Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Viikonvaihteessa esitelty kaikkien puolueiden sote-malli antaa lupaavat puitteet sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi. Toisaalta sote-palvelujen sysääminen verokeinottelijoiden huomaan vaarantaa koko järjestelmän. Nämä olivat Finlaysonin Pala-kahvilassa pidetyn poliittisen tupa-illan keskeiset teemat.
Illassa esittäytyivät ja puhuivat kaksi Vasemmistoliiton ehdokasta EU-vaaleissa: pääluottamusmies Sinikka Torkkola ja kansanedustaja Erkki Virtanen. Valkeakosken sosiaalityön johtaja Minna-Maria Solanterä johti pätevästi keskustelun teemasta toiseen.
Yllättävän hyvä sote-paketti
Erkki Virtanen käynnisti illan katsauksella sote-uudistuksen värikkäisiin vaiheisiin sillä asiantuntemuksella, jonka vain jäsenyys kaikissa sote-uudistuksen keskeisissä elimissä voi antaa. Asian etenemistä on ikävästi hämmentänyt se, että kokoomus ja SDP sitoivat projektin kuntauudistukseen ja tekivät sote-asiasta havittelemansa kuntamallin kenkälusikan.
Järki kuitenkin voitti viime viikon lopulla. Ratkaisu on vasemmiston keskeisten tavoitteiden mukainen: suuret kysymykset käsitellään riittävän suurissa yksiköissä, mutta käytännön sosiaali- ja terveystyö hoidetaan lähellä ihmistä.
Jos sote-sopimus toteutetaan järkevästi, syntyy suuria säästöjä siitä, että nykyiset hallinnolliset himmelit puretaan. Tämä on aivan välttämätöntä, tiivisti Virtanen.
– Kymmenen vuoden kuluttua meillä on yli 70-vuotiaita 200 000 enemmän kuin nyt ja saman verran vähemmän ihmisiä töissä. On parempi ratkaista sosiaali- ja terveystyön ongelmat karsimalla turhaa hallintoa kuin supistamalla palveluja.
EU:n estettävä terveys-eurojemme vohkiminen veroparatiiseihin
Sopiiko sote-teema EU-vaalitilaisuuteen? Eikö vasemmisto olekin korostanut sitä, että päätösvalta sosiaali- ja terveyspolitiikassa kuuluu kansallisesti hoidettaviin kysymyksiin?
Sinikka Torkkola vahvisti, että näin on.
– Mutta unionin tasolla päätetään liiketoiminnan säätelystä, muun muassa kilpailulainsäädännöstä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamista on luovutettu yhä enemmän kansainvälisille suuryrityksille, jotka käyttävät hyväkseen lainsäädännön puutteita välttyäkseen veroilta.
Torkkola ajaa verovalvonnan tehostamista ja tietojen vaihdon parantamista vähentämään veronkiertoa. EU:n tasolla on myös suljettava veroparatiisit, avattava pankkisalaisuus ja säädettävä yhtenäinen vähimmäisverotus estämään yritysten veroturismia.
Kansallisella tasolla on ennen kaikkea lopetettava julkisten palvelujen yksityistäminen.
– Hyvinvointipalveluja on kehitettävä ihmisiä varten, ei yritysten kilpakentäksi, julistaa Torkkola.
Hallitusratkaisukin puhutti
Vasemmistolle oli edellisenä iltana osoitettu maan hallituksessa ovea, ja tästäkin asiasta tietty puhuttiin. Erkki Virtanen tilitti omia kokemuksiaan:
– Olen ollut kahdeksan vuotta kansanedustajana oppositiossa ja nyt kolme vuotta hallituksessa. Oppositiokaudella oli liki mahdotonta saada asioita läpi, mutta nyt 80 % niistä perusturvaan liittyvistä asioista joita olen ajanut on toteutunut.
– Niin kauan kuin hallitus toteutti hallitustyön tavoitteitamme – paransi perusturvaa ja kavensi tuloeroja – oli tärkeää olla mukana, vaikka jouduimme nielemään huonojakin päätöksiä. Mutta nyt, kun hallituksen enemmistö käänsi kurssia, ei meillä ole syytä olla mukana.
Illan lopuksi valtaosa läsnäolijoista yhtyi Pentti Hännisen ehdotukseen, että viedään 25 toukokuuta Sinikka Torkkola Euroopan parlamenttiin.
Lisätietoja muualla verkossa:
Sinikka Torkkola
Erkki Virtanen
Minna-Maria Solanterä
Erkki Virtanen sote-ratkaisusta (Kansan Uutiset 24.3.)
Kun vuoden-14 alussa sai vaihtaa lääkäriä ja jopa terveyskeskusta.Niin kuinkahan käy,tulee nähtäväksi. Saako uuden terveyskeskuksen lääkäri toteuttaa osaamistaan, vain saneleeko asuinpaikkakunta ketä ja kuinka hoidetaan.
Toivottavasti kuntenkin ääni jotenkin tulee kuuluksi ,kun ison Sote-alueen asioita päätetään vai ovatko kunnat vain tulevaisuudessa äänettömiä maksuautomaatteja sinne päättäviin organisaatioihin päin.