Artikkeli: Uutiset 2013–2018

22.10.2017 klo 12:12

Fasismia ei voi vastustaa vaikenemalla

Lauantaina puoleen päivään mennessä Tampereen Keskustori oli täynnä ihmisiä vastustamassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitusta. Yleisen arvion mukaan Keskustorilla oli 800 fasismin vastustajaa. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natsimielisiä kannattajia oli saatu koolle ympäri Suomea ja muista Pohjoismaista noin parisataa.

 

Toimittaja ja kuvaaja: MARKKU UUSINIEMI
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen vastaisessa, Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoituksessa Tampereen Vasemmistonuorten edustaja, Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Noora Tapio ja Tampereen yliopiston vihreän vasemmiston varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola pitivät alla olevan vuoropuheen”.

Noora Tapio:
− Rakas Tampere, hyvät ystävät. Eurooppa ei oppinut natsi-Saksan noususta. Me kieltämättä muistamme fasismin vaarat, mutta yksi oppi unohtui. Natsi-Saksan nousua edelsi ihmisten kurjuus ja hätä. Euroopalla oli sen jälkeen täysi mahdollisuus painaa mieleensä se, mihin yhteiskunnallinen eriarvoisuus johtaa. Eurooppa olisi voinut oppia, Eurooppa olisi voinut ymmärtää, että ihminen, jolla ei ole syytä pelätä oman tulevaisuutensa puolesta, ei ryhdy vihaamaan kanssaihmistään.

Siitä huolimatta olemme tilanteessa, jossa hallitukset ympäri Eurooppaa harjoittavat ihmisten hyvinvoinnille äärimmäisen vahingollista talouskuripolitiikkaa. Talouskuri ei ole pakko. Me voisimme valita toisin. Oikeistopuolueet harmittelevat vaikeita päätöksiään siinä, missä me muut näemme tulevaisuutemme epävarmempana kuin koskaan. Heille se on ideologinen päätös hyvinvointivaltion alasajosta. Meille se on elämän ja kuoleman kysymys.

Tampereen Vasemmistonuorten puheenvuoron mielenosoituksessa käytti Vasemmiston kaupunginvaltuutettu Noora Tapio ja Tampereen yliopiston vihreän vasemmiston Viva:n puolesta puhui Henrik Jaakkola.

 

Henrik Jaakkola:
− Oikeistopopulistit eivät vaivaudu taloustilannetta pohtiessa katsomaan itseään peiliin, vaan etsivät sen helpoimman syyllisen, pakolaiset. Todellisuudessahan pakolaisuuden kustannukset ovat varsin pienet vaikkapa veronkiertoon verrattuna, mutta sepä ei heitä kiinnosta. Todellisuudessa sillä ei pitäisi olla mitään väliä. Ihmiselämälle ei kuulu antaa hintalappua. Köyhät on helppo usuttaa vastakkain ja saada sen avulla unohtamaan, mistä leikkauspolitiikka tosiasiassa johtuu.

Noora Tapio:
− Fasismi ei ole uhka vain pakolaisille, vaan jokaiselle marginalisoituihin ihmisryhmiin kuuluville, heitä puolustaville ja fasismia vastustaville. Sen Pohjoismainen vastarintaliike on jo osoittanut muun muassa kaasuiskulla Helsinki Prideen, pommi-iskuilla vasemmistohenkisiin tiloihin sekä pakolaiskeskuksiin, väkivaltaisilla hyökkäyksillä heidän satunnaisia vastustajiaan kohtaan ja nais-, trans- ja homovihaa sekä antisemitismiä pursuavilla nettikirjoituksillaan.

Emme voi hyväksyä tätä kehitystä. Meidän on yhdistettävä voimamme ja toimittava fasismia vastaan kaikkialla, missä se kukkii. Kaduilla, kabineteissa, internetissä, työpaikoilla. Fasisminvastaisuutemme ei saa jäädä vain korulauseiksi ja mielenosoituksiksi, natsististen järjestöjen ja toimijoiden vastustamiseksi, vaan meidän täytyy näyttää, että toisenlainen huominen on mahdollinen. Fasistisen kehityksen voi pysäyttää lopullisesti vain muuttamalla yhteiskunta aidosti tasa-arvoiseksi ja takaamalla jokaiselle aidosti oikeus hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Fasisminvastaiseen mielenosoitukseen kokoontuneilla oli mukanaan värikkäitä, itse tehtyjä banderolleja ja kylttejä. Omin kyltein paikalle olivat tulleet myös Markku Huhtala (vasemmalla) ja Hannu Tiainen. Suosittu iskulause oli ”Ei natseja Tampereelle – ei natseja mihinkään!”

 

Henrik Jaakkola:
− Hyvät ystävät, on käsittämätöntä, että olemme 72 vuotta fasismin kukistamisen jälkeen tilanteessa, missä kansanmurhia vastustavat ja ihmisoikeuksia tukevat leimataan keskustelun toiseksi ääripääksi. Sankareiksi nostetaan niin sanotut tolkun ihmiset, joiden hyve on olla tekemättä mitään. Nykypäivän tilanne muistuttaa ajasta ennen fasismin nousua valtaan 1930-luvulla. Natsi-Saksan aikaan vastarintaliikkeessä toiminut Sophie Scholl kirjoitti:

“Eniten vahinkoa aiheuttavat ne miljoonat, jotka tahtovat vain selviytyä. Ne rehelliset miehet, jotka vain tahtovat tulla jätetyksi rauhaan. He jotka eivät tahdo pienten elämiensä tulevan häirityksi minkään itseään suuremman toimesta. He, jotka eivät ota puolia eivätkä asetu minkään taakse.”

Sophie Scholl teloitettiin vuonna 1943. Hänet murhannut hallinto lähetti miljoonia kuolemaan, mutta ei olisi pystynyt siihen ilman Schollin mainitsemaa hiljaisten, rehellisten tolkun ihmisten pidättyväisyyttä. Nyt uusi liike toivoo voivansa jatkaa siitä, mihin Hitler jäi. Historian opetus on, ettei pahuus häviä, jos siltä sulkee silmänsä. On otettava puolia ja asetuttava selkeästi vapauden puolelle.

’Pohjoismainen Vihtarintaliike’ oli organisoitunut ja varustautunut vihdoin ja vastoin valmiina nauramaan natsit nurin.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen vastamielenosoitus sujui sekä rauhallisesti että vihaisesti (23.10.2017)
Pysäytetään fasismi (22.10.2017)
Fasismia ei voi vastustaa vaikenemalla (22.10.2017)
Natseille ei ole tilaa Tampereella (20.10.2017)
Peli vihellettiin poikki Tampereellakin (24.9.2016)
Myös Tampereella Peli poikki -mielenosoitus lauantaina (22.9.2016)
Kynttilä Jimille (21.9.2016)
Rasismia ja katupartioita (9.1.2016)
Millaisia ovia Tampere tahtoo avata (6.3.2016)
Katupartiointi ei kuulu sananvapauteen (3.3.2016)
Siirtolaisuus ja rasismi Suomessa puhuttaa (9.11.2015)
Mielenosoitukset: Solidaarisuus 10–0 rasismi (3.10.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *