Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.6.2018 klo 08:28

Tampereen vasemmiston aktiivit arvioivat päättyvää valtuustovuotta

 

Vasemmistoliiton valtuutetut ja aktiivit pohtivat Tampereen kaupungin kiemuroita. Kuvassa takarivissä vasemmalta Mikko Aaltonen, Mahmoud Machaal, Milka Hanhela, Noora Tapio, Veijo Laitinen, Ilkka Hirvi, Ari Jalava, Markku Uusiniemi ja Oskari Jokinen. Eturivissä vasemmalta Janika Kunnari, Jouni Sirén, Minna Minkkinen, Johannes Tolonen ja Ilkka Porttikivi. (Kuva: Cai Melakoski.)

 

Teksti: JANIKA KUNNARI
Nykyisten kaupunginvaltuustojen ensimmäinen vuosi on lopuillaan, ja ennen kesätaukoa Tampereen valtuusto kokoontuu enää yhden kerran. Maanantaina vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja muuta paikallisyhdistyksen väkeä kerääntyi yhdessä avoimeen kokoukseen, jossa keskusteltiin niin tulevasta kokouksesta kuin kaupungin ja valtuustoryhmän tilanteesta yleisemminkin. 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on lyhyessä ajassa käynyt läpi muutoksia niin asemansa kuin kokoonpanonsakin suhteen. Keväällä vasemmistoliitolle näytettiin ovea pormestarikoalitiosta, ja se päätyi niin kutsuttuun oppositioon ainoana ryhmänä yksihenkisen Vaihtoehto Tampere -valtuustoryhmän ohella. Kesäkuun alussa varsinaisten valtuutettujen joukkoon nousi Ilkka Porttikivi, kun valtuutettu Kalle Hyötynen joutui paikkakunnan vaihdoksen vuoksi jättämään toimensa. Uudeksi varavaltuutetuksi ryhmä sai pitkään paikallispolitiikassa toimineen Mahmoud Machaalin. Myös luottamustoimipaikkoja on ensimmäisen valtuustovuoden aikana jaettu uudelleen kaupungin eri tytäryhteisöissä ja vasemmistoliitto on menettänyt paikkoja kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksissa, kuten Tampereen Sähkölaitoksessa, Särkänniemessä ja Finnparkissa.

Vakavia paikkoja

Luottamustoimien ja tavanomaisempien valtuustoasioiden ohella avoimessa kokouksessa käsiteltiin tarkemmin muutamia monimutkaisia ristiriitoja, jotka Tampereen kaupunkia ovat lähiaikoina koskettaneet. Sinikka Torkkola avasi Kotilinnasäätiön tontin vuokraukseen ja vuokraoikeuden edelleen siirtoon liittyviä epäselvyyksiä, Milka Hanhela Tampere3-hankkeen perustuslaillisia ongelmia ja Sampsa Rantanen tarkastuslautakunnan tekemää arviointikertomusta vuodesta 2017. Arviointikertomusta käsitellään valtuuston kesäkuun kokouksessa.

Kesäkuussa Ilkka Porttikivestä (kuvassa oikealla) tulee Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Mahmoud Machaalista (kuvassa vasemmalla) varavaltuutettu. (Kuva: Cai Melakoski.)

 

Puheenvuorojen kautta haluttiin avata haastavia tilanteita laajemmin sekä valtuustoryhmän kesken että sen ulkopuolelle. Keskustelujen myötä kokouksen teemaksi vaikutti nousevan jonkinlainen johtamisen kriisi: Kotilinnasäätiön tonttisotkun ja Tampere3 -hankkeen vaikeuksien ohella myös tarkastuslautakunnan arviointikertomus oli huolestuttavaa kuultavaa. On poikkeuksellista, että lautakunta löytää kaupungin vuoden toiminnasta jopa kolme muutoskohtaa. Lisäksi Tampereen kaupunki on rikkonut useampaa lakia, muun muassa vammaispalvelu- ja tasa-arvolakeja.

Vasemmistoliittolaisia puhutti myös valtuuston asialistalla oleva lausunto sote- ja maakuntauudistuksesta. Kaupungin lausuntoa pidettiin kriittisenä mutta painokkuudeltaan riittämättömänä. Nähtäväksi jää, millaisia puheenvuoroja lausunto, arviointikertomus ja muun muassa kaupungin menneen vuoden tilinpäätös tulevassa valtuuston kokouksessa poikivat. Ryhmässä arveltiin käsittelyjen herättävän hyvinkin värikästä keskustelua.
– 
Me ollaan siellä yhteentoista, ennusti eräs valtuutetuista.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Vain muutaman sadantuhannen tähden (7.5.2018)
Vasemmistoliitto sai potkut Tampereen pormestarikoalitiosta (3.5.2018)
Lisää avoimuutta ja demokratiaa Tampereen päätöksentekoon (30.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Yliopiston johtosääntö: kulttuuripuhe kätkee vallan (10.2.2018)
Yliopistoväen yhtenäisyys näkyi ulosmarssilla (8.2.2018)
Tampere3 uhkaa sivuuttaa yliopistoyhteisön – ulosmarssi julistettu (7.2.2018)
Voiko yliopistoa johtaa kuin yritystä? (2.11.2016)

Mahmoud Machaal: rauhanrakentaja ja ihmisoikeuksien puolustaja  (8.3.2017)
Ilkka Porttikivi: Tampere esimerkkinä muille kaupungeille (3.3.2017)
Mahmoud Machaal – suomalainen sillanrakentaja Libanonista (25.7.2016)
Porttikivi: Ilmastopolitiikassa heti sanoista tekoihin (10.4.2015)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen kaupunki rikkonut lakia ainakin viidessä asiassa (Aamulehti 29.5.2018)
Poliisi tutkimaan tonttikiistaan haettua ratkaisua Tampereella (Yle 24.5.2018)
Vasemmistoliitto potkittiin ulos Tampereen pormestarikoalitiosta (Aamulehti 3.5.2018)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *