Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.11.2017 klo 19:35

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen

Tamperelaisten tekemät värikkäät kyltit kertoivat kaupunkilaisten mielipiteet natsien läsnäolosta Keskustorilla lokakuun loppupuolella järjestetyssä mielenosoituksessa. (Kuva: Jukka Peltokoski)

 

Teksti: OSKARI JOKINEN
Pirkanmaan käräjäoikeus on poliisihallituksen kanteen mukaisesti päättänyt kieltää kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osaston (aikaisemmin myös Suomen vastarintaliike). Samassa päätöksessä kiellettiin Vastarintaliikkeen taustajärjestö Pohjoinen perinne ry. Päätös julkaistiin tänään iltapäivällä.

Poliisihallituksen kanne perustui järjestön lain ja hyvien tapojen vastaiseen toimintaan. Tähän toimintaan on olennaisesti kuulunut väkivalta järjestön vastustajia ja sivullisia kohtaan, joista ääriesimerkkeinä ovat isku Pride-marssille vuonna 2010, puukotus Jyväskylässä vuonna 2013 ja Helsingin asema-aukiolla Jimi Karttusen kuolemaan johtanut pahoinpitely vuonna 2016.

– Tuomioistuimen linjaus on mielestämme selkeä viesti siitä, että väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, kommentoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen käräjäoikeuden päätöstä tuoreeltaan.

Lakkauttamispäätös huomioitiin välittömästi laajalti suomalaisessa mediassa ja siitä kirjoitti myös ruotsalainen SVT Nyheter.

Lakkauttamisen vaikutukset ovat toistaiseksi epäselvät. Vaikka Pohjoinen perinne ry:n lakkauttaminen vaikeuttaa PVL:n varainhankintaa, on järjestö itse toiminut tähänkin mennessä rekisteröimättömänä. Poliisihallituksen kanne ja siitä saatu päätös tietysti lähettää vahvan viestin, ettei rekisteröimätön yhdistyskään voi viitata kintaalla laille ja hyville tavoille. Itsenäisyyspäivän äärioikeistolaisilla marsseilla ensi viikolla mitataan kuinka tiukasti poliisi puuttuu vaikkapa PVL:n tunnuksissa marssiviin.

PVL:n lakkauttaminen ei lakkauta kansallissosialistista toimintaa Suomessa. Itsenäisyyspäivänäkin järjestettävillä äärioikeiston marsseilla on avoimesti kansallissosialistisia taustajoukkoja.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen vastamielenosoitus sujui sekä rauhallisesti että vihaisesti (23.10.2017)
Pysäytetään fasismi (22.10.2017)
Fasismia ei voi vastustaa vaikenemalla (22.10.2017)
Natseille ei ole tilaa Tampereella (20.10.2017)
Peli vihellettiin poikki Tampereellakin (24.9.2016)
Myös Tampereella Peli poikki -mielenosoitus lauantaina (22.9.2016)
Kynttilä Jimille (21.9.2016)
Rasismia ja katupartioita (9.1.2016)
Millaisia ovia Tampere tahtoo avata (6.3.2016)
Katupartiointi ei kuulu sananvapauteen (3.3.2016)
Siirtolaisuus ja rasismi Suomessa puhuttaa (9.11.2015)
Mielenosoitukset: Solidaarisuus 10–0 rasismi (3.10.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *