Tekstija kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN
Johan Kuus (1953-2015) kuvasi elämäntyönään 45 vuotta Etelä-Afrikan historiaa. Tiedotteen mukaan näyttelyä ei suositella lapsille eikä erityisen herkille aikuisillekaan: kuvatut todisteet rotusorrosta ovat järkyttäviä. Elämään mahtuu kuitenkin myös iloa ja taistelu, joka voitetaan.
Sukujuuriltaan virolainen Kuus eli koko ikänsä Etelä-Afrikassa ja saavutti dokumenteillaan mainetta maailmanlaajuisesti. Hänen teoksiaan ei ole nähty aiemmin Suomessa eikä muissakaan Pohjoismaissa, joten nyt on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua hänen tuotantoonsa.
Sinä päivänä käsitykseni ihmisyydestä muuttui täysin
Näin kirjoittaa Kuus kirjeessään Kristel Laurille vuonna 2015 tapahtumasta, josta näyttelyssä on kaksi valokuvaa: valkoiset rautatieläiset ottivat kiinni pienen pojan, joka keräsi kivihiilenpaloja kiskojen varrelta perheensä asunnon lämmitystä ja ruuanlaittoa varten. Tätä rikoksena pitävät nuoret valkoiset työnsivät lapsen alavartalostaan veturin kivihiililämmitteiseen uuniin.
Kuvaaja itse oli silloin vasta 21-vuotias eikä muista koskaan aiemmin olleensa yhtä raivoissaan kuin viedessään pojan äitinsä kanssa erilliseen huoneeseen kuvatakseen julmuuden jäljet. Toisessa kuvassa ”afrikaani-nilkit” tuomioistuimessa Kapmaan provinsissa 1974. Tästä oikeudenkäynnistä varsinaisesti lienee alkanut hänen radikaali palonsa, joka kesti loppuun saakka.
II
Juhan Kuusin näyttely Ihmisyyden mitta Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 5.1.-27.1.2019.
Galleria avoinna ti–pe 921, la–su 10-18.
Näyttelyn pääkoordinaattori:Maris Reinson
Kuratointi: Kristel Laur, Toomas Järvet (Tallinna), Jarno Vesala (Tampere)
Vapaa pääsy
Neljän näyttelyn sarja Vasemmassa Kaistassa
Ihmisyyden mitta (24.1.2019)
Valokuva dokumentin ja taiteen välimaastossa (25.1.2019)
Lähtökohtana valokuva (25.1.2019)
Maalauksen voima ylittää vaivatta valokuvan (25.1.2019)
Lisää aiheesta muualla verkossa
Kuusin näyttelyn esittely (Kulttuuritalo Laikun verkkosivut)
*