Vasemmistoliitolla on kovat mutta toteuttavissa olevat tavoitteet muuttaa Suomea paremmaksi elää. Epämääräisten “palvelut paranee ja lisää laatua” -puheiden sijaan vasemmistoliiton vaaliohjelmassa esitetään keinoja ihmisten elämää vaikeuttavien ongelmien ratkaisemiseksi.
– Kun sosiaali- ja terveydenhuoltoa uudistetaan ensi vaalikaudella, lähtökohdaksi pitää ottaa se, että jokaiselle taataan vähimmäistasona mahdollisuus päästä lääkäriin viikossa maksutta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tiivistää vaaliohjelman vaatimuksia
Vasemmistoliiton vaaliohjelma puhuu selvää suomea. Köyhyys korvataan oikeudenmukaisuudella. Koulutuksen pitää olla maksutonta alakoulusta korkeakouluihin. Sosiaaliturvaa parannetaan ja uudistetaan kohti perustuloa. Asumisesta tehdään nykyistä halvempaa.
Vasemmistoliiton tavoitteena on pitää Suomi maailman parhaiden maiden joukossa, olipa mittarina sitten inhimillinen pääoma, peruskoulutuksen taso, lehdistön ja yrittämisen vapaus, terveys, kilpailukyky tai julkisen sektorin tehokkuus.
Turvallista elämää ja työtä
Vasemmistoliitto muistuttaa vaaliohjelmassaan, että eriarvoisuus synnyttää turvattomuutta, joka vahingoittaa koko yhteiskuntaa: “Eriarvoisuus synnyttää turvattomuutta ei vain työnsä ja toimeentulonsa puolesta pelkäämään joutuville, vaan myös muurien ja turvajärjestelmien taakse piiloutuville rikkaille. Eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden aiheuttama turvattomuus ruokkii väkivaltaa sekä valtioiden välisten elintasokuilujen että valtioiden sisäisten ongelmien polttoaineena.”
Vasemmistoliitto esittääkin asteittaista siirtymistä perustuloon, johon on oikeutettu jokainen maassa vakituisesti asuva. Valtion menoja järjestelmä ei lisäisi merkittävästi, sillä tuen saajan tulojen kasvaessa myös verotus kasvaa ja perustulo verotetaan takaisin valtiolle. Olennaisinta perustulossa on pienituloisten ihmisten nykyistä oikeudenmukaisempi kohtelu sekä turhan valvonnan ja byrokratian vähentäminen.
Nykyinen työelämä on turvatonta ja työntekijöiden asema on ristiriitainen: Samaa aikaan osa työntekijöistä on työttöminä tai vastentahtoisessa osa-aikatyössä ja osa väsyy kohtuuttoman työtaakan alla.
Vasemmistoliiton tavoitteena on työn jakaminen. Työaikaa pyritään lyhentämään ottamalla käyttöön esimerkiksi kuuden tunnin työpäivä, nelipäiväinen työviikko ja vuosilomien pidentäminen. Nämä ovat keinoja jakaa työtä oikeudenmukaisemmin ja parantaa niin työntekijöiden työssä jaksamista kuin työn tuottavuuttakin. Vasemmistoliitto muistuttaa ohjelmassaan, että työajan lyhentäminen ei saa laskea kenkään ansiotasoa kohtuuttomasti.
Hillitään ilmastonmuutosta oikeudenmukaisesti
Vasemmistoliitolle ilmastonmuutos on yksi tärkeimmistä ratkaisua odottavista yhteiskunnallisista ongelmista: “Ilmastomuutos uhkaa luonnon ja ihmiskunnan perusturvallisuutta. Kuivuus ja aavikoituminen, puhtaan juomaveden loppuminen, merenpinnan nousu ja viljelysmaan häviäminen luovat lähitulevaisuudessa ongelmia, jollaisia ei vielä ole nähty.”
Ilmastonmuutos koskettaa koko ihmiskuntaa, mutta eniten siitä kärsivät maailman köyhimmät. Vasemmistoliitto muistuttaa, ettei ilmastonmuutoksen hillitseminen saa olla tapa kasvattaa eriarvoisuutta.
– Monella suomalaisella on pelko, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävät toimet kasvattavat eriarvoisuutta. Meidän tavoitteemme on ratkaista ilmastokriisi niin, että lopputuloksena on aiempaa tasa-arvoisempi ja paremmin voiva yhteiskunta, korostaa Li Andersson.
Jutun toimittaja on vasemmistoliiton puoluehallituksessa jäsen. Puoluehallitus valmisteli vaaliohjelman puoluevaltuuston päätettäväksi.