Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

23.8.2018 klo 09:13

Valtuustokysely sukupuolivähemmistöjen liikuntamahdollisuuksista

Pyynikin uimahallissa vaatteet vaihdetaan erillisissä pukukopeissa, jolloin erillisiä tiloja eri sukupuolille ei ole. (Kuva: Cai Melakoski).

 

Teksti: OSKARI JOKINEN
Ennen maanantaista Tampereen valtuuston kokousta järjestettiin valtuuston kyselytunti. Vasemmiston Noora Tapio ja Minna Minkkinen olivat jo keväällä jättäneet kyselyn sukupuolivähemmistöjen mahdollisuuksista käyttää liikuntapalveluja. Kyselyssä kosketeltiin niin kaupungin yleisiä liikuntapalveluita kuin peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen liikuntaopetuksen tarjoamia osallistumismahdollisuuksiakin.

Tapion ja Minkkisen mukaan lukuisista yhteydenotoista kaupunkilaisilta voi päätellä, etteivät tasa-arvolain takaamat osallistumismahdollisuudet toteudu Tampereella ongelmattomasti. Ongelmana on esimerkiksi vaatteiden vaihtaminen, jota ei ole aina mahdollisuutta tehdä yksityisyyttään säilyttäen. Niin kävijöiden kuin liikuntapaikkojen henkilökunnankin asenteet arvelluttavat. Koululiikunnan osalta voi olla riskinä jopa vapautus ja sulkeminen ulos liikunnanopetuksesta, kun sukupuolivähemmistöön kuuluvalle nuorelle ei kyetä järjestämään pukeutumistiloja.

Kaupungin vastauksessa myönnettiin, ettei kaikissa liikuntatiloissa ole mahdollista järjestää kaikille sopivia pukeutumistiloja. Koululiikunnassa erilliset tilat vaatteiden vaihtoon on kuitenkin pyritty järjestämään. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa on joskus vaikea järjestää erityisiä pukeutumistiloja, mutta tällöin on pyritty järjestämään käyttöön esimerkiksi henkilökunnan pukutiloja.

Nyrkkisääntönä koululiikunnassa Tampereella vastauksen mukaan on, ettei ketään suljeta liikunnasta ulos, vaan liikunta pyritään tekemään kaikille saavutettavaksi.

Henkilöstön koulutuksessa on pyritty huomioimaan tasavertainen mahdollistaminen ja nuoriso-ohjaajien koulutusta on kehitetty yhteistyössä Setan kanssa. Saman toimintatavan kerrotaan olevan mahdollista laajentaa myös muun henkilöstön kouluttamiseen.

Kaupungin toimet hyvä alku

Minna Minkkinen kommentoi kaupungilla olevan hyviä aikeita, mutta toistaiseksi toimet ovat vähäisiä.

– Vastauksen perusteella Tampere ei edistä sukupuolivähemmistöjen osallisuutta liikuntapalveluissa, vaikka tilojen käyttöön onkin yritetty keksiä ratkaisuja. Joillakin sektoreilla, esimerkiksi Tampereen seudun ammattiopistolla Tredulla, näitä teemoja on selkeästi pohdittu tarkemmin.

Noora Tapio mainitsi, miten jotkin vastauksessa esiin tulleet seikat eivät ole yleisesti tiedossa. Esimerkiksi mahdollisuudesta varata yksityinen saunatila tulisi informoida käyttäjiä paremmin. Kaupungin tulisi myös ensi sijassa itse huolehtia tilojensa huomioon ottavuudesta, eikä jättää vastuuta niitä käyttäville urheiluseuroille.

Henkilöstön koulutusta yhteistyössä Setan kanssa Tapio ja Minkkinen kiittelivät. Nimenomaan henkilöstön koulutuksella ja ymmärryksellä on suuri merkitys saavutettavan liikunnan järjestämisessä. Oikean ja ajanmukaisen tiedon hyödyntämistä koulutuksessa tulisi painottaa, sillä varsinkin aikaisempi informaatio sukupuolivähemmistöistä on ollut vajavaista.

Tapio halusi muistuttaa, ettei asiassa tulisi myöskään unohtaa kouluiän ylittäneitä. Vastauksen keskittyminen nuoriin on ymmärrettävää, mutta myös sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aikuisten mahdollisuuksista liikuntaa tulisi huolehtia.

Yhtenä toimenpide-ehdotuksena Tapio esitti omien liikuntaryhmien järjestämistä sukupuolivähemmistöjen edustajille. Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi lupasi viedä toiveen eteenpäin liikuntapalveluille.

– Apulaispormestarin lupaus on hyvä ja konkreettinen askel kohti paremmin erilaisia kaupunkilaisia huomioon ottavia palveluita, Tapio kiittelee Loukaskorpea.

– On hyvä kuulla tilanteen olevan paranemaan päin niin tilojen kuin henkilöstönkin suhteen. Hyvien käytäntöjen tulisi kuitenkin myös levitä kattamaan kaikki mahdolliset kaupungin toimitilat ja toimintamuodot.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *