistä Tamperetta. Siksi Poliittinen Eläin haluaa puiston pysyvän puistona!

Vaalilehteään Haamulehti, joka käsittelee myös Eteläpuistoa, tilaisuudessa jakanut Jouni Sirén ihmetteli:
‒ Alkuperäisen suunnittelukilpailun mukaan Eteläpuiston uudisrakentamisen tuli ”varmistaa seudullisen viheryhteyden jatkuminen”. Nykyinen suunnitelma hävittäisi alueelta jokaisen puun. Käsittämätöntä, että tuollainen suunnitelma on voitu valita.

 

Ulla Aatsinki ja Sinikka Torkkola

 

Ulla Aatsinki muistutti kaupungin velvoitteista myös tulevia sukupolvia kohtaan:
‒ Eteläpuisto on merkittävä osa Tampereen historiaa ja kuttuuriperintoä. Säilytetään se tuleville sukupolville.

Sinikka Torkkola korosti myös sitä, että kyse ei ole vain tamperelaisten asiasta, vaan asiassa on kansallinen ulottuvuus:
‒ Eteläpuisto on osa kansallista kaupunkipuistoa, jota ei voi korvata yksipuisilla viherpisteillä. Tampereen keskustassa on jo nyt suosituksia vähemmän puistoalueita.

 

 

 

Eteläpuisto Vasen Kaistassa

Yhä useampi ehdokas puolustaa Eteläpuistoa (3.4.2017)
Eteläpuisto nousemassa merkittäväksi vaaliteemaksi (22.2.2017)
Viherpisteet eivät korvaa Eteläpuiston vanhoja puita (30.1.2017)
Anteeksi Eteläpuisto (19.1.2017)
Eteläpuiston puut merkattiin (18.1.2017)
Eteläpuistoa uhkaa tuho (21.12.2016)
Eteläpuistoa ei pidä tuhota, vaan kehittää puistona (19.12.2016)
Eteläpuisto viritti keskustelua tulevaisuuden Tampereesta (26.11.2016)
Elääkö Eteläpuisto? (7.10.2016)
Onko Eteläpuisto ylellisyyttä? (29.6.2016)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Adressi Eteläpuiston säilyttämisen puolesta

Eläköön Eteläpuisto (Liikkeen kotisivut)

Eteläpuiston puolustajat (Facebook-ryhmä)

Eteläpuiston suunnittelu (Tampereen kaupunki)

Eteläpuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelma (Tampereen kaupunki)

Vihervuosi 2016

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *