Teksti: CAI MELAKOSKI. kuvat: CAI MELAKOSKI, PERTTI SALO
Anna Kontula kysyi: Miksi Tampereella ei saa terveydenhuollon neuvonta- ja ajanvarauspalveluja tekstiviestillä? Kuulovammainen ei pysty varaamaan lääkäriaikaa ilman ulkopuolista apua. Kontula jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa hän esittää tekstiviestikäytännön käyttöönottoa Tampereen terveydenhuollon ajanvaraus- ja neuvontapalveluissa.
Monissa kunnissa saa terveydenhuollon neuvonta- ja ajanvarauspalveluja tekstiviestillä. Tampereella ajanvarauksen esteettömyyttä on selvitelty, mutta asiaa ei ole viety eteenpäin tietoturvaongelmiin vedoten.
– Nokialla, Turussa ja Vantaalla kuulovammaisia palvellaan kännykällä. Tekstarisysteemin käyttöönotto Tampereen keskitetyssä ajanvarausjärjestelmässä ei luulisi olevan kovin hankalaa, Kontula arvioi.
Tampereen terveydenhuollon sähköistä järjestelmää uusitaana. Kontulan toivoo, että tässä kehitystyössä huomioidaan myös kuulovammaisten tarpeet.
Kontulan mielestä verkkopohjaiset ratkaisut eivät kuitenkaan yksin riitä, sillä on olemassa vielä paljon ihmisiä, joilla ei ole pääsyä sähköisiin tunnistusjärjestelmiin. Terveyspalvelujen esteettömyys tulee taata myös niille, joilla ei syystä tai toisesta Internet-yhteyksiä ole.
Anna Kontula on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.
Tänään on tasa-arvon ja Minna Canthin päivä.
Lisää aiheesta muualla verkossa
Kuulovammaisia on Suomessa noin 300 000 Lähde: Terveyskirjasto
Suomessa on arviolta 80 000 näkövammaista ihmistä. Heistä sokeita on noin 10 000 ja loput eri tavoin heikkonäköisiä. Lähde: Näkövammaisten Keskusliitto ry
Internettiä käyttää 85 prosenttia suomalaisista. Ikäryhmästä 75–89-vuotiaat 27 prosenttia on netin käyttäjiä. Lähde: Tilastokeskus