Artikkeli: Pirkanmaa

12.11.2020 klo 16:57

Kokoomuksesta liike nyt ulos

Kokoomus menestyy paremmin kuntavaaleissa kuin eduskuntavaaleissa, mutta kannatus on laskenut molemmissa. Kuntavaaleissa 2008 kokoomuksen ääniosuus Pirkanmaalla oli 26,8 prosenttiyksikköä, mutta vuoden 2017 kuntavaaleissa enää 22,5 prosenttiyksikköä. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa 25,1 prosenttia pirkanmaalaisista äänesti kokoomusta, vuonna 2019 enää 18,5 prosenttia.

Helsinki on kokoomuksen tärkein linnake. Viime kuntavaaleissa äänioikeuttaan käyttäneistä suomalaisista 12,7 prosenttia äänesti Helsingissä. Heistä 28,3 prosenttia äänesti kokoomuksen ehdokasta. Kokoomus sai 17,3 prosenttia koko maan äänistään Helsingissä. 

Elokuun lopussa kokoomukselta Uudenmaan vaalipiirissä yli 12 000 ääntä Liike Nyt -vaalilistoilleen kerännyt Hjallis Harkimo ilmoitti asettuvansa huhtikuun kuntavaaleissa ehdolle Helsingissä. Se käynnisti spekulaatiot siitä, että vihreillä olisi mahdollisuus voittaa ykköspuolueen asema.

Kokoomus sai alkuviikosta lisää ikäviä uutisia. Ylen kannatusmittaus näytti vaalikauden alhaisinta kannatusta, ja vuoden

Taulukko 1. Jan Vapaavuori ei asetu ehdokkaaksi ensi kevään kuntavaaleissa. Kokoomukselle jo se tietää äänien menetyksiä.

2017 kuntavaalien ylivertainen ääniharava Helsingissä Jan Vapaavuori ilmoitti että ei asetu ehdokkaaksi ensi kevään kuntavaaleissa. Vapaavuoren suosio viime vaaleissa oli massiivinen, hän sai 9,1 prosenttia kaikista ja 32,3 kokoomuksen äänistä Helsingissä.

Kokoomuksen ahdinko ei koske vain Helsinkiä. Se on menettänyt valtakunnallista kannatustaan kaikissa kunta- ja eduskuntavaaleissa 2010-luvulla. Viimeisen vaalivoittonsa kokoomus sai vuonna 2008 Jyrki Kataisen johdolla. Kokoomuksen kannatus vuoden 2007 eduskuntavaaleissa oli 22,3 prosenttiyksikköä, viime vuoden vaaleissa 5,3 prosenttiyksikköä vähemmän.

Kokoomus on jo menettänyt Pirkanmaan ja Tampereen

Punainen Tampere oli vuosikymmenet tunnettu käsite, ja Pirkanmaa monine teollisuuspaikkakuntineen oli vankasti työväenhenkinen. Punaväri kuitenkin haalistui, ja kokoomuksesta tuli alueen ykköspuolue. Viime kunnallisvaaleissa SDP:stä tuli jälleen Pirkanmaan suosituin puolue, ja sama toistui eduskuntavaaleissa.

Kuvio 1. Kokoomuksen kannatus on Pirkanmaallakin laskenut jyrkästi toistakymmentä vuotta.

Tampereella kokoomus nousi ykköspuolueeksi jo vuoden 1976 kuntavaaleissa ja piti asemansa yhtä poikkeusta (1992) lukuun ottamatta vuoden 2012 vaaleihin asti, mutta joutui luovuttamaan aseman demareille viime kuntavaaleissa.

Pirkanmaan persujen kannatus tullut kokoomukselta, ei demareilta

Taulukko 2. Kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja vihreiden kannatuslukujen muutokset ovat olleet harvinaisen suuria. Demarien, vasemmistoliitoon ja kristillisdemokraattien kannatus on ollut vakaampaa.

Suomalaiset puoluekartat jouduttiin piirtämään uudelleen perussuomalaisten noustua suurten puolueiden joukkoon eduskuntavaaleissa 2011 ja kuntavaaleissa 2012. Pirkanmaalla perussuomalaisten kannatuksen kasvu on tapahtunut erityisesti kokoomuksen ja keskustan kustannuksella.

Persujen kannatuksen kasvusta huolimatta on punavihreiden puolueiden yhteinen kannatus noussut vihreiden vauhdissa. Viime eduskuntavaaleissa kolmen punavihreän puolueen kannatus oli 42,6 prosenttia, kasvu vuoden 2007 vaaleista 0,5 prosenttiyksikköä.
Kuntavaaleissa punavihreiden puolueiden kasvu on ollut nopeampaa. Vuoden 2017 kuntavaaleissa ne saivat 47,5 prosenttia pirkanmaalaisten äänistä, lisäys vuoden 2008 kuntavaaleista oli 3,1 prosenttiyksikköä.

Liike Nyt saattaa viedä kokoomukselta tukun paikkoja ensi keväänä

Taulukko 3. Liike Nyt saattaisi päästä kahdeksaan valtuustoon Pirkanmaalla. Taulukon vasen rivi näyttää, montako ääntä tarvittiin valtuustopaikkaan kuntavaaleissa vuonna 2017.

Viime kuntavaaleissa ei Liike Nyt -yhteislistoja vielä ollut, mutta viime vuoden eduskuntavaaleissa Liike Nyt sai 2,4 prosentin kannatuksen Pirkanmaalla. Liike Nyt saa kannatuksensa etupäässä kokoomukselta ja sitoutumattomilta. Liike Nyt -listat eivät kuitenkaan selitä kokoomuksen putoamista Pirkanmaan kakkospuolueeksi viime eduskuntavaaleissa. SDP sai Pirkanmaalla lähes 11 000 ääntä enemmän kuin kokoomus, Liike Nyt -listat keräsivät reilut 7 000 ääntä. Ne eivät riittäneet kansanedustajan paikkaan. 

Sen sijaan Liike Nyt -listojen eduskuntavaalien äänimäärät olisivat riittäneet monessa kunnassa valtuustopaikkoihin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Taulukko 3 osoittaa, että ainakin kahdeksassa Pirkanmaan kunnassa Liike Nyt-listan ehdokkailla on potentiaalia tulla valituksi.

Liike Nyt on jo saanut yhden valtuutetun Pirkanmaalta, kun yksi vihreiden listoilta valittu valtuutettu muodosti Liike Nyt -valtuustoryhmän.

Kokoomus ei enää muista kuinka äärioikeiston kanssa flirtatessa käy

Kokoomuksen vuosikausia jatkunut kannatuksen lasku ja putoaminen kolmannelle tilalle perussuomalaisten taakse jo kaksissa eduskuntavaaleissa on saanut puolueen uskomaan, että se parhaiten vie persuilta kasvutilan omaksumalla oikeistopopulistisen puheenparren ja reivaamalla kurssiaan entistä jyrkemmin oikealle.

Kokoomuksen johtopäätökset ovat osoittautuneet vääriksi. Valtaosa kokoomukseen kuuluneesta sivistysporvaristosta on siirtynyt vihreisiin, eikä persuilu ole tuonut lisäkannatusta. Kukapa äänestäisi perussuomalaisia imitoivia kokoomuslaisia, kun aitojakin persuja on tarjolla.

Kokoomuksessa on unohdettu kuinka puolueen kävi 87 vuotta sitten. Puolue teki vuonna 1933 vaaliliiton Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) kanssa. Kansanedustajien lukumäärä putosi 42:sta 18:aan. Nyt puolue on onnistunut pudottamaan vuoden 2007 50 kansanedustajaa 38 kansanedustajaan. Vuoden 1933 katastrofilukuihin on vielä matkaa, mutta kyllä sinne nykymenolla pääsee.

|||

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 22 kunnassa.

Sarjassa ilmestynyt:
Kokoomuksesta liike nyt ulos (12.11.2020, tämä kirjoitus)
Miksi vasemmistoliiton ehdokkaita äänestettiin kuntavaaleissa? (3.11.2020)
Kuntavaaliehdokkuus: oppia ja hauskanpitoa kengännauhabudjetilla (22.9.2020)
Tampereen vasemmiston vaaliohjelmapaja: korona kurittaa, peruspalveluista ei ole varaa tinkiä (15.6.2020)
Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *