Oriveden taidekeskus Purnu Längelmäveden Koljonselän rannalla tarjoaa kesällä 2024 taas kerran hienon ja ajankohtaisen taide-elämyksen. Teemana on havainto – miten ihminen näkee, kokee ja tulkitsee havaintonsa ja miten niihin vaikutetaan nykyteknologian avulla.
Kuvia tulvii ihmisten silmille suuria määriä. Tietokoneiden ja tekoälyn aikana moderni sekoittuu perinteiseen. Katsojan elämis- ja kokemusmaailma vaikuttaa kuvien tulkintaan, ja havaintoihin myös vaikutetaan. Toimittajat tiedotusvälineissä joutuvat arvioimaan kuvien alkuperää ja onko esimerkiksi mielenosoitus- tai sotakuvia muokattu vaikuttamistarkoituksessa.
Purnun kesän 2024 näyttelyssä on ensimmäisenä esillä iranilaisen Bita Razavin 12-minuuttinen video Inhabitants of Our Planet. Se vaikuttaa selostuksineen tavalliselta luonto-ohjelmalta, kuten lauantai-illan Avara luonto, kunnes katsoja huomaa outouden. Kuvat ja kuvaus ovat liian hyviä ollakseen aitoja luontokuvia. Tietokonevideossa liikutaan keinotekoisen ja todellisen rajoilla, ja katsoja arvioi missä raja on, vai onko sitä.
SerraGlian eli Lorenzo Servin työt on tehty tekoälyn avulla. Peitettyjen hahmojen avulla Servi saa katsojan miettimään, millaisista olioista on kyse.
Valon, värien, katselukulman ja -etäisyyden vaihtelut toistuvat ja muuttuvat, jolloin havainnot ovat erilaisia. Tero Juutin teoksissa kuvapikselit vuoroin törröttävät ja välillä kuviot ovat partaveitsen teräviä eri etäisyyksiltä katsoen. Marja Pirilän ja Petri Nuutisen Wunderkamera camera obscura, tammipuinen kaappi lasilinsseineen, pakottaa miettimään, miksi kuva kääntyy linssissä nurin, mutta ihmisen aivot näyttävät havainnon oikein.
Mari Hokkasen pigmenttivedokset toivat minulle mieleen heinäkuun alussa Tampereella aloittaneen uuden Tekoälyradion 94,7 MHz. Se on Bauer Median tietokoneradioasema, jolle kaksi toimittajaa on myynyt äänensä. Tekoäly leikkelee ja yhdistää heidän puheestaan uuden kokonaisuuden, joka kuulostaa tavalliselta mainosradiokanavalta.
Mari Hokkanen kierteli Keski-Euroopan ja Italian taidemuseoita kuvaten renessanssiajan taiteilijoiden töitä, Botticellia, Crivelliä, Signorelliä ja Carvaccia. Kuvista hän on koonnut uusia asetelmia, joissa tulkitaan samoja teemoja nykymaailmassa. Tällaisia töitä on varmasti tulossa lisää, kun tekoäly opetetaan yhdistelemään vanhasta uutta. Me arvioimme sitten mitä se on. Ainakin siihen asti, kun tekoälyllä on oma estetiikka – ja voiko sitä olla?
Petri Kiviniemen teräspeilit Längelmäveden rannalla heijastavat Purnussa kulkijalle havaintoja eri suunnista katsottuna. Voi nähdä luontoa, oman kuvansa tai toisia ihmisiä luonnossa, keskipäivällä ja illalla hiukan erilaisina.
Taidekeskus Purnun uusiutumista ja ajankohtaIsuutta pitää ihailla. Vuosista ja vuosikymmenistä toiseen Purnu on satojen kesätaidenäyttelyjen huippua. Se kertoo Purnun taiteellisen johdon pätevyydestä.
Valitettavasti Aimo Tukiaisen Purnun säätiö on taloudellisissa vaikeuksissa. Se on joutunut valtiontuen leikkauslistalle. Hallituksemme valtiovarainministeri julistaa, että taide on luksusta ja valtion rahat tarvitaan muualle. Toivokaamme, että tämä on välivaihe ja palaamme lähitulevaisuudessa normaaliin. Odottelen jo kesän 2025 Purnua.
III
Havainto | Nykytaiteen kesänäyttely 2024. Taidekeskus Purnu, Mustasaari 63, 35100 Orivesi as. Avoinna 15.6.-11.8. päivittäin klo 11-18.’Taiteilijat:Inka Bell, Jaea Chang, Viljami Heinonen, Mari Hokkanen, Eveliina Hämäläinen, Juha van Ingen, Tero Juuti, Petri Kiviniemi, Petri Nuutinen, Marja Pirilä, Tiina Pyykkinen, Bita Razavi, SerraGlia, Jouni Toni. Kuraattoreina Eerika Malkki ja Jari Granholm.