Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

23.11.2015 klo 15:23

Tampereen demariryhmä jälleen kahdeksi?

Teksti: CAI MELAKOSKI
Tampereen valtuusto kumosi viime maanantaina punavihreän rintaman äänin kaupunginhallituksen ehdotuksen tasavertaisen päivähoidon lopettamisesta, näin uutisoi Vasen Kaista viime viikolla.

Äänestystuloksen 33 – 34 synty oli kuitenkin vielä dramaattisempi kuin uutinen antoi ymmärtää. Päivähoitoäänestyksessä oli käydä lasten kannalta huonosti, sillä kaksi sosialidemokraattisen ryhmän jäsentä, Anneli Kivistö ja Seppo Salminen, lipesivät ryhmäpäätöksestä ja samalla sosialidemokraattien puoluepäätöksestä äänestämällä oikeiston mukana, SSS-hallituksen lapsia syrjivän linjan mukaisesti.

Kun demariryhmän neljä valtuutettua äänesti syyskuussa 2013 rantaväylän tunnelin puolesta, heidät erotettiin ryhmästä yli vuodeksi. Viime vuoden marraskuussa valtuuston kaksi demariryhmää yhdistettiin, suurempi ryhmä otti nelikon takaisin äänestyksen jälkeen äänin 6 – 4. Yhdistämisen vastustajiin kuului Anneli Kivistö, jolta ei riittänyt ymmärrystä ryhmäpäätösten rikkojille.

Osa valtuutetuista raportoi ahkerasti kokouksesta Twitterissä, tässä esimerkkinä Jutilan ja Loukaskorven tviitit. Myös monet kansalaiset kommentoivat kokousta, kuvamme esimerkkinä Wigelius.
Osa valtuutetuista raportoi ahkerasti kokouksesta Twitterissä, tässä esimerkkinä Jutilan ja Loukaskorven tviitit. Myös monet kansalaiset kommentoivat kokousta, kuvamme esimerkkinä Wigelius.

 

Nyt odotetaan jännityksellä, kuinka pitkä jäähy Kivistöä ja Salmista odottaa. Tosin arvellaan myös, että demariryhmässä osa jäsenistä on arvokkaampia kuin muut, ja että näiden henkilöiden ollessa kyseessä ryhmä- ja puoluepäätöksen rikkomisesta selviää toverillisin nuhtein, jos niitäkään tarpeellisena pidetään.

Päivähoitopäätös toi kuitenkin lasten ja lapsiperheiden kannalta hyvän tuloksen, sillä valtuustosalista löytyi kaksi muutakin ryhmäpäätösten rikkojaa. Perussuomalaisten Aarne Raevaara ja keskustan Laila Koskinen äänestivät sosialidemokraattien enemmistön, SKP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden valtuutettujen mukana.

Kysymys subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on yksi monista demariryhmän sisäisten kiistojen aiheista. Kaupunginhallituksessa sosialidemokraattiset jäsenet Atanas Aleksovski, Anneli Kivistö ja llpo Sirniö äänestivät päivähoitorajausta kannattavan lausunnon puolesta. Tampereen lasten ja nuorten palveluiden lautakunnan äänestäessä asiassa demarien äänet menivät 2 – 1 tasavertaisuuden puolesta, ja varhais- ja perusopetuksen johtokunnan käsittelyssä päivähoito-oikeutta vastustivat yksimielisesti kaikki kokouksen osanottajat. Sosialidemokraattien kunnallisjärjestön edustajisto otti lokakuun lopulla äänestyksen jälkeen kannan subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta.

Sosialidemokraattien kahden linjan puntit ovat myös piirijärjestössä kokolailla tasan. Pirkanmaan sosialidemokraattien piirikokouksessa viime lauantaina Jussi-Pekka Ahonen haastoi istuvan puheenjohtajan, Roope Lehdon. Jännittävien vaiheiden jälkeen Lehto valittiin jatkamaan piirijärjestön puheenjohtajana äänin 44 – 42.

 

 

Asiasta lisää Vasen Kaistassa:
Tampereella jatkuu tasavertainen päivähoito äänin 33 – 34 (16.11.2015)
Demarit liukastelevat päivähoitokannoissaan
(2.10.2015)
Lautakunta esittää päivähoito-oikeuden rajoittamista (25.9.2015)
Johtokunta kannattaa subjektiivista päivähoito-oikeutta (23.9.2015)

Etusivun kuva: Tampereen valtuustosali (Kuva: Cai Melakoski)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *