Artikkeli: Suomi

22.7.2020 klo 16:24

Taistelu ihmisoikeuksien puolesta kannatti ‒ Behdad sai viimein turvapaikan

Kuva kesällä 2018 Tampereella järjestetystä Stop Deportations Now -mielenosoituksesta.

Vuonna 2009 ensimmäistä kertaa turvapaikkaa hakenut Behdad (nimi muutettu) on vihdoin saanut turvapaikan. Maahanmuuttovirasto käytti kymmenen vuotta sen seikan selville saamiseen, että Behdad ei poliittisesti aktiivisena kurdina voi elää turvallisesti Iranissa.

Behdadin tilanne kävi hyvin vaikeaksi kaksi vuotta sitten, kun maahanmuuttovirasto oli hylännyt hänen turvapaikkahakemuksensa ja häntä uhkasi pakkopalautus. Hänet oli jo otettu turvasäilöön palautusta varten. Kesällä 2018 Tampereella ja muualla Suomessa järjestettiin lukuisia mielenosoituksia pakkopalautuksia vastaan.

Behdadin asiassa tapahtui uusi käänne joulukuussa 2018, kun hallinto-oikeus keskeytti pakkopalautuksen ja palautti hänen turvapaikkahakemuksensa Migrille. Hallinto-oikeus katsoi, että hakemus oli käsitelty virheellisesti ja se täytyy ottaa uuteen tarkasteluun.

Behdad vapaaksi -Facebook sivu on nyt julkaissut uutisen, joka kertoo että ”Behdad saa jäädä Suomeen ja elää elämäänsä rauhassa perheensä kanssa ilman pelkoa poliittisesta vainosta ja ilman pakkopalautuksen uhkaa.”

Behdad vapaaksi -yhteisö kiittää: ”Tuhannet ihmiset osallistuivat kamppailuun Behdadin käännytyksen pysäyttämiseksi. Sydämellinen kiitos kaikille! Päätöstä odottavien turvapaikanhakijoiden asema on epävarma, eikä monellakaan ole riittävää tukiverkostoa. Jos haluat tukea vastaavia kamppailuja turvapaikanhakijoiden ja muiden siirtolaisten oikeuksien puolesta, tutustu Vapaa Liikkuvuus -verkoston toimintaan ja lahjoitusmahdollisuuksiin”.

Asiasta aiemmin Vasen Kaista -verkkolehdessä

Hallinto-oikeus palautti tamperelaisen Behdadin turvapaikkahakemuksen Migriin (15.12.2018)
Behdadin pakkopalautus voi alkaa milloin vain – mielenosoitus tänään Tampereella (26.6.2018)
Mielenosoitus Mostafan puolesta (14.6.2018)
Pakkopalautuksen uhkaaman Behdadin tarina (25.5.2018)
Pakkopalautukset ja Kurdistan Tampereen kaduilla (23.5.2018)

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Behdad vapaaksi (Facebook-sivu)
Vapaaliikkuvuus.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *