Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

23.4.2015 klo 09:40

Kenelle kellot soivat

Lissabonin_metrotunnelista_900x600_HT
Lissabonin metrotunnelista. Vasco da Gama ( 1460 – 1524), portugalilainen tutkimusmatkailija, ensimmäinen, joka purjehti Euroopasta Afrikan ympäri Intiaan.

Heikki_Toivainen-vinjettikuvaTeksti ja kuvat: HEIKKI TOIVAINEN
Asuin Portugalin pohjoisosassa Ovarissa kahdeksan kuukautta. Elin siellä tavallista arkielämää. Jokaiseen päivään löivät leimansa äänet. Päiväsaikaan kuului liikenteen meteli, kovaääniset keskustelut kerrostalonaapureista ja kaduilta, koirien haukunta ja kukkojen kiekuminen.

Katukaiuttimissa soi musiikki ja välillä lapsi–, liikunta– tai uskonnollinen ryhmä järjesti kulkueita. Jokaisen puolen tunnin välein soivat kirkon kellot joka puolella Ovaria. Kun talojen ikkunat olivat pääsääntöisesti yksilasiset, niin yöaikaan kellojen soittoon heräsi  niin sanotun herkän unen aikana.

Välillä kävi niin , että neljältä aamuyöstä oli herättävä aamupalalle ja odotettava auringon nousua ja töihin lähtöä. Fanaattiset jalkapalloseura Benfican kannattajat kiertelivät voitetun pelin jälkeen ilta– ja yöaikaan kaduilla soittaen autojen äänimerkkiä ja laulaen kannatuslaulujaan. Lopulta, kun yö oli rauhoittunut, ilmestyi jostain pimeästä aina sama mieshenkilö polkupyörällään ja komealla äänellään lauloi samaa kaunista kannatuslaulua maan lempilapsen Benfican kunniaksi ja ylistykseksi. Lauluun heräsi aina, mutta siitä tuli silti hyvälle mielelle.

 

Jalkapallo on suuri juttu

Ovarin 40 000 asukkaasta on oman arvioni mukaan 50 prosenttia Benfican kannattajia, 40 prosenttia Porton kannattajia ja 10 prosenttia FC Sportingin kannattajia. Maailman parhaana pelaajana palkittu Ronaldo on maan ykkösnimi ja kansallissankari. Älykkään ja fiksun Ronaldon mielipiteet, niin väitän, vaikuttavat ihmisiin enemmän kuin kenenkään poliitikon. Häntä rakastetaan ja jalkapalloa rakastetaan.

Sain sen huomata omakohtaisesti, kun erään kerran baarissa Ruotsi – Portugali tv-ottelussa nostin Ruotsin johtomaalille käden ylös. Jännitys baarissa oli yli 430 volttia. Baarit ovat aina täynnä jalkapallofaneja, kun luetellut kolme maan parasta  joukkuetta pelaavat pelejään.  Useimmat pelit ovat maksukanavilla, joihin kaikilla ei ole varaa. Olut -tai viinilasin ääressä baareissa ja ravintoloissa on hauskempaa viettää iltoja  rakkaan pelin seurassa.

Ala –ja yläasteiden pihoissa on tekonurmikentät ja tartanpohjaiset juoksuradat kiertävät kentän ympäri. Koululiikunnalle ja tuleville huippupelaajille on hyvät puitteet kasvaa.

 

Perheen arkea

Kaupunkikuvaa Lissabonista.
Kaupunkikuvaa Lissabonista.

Portugalilaiset ovat hyvin sosiaalisia ja ystävällisiä. Toki tovin kestää, että he alkavat tutustua ulkomaalaiseen, mutta kun alkuun on päästy, kutsutaan kotiin syömään ja juttelemaan.  Perheissä on normaalisti 1-2 lasta. Kun lapsi kasvaa kouluikään, alkaa vanhemmilla velvollisuus kustantaa koulunkäyntiä. Koulu ei ole ilmainen. Molempien vanhempien on oltava töissä, jotta ylipäätään selviydytään taloudellisesti. Monissa perheissä omakotialueilla harrastetaan puutarhan hoitoa, kasvinviljelyä ja pidetään kotieläimiä. Hedelmiä, vihanneksia ja kananmunia myydään  toreilla ja maanteiden varsilla pienissä kojuissa.  Hinnat ovat hyvin edullisia. Ovarissa on paljon pieniä erikoisliikkeitä lähes kaikilta tuotealueilta.

 

Ovarin tori –eksotiikkaa

Kaupungin keskustassa on joka keskiviikko ja lauantai suuret toripäivät. Isolle torialueelle rakennetaan valtava telttakatosalue ja sen alla myydään kohtuuhintaan kaikenlaista kulutustavaraa. Pienyrittäjyys kukoistaa parhaimmillaan. Portugalilaiset ovat kohteliaita myyjiä, he eivät tyrkytä tuotteitaan. Erikoisuutena torilla on oma käytävä Ovarin romaneille, jotka myyvät hyvin äänekkäästi ja jopa kilpaa vaatekappaleita, kenkiä ja tekstiilejä.

Ruokapuolen tuotteilla on omat rakennuksensa, joiden suojissa on viihtyisää asioida. Kalahallista löytyy hyvin mielenkiintoisia kalalajeja. Osassa torialuetta taivasalla on kukille ja puutarhatuotteille myyntipaikat. Torilla on tunnelmaa ja ihmisiä on paljon liikkeellä täydentämässä tuoretuotteilla kodin kaappeja. Taskuvarkauksia ei tehdä juuri ollenkaan.

 

Ryhmädynamiikkaa

Ovarin alueella on lukuisia miesten polkupyörä  -ja moottoripyöräryhmiä, jotka näkyvät katu –ja maantiekuvassa erityisesti viikonloppuisin. Ryhmät kokoontuvat tauolle Atlannin valtameren lähelle Furadouroon. Furadouro on viihtyisä kaupunginosa meren äärellä. Meri on murjonut rantataloja, mutta se ei ihmisiä lannista. Kahviloissa ja ravintoloissa on tungokseen asti ihmisiä ja rantakadulla sukulaiset, ystävät ja työkaverit viettävät vapaapäivää. Siellä on hauska tutustua ihmisiin,  kunhan rohkenee alkaa keskustella vähäisellä portugalin kielitaidolla.  Furadourosta löytyi yhdestä hotellista jopa sauna hyvällä kiukaalla. Ainoa ongelma oli, ettei kiukaalle saanut heittää vettä.

 

Yksityiskohta kirkosta Bragassa.
Yksityiskohta kirkosta Bragassa.

Papit saarnavat  ja puhuvat politiikkaa

 

Katolilaisuus on portugalilaisille hyvin tärkeää ja siihen suhtaudutaan etenkin vanhemman väestön kohdalla hyvin hartaasti ja uskonnollisuus on vahvaa. Kun tutustuin eri kaupungeissa nähtävyyksiin, niin kirkoissa oli joka päivä hartaustilaisuuksia. Paikalla oli aina paljon väkeä ja kaikki eivät mahtuneet istumaan. Papit ottivat saarnoissaan kantaa ihmisten arkeen ja yhteiskuntaan. Lohduttaminen ja tukeminen on samalla henkistä ensiapua ihmisille, joilla on puutetta paremmista elinolosuhteista.

Kirkoissa on lukuisia pyhien henkilöiden pienoispatsaita ja maalauksia. Niiden alla on pieniä alttareita, joille ihmiset tuovat pieniä lahjoja. He rukoilevat ja puhuvat  näille kuville. Jokaisen henkilökuvan takana on erilainen ihmis- tai pyhimyskertomus ja elämäntarina. Niihin on mahdollista samaistua ja rukoilla tukea omaan elämään. Tulkitsen tilannetta niin, että kirkon pyhien henkilöiden kautta saa moni ihminen jonkinasteista terapeuttista apua.

 

 

 

|||

Portugal-kirjoitussarjan aikaisemmat osat:

Olá Portugali – Minne menet? (Vasen Kaista 23.2.2015)

Portugali – Portus Cale eli kaunis satama (Vasen Kaista 20.3.2015)

 

 

 

 

Kalaa ja vihanneksia – suomalaisen työmiehen ateria Portugalissa.
Kalaa ja vihanneksia – suomalaisen työmiehen ateria Portugalissa.

 

Ovarin keskustassa suuri puisto, joka on rakennettu osaksi EU rahoilla.
Ovarin keskustassa suuri puisto, joka on rakennettu osaksi EU rahoilla.

 

Ovar Rua Castro de Ferreira,sambafestareiden aloitustatapahtuma 2 viikkoa ennen päätapahtumaa.
Ovar Rua Castro de Ferreira,sambafestareiden aloitustatapahtuma 2 viikkoa ennen päätapahtumaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *