Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

10.11.2023 klo 08:41

Onko Työkkärin talon aika mennä?

Betonibrutalismia edustavan "Työkkärin talon" tilalle suunnitellaan uutta rakennusta, johon mahtuisi enemmän opiskelija-asuntoja. Nykyinen rujo rakennus jakaa mielipiteitä ja jotkut haluaisivat sen säilyvän. (Kuva: Jouni Sirén)

Jouni SirénTerveisiä taas yhdyskuntalautakunnasta. Tiistain kokouksessa olivat esillä muun muassa Hakametsän kiistelty Sport Campus,  Hervannan Baanan ongelmat Viinikassa ja niin sanotun Työkkärin talon Itsenäisyydenkadun uusi ilme.

Aloitetaan Hakametsästä. Uudistettu asemakaavaehdotus asetettiin nähtäville, eli siitä kerätään nyt mielipiteitä ja kommentteja. Niitä varmasti tulee. Hakametsän vanhan jäähallin ympärille kaavailtu kampusalue on saanut kovaa kritiikkiä alueen asukkailta, joita huolestuttaa etenkin alueen puistojen kohtalo. Alun perin sekä Tartonpuisto että Uudenkylänpuisto oli suunniteltu rakennettavaksi täyteen, mutta nyt uudessa ehdotuksessa suurin osa Tartonpuistoa säästyisi. Sen sijaan Uudenkylänpuistoon on kaavailtu kuusi- ja nelikerroksiset asuintalot.

Puistoihin rakentamisen tekee ongelmalliseksi sekin, että Tampereen kaupunki on itse yleiskaavassaan määrännyt, että puistoja ja virkistysalueita ei ole tarkoitettu täydennysrakentamiseen. Myös Uudenkylänpuisto on asemakaavassa virkistysaluetta.

Hakametsän suunnittelussa myös kaupungin nälkä on kasvanut syödessä. Kun alueesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, lähtökohtana oli, että alueelle rakennettaisiin asuntoja noin 30 000 kerrosneliömetriä. Nyt alueelle ollaan rakentamassa yli 50 000 kerrosneliömetriä. Ei siis ihme, että massojen sijoittelu alueelle tuottaa pulmia.

Ennen kaikkea suunnitelmaa ohjaa raha. Asuntorakentamisella on tarkoitus rahoittaa vanhan jäähallin kunnostus ja uusien liikuntatilojen rakentamista.

Katsotaan, miten ehdotus muuttuu kommenttikierroksen jälkeen. Asia tulee vielä päätettäväksi yhdyskuntalautakuntaan.

Ahdasta pyöräilyä Baanalla

Hervannan Baanasta ei taida tulla nimensä veroista ainakaan Viinikassa. Pyöräkaistan sijoittaminen Nekalantielle Lokintaipaleen ja Kuokkamaantien välisellä osuudella on hankalaa. Laadukkaan kaksisuuntaisen baanatasoisen pyörätien pitäisi olla 3,5–4 metriä leveä. Näyttää siltä, että Nekalantielle saadaan hädin tuskin mahdutettua 2,5 metriä leveä pyörätie.

Leveämmän väylän rakentamista hankaloittaa se, että Nekalantie on kapea, ja koska kadulla kulkee bussilinja, ajokaistojen pitäisi olla vähintään 6,75 metriä leveitä. Tila loppuu siis kesken.

Tilanne on surkea, sillä keskustan ja Hervannan yhdistävän Baana pitäisi olla yksi keskeisiä pyöräilyreittejä. Tarjolla ei kuitenkaan taida olla kuin huonoja vaihtoehtoja. Lisää tilaa näyttäisi olevan saatavissa vain kaatamalla kadunvarsipuut pois pyörätien tieltä. Siihen en itse kyllä olisi valmis.

Suunnitelma on vielä keskeneräinen. Katsotaan, löytävätkö suunnittelijat vielä paremman ratkaisun.

Puretaanko betonibrutalismin monumentti?

Mennään lopuksi Itsenäisyydenkadulle. Vanhan työvoimatoimiston talon, nykyisen opiskelija-asuntola Ilmarin kohdalle Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun kulmaan on kaavailtu uudisrakennusta jo pitkään. Suunnitelmat ovat matkan aikana muuttuneet, ja nyt Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) on esitellyt uuden ehdotuksen Ilmarin seuraajasta.

Alkuperäisessä suunnitelmassa oli 14-kerroksinen valkoinen torni. Sitä pidettiin ilmeisesti maisemaan sopimattomana. Uudessa ehdotuksessa on nelikerroksinen tiilijulkisivuinen alaosa ja sen päällä kaksi viisikerroksista vaaleaa lisäosaa. Omasta mielestäni suunnitelma on edennyt hyvään suuntaan, vaikka olisi parempi, jos myös korkeammat osuudet olisivat tiilijulkisivuisia

Sosiaalisessa mediassa on myös esitetty ajatuksia, että vanha talo pitäisi säilyttää muistumana 1970- ja 1980-lukujen betonibrutalismista. Kieltämättä rujo ”Työkkärin talo” on ollut osa Tammelan katukuvaa jo kauan. Kaupunkikuvallisesti kyse on siitä, saadaanko puretun tilalle parempaa. Mielestäni uudella ehdotuksella saadaan, mutta kuulen mielelläni muitakin kantoja.

Sekin on tietysti huomioitava, että vanha talo on huonossa kunnossa ja uuteen rakennukseen mahtuu enemmän opiskelija-asuntoja, joita ei Tampereella ole liikaa.

Torni Tullikamarin naapuriksi

Uutta on tulossa myös Itsenäisyydenkadun alkupäähän rautatieaseman viereen. Itsenäisyydenkatu 2:n nykyinen matala liikerakennus ei kieltämättä ole kaupunkikuvallinen helmi. Toisaalta en ole varma, mihin suuntaan sen tilalle kaavailtu 24-kerroksinen torni muuttaa tilannetta. Kun vieressä ovat Tullikamarin ja rautatieaseman kaltaiset hienot historialliset rakennukset, rakennuttajalla pitäisi olla kunnianhimoa.

Nyt tilalle ehdotetaan melkoista kolossia. Siitäkin kuulen kernaasti mielipiteitänne. Itse näkisin, että vähintäänkin julkisivumateriaalien pitää olla muuta kuin betonielementtiä niin kuin vastapäisessä Luminaryn talossa.

Itsenäisyydenkadulle on suunnitteilla tornitalo, joka näyttää ainakin kaavamateriaaleissa melkoiselta järkäleeltä. (Kuva: yhdyskuntalautakunnan kokousmateriaali, Tampereen kaupunki)

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *