Teksti MINNA MINKKINEN
Emmi Liinalaakso on ollut Polarmatic Oy:n pääluottamusmies vuoden päivät. Ennen viime keväänä järjestettyjä luottamusmiesvaaleja työpaikalla ei ollut luottamusmiestä ja yt-neuvottelut olivat alkamassa. Vaaleja ei olisi syntynyt ilman Liinalaakson sinnikästä työtä yhdessä Metalliliiton aluetoimiston järjestämiskampanjan työntekijän Kirsi Tuomiston kanssa.
‒ Töitä tehtiin työmaalla ihan urakalla, että saatiin vaalit järjestymään ja ne saatiinkin vasta kun Tuomisto oli saanut työkaveritkin innostumaan asiasta, Liinalaakso kuvaa viime vuoden alkua.
‒ Olin ainoa ehdokas ja tulin näin valituksi luottamusmieheksi. Päätin tehdä parhaani ja yrittää vilpittömästi tehdä kaikkeni työkavereiden hyväksi, Liinalaakso kertoo valituksi tulemisestaan.
Liinalaakson näkemyksen mukaan luottamusmiehen perustehtävä on toimia työpaikalla työntekijöiden ja ammattiliiton edustajana.
‒ Parhaassa tapauksessa luottamusmies toimii yhteistyössä työnantajan kanssa siten, että vuorovaikutus ja neuvottelukulttuuri on luontevaa ja luottamusmiehen rooli työntekijöiden äänenä tunnustetaan, Liinalaakso kuvaa.
Työehtosopimusta noudatetaan ja that´s it
‒ Luottamusmiehen työtä helpottaa jos työnantaja pitää luottamusmiehen ajan tasalla ja huolehtii omalta osaltaan esimerkiksi siitä, että kutsuu yhteistoimintaneuvotteluihin silloin, kun työehtosopimus niin vaatii. Moneen muuhunkin asiaan kuuluu yhteistoimintamenettely eikä vain niihin pelättyihin mörkö-yhteistoimintaneuvotteluihin, jotka yleensä päättyvät lomautuksiin ja irtisanomisiin, Liinalaakso kertoo.
‒ Yksi luottamusmiehen riippakivi on myös se, kun oppii tuntemaan työehtosopimuksen ja työlainsäädännön joskus paremmin kuin oma esimies ja tietää miten asiat pitäisi hoitaa työpaikalla. Tämä on tavallista arkea työpaikoilla, kuvaa Liinalaakso.
‒ Haluaisin muistuttaa työnantajia että tes eli työehtosopimus on Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden yhdessä laatima sopimus. Jos joku kohta siinä tuntuu työnantajasta ihan tyhmältä, hän voi valittaa asiasta omaan liittoonsa, Liinalaakso muistuttaa.
‒ Sinne vaan lobbaamaan jotakin tes:n kohtaa sellaiseksi kuin haluaa! Mutta se tes ei ole mikään ehdotus miten toimia, vaan sen mukaan mennään ja that’s it, summaa Liinalaakso työehtosopimusta.
Luottamusmiehenä toimiminen
‒ Luottamusmiehenä toimiminen on antanut minulle paljon onnistumisen kokemuksia, uusia ystäviä, Murikan ilot enkä ollutkaan tajunnut miten tässä voi harjoittaa kaikenlaista ylevää, kuten toimia solidaarisesti, työkavereiden parasta ajatellen, Liinalaakso kuvaa luottamusmiestyön iloisia puolia.
Luottamusmiehen työ ei ole helppoa, vaan on ajoittain hyvinkin raskasta. Liinalaakso kertoo, että kaikkea luottamusmiehen työtä ei pysty eikä ehdi tekemään töissä, vaan hommaa pakkautuu myös kotiin.
– Kyllä sitä puolessatoista päivässä palautuu, naurahtaa Liinalaakso.
‒ Minulle on tosi tärkeää että tukijoukot, eli työhuonekunnan aktiivijäsenet ja Metalliliiton paikalliset toimijat ovat kunnossa. Etenkin silloin kun tulee mustia päiviä, jolloin tekisi mieli vain heittää hanskat tiskiin, että morjens, pitäkää tunkkinne, kuvaa Liinalaakso luottamusmiestyön vaikeutta.
‒ Mutta sitten voi vaikka muistella ammattiliiton esi-isiä ja -äitejä ja heidän taistelujaan ja laittaa hyvää musaa kuulokkeisiin ja taas jaksaa painaa eteenpäin, Liinalaakso kuvaa jaksamistaan.
‒ Ja yksi hyvä, minulle uusi, tapa voimaantua ovat mielenosoitukset. Siinä on jotain perustavanlaatuisen inhimillistä, kun saa hetken olla osa rauhanomaista joukkovoimaa, Liinalaakso jatkaa.
Vasen Kaistan Metallin Vaikuttajat sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt:
Juha Pöllänen ei hyväksy palkkojen leikkaamista osingoiksi (14.3.)
Paikallisen sopimisen varjolla puretaan neuvottelujärjestelmää (3.2.)
Vielä ehtii ehdokkaaksi Metallin vaaleihin (15.1.)
Metallin vaikuttajat:
Metallin Vaikuttajat (Verkkosivusto)
Metallin Vaikuttajat (Facebook-sivu)
Vasen Kaistan pääluottamusmies-sarjassa ilmestynyt:
Pääluottamusmies on tunteiden tulkki (Antti Salonen, 17.3.2016)
Luottamusmiehellä pitää olla kova pää (Rauno Lehtinen, 29.2.2016)
Sankari puun ja kuoren välissä (Petri Sorvali, 3.2.2016)
*