Teksti: MARKKU UUSINIEMI, kuvat: ANTTI YRJÖNEN
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Tolkkua työelämään -kampanja on tehnyt aloitteet kymmenen euron minimituntipalkasta ja ryhmäkanneoikeuden laajentamisesta. Eilen julkistettu kampanjan kolmas aloite tarttuu erityisesti itsensätyöllistäjien heikkoon asemaan. Sitä parantamaan tarvitaan muutoksia lainsäädäntöön.
Keskiviikkoiltana Werstaalla kansanedustajat Anna Kontula ja Paavo Arhinmäki kertoivat Vasemmistoliiton Tolkkua työelämään –kampanjasta ja tavoitteista. Jokaisella pitäisi olla työtä ja tuolla työllä pitäisi myös saada toimeentulo.
Paavo Arhinmäki totesi, että niiden, joilla työtä on, taakkaa Kiky-sopimuksella yhä lisätään esimerkiksi työaikaa pidentämällä. Samalla pienimmillä palkoilla tuskin edes tulee toimeen. Työttömyysturvaan taas kohdistetaan yhä lisää leikkauksia, vaikka perussuomalaiset asiaa julkisuudessa koittavatkin kaunistella.
‒ Itsensätyöllistäjienkään asiaa ei auta hallituksen ”työttömät ovat laiskoja ja epärehellisiä” -asenne, eivät työvoimaviranomaisten epäselvät ohjeet, eivätkä mielivaltaiset päätökset työttömyysturvan epäämisineen, Arhinmäki totesi.
Suurimmat ongelmat itsensätyöllistäjillä johtuvat Anna Kontulan mukaan järjestäytymisoikeuden puutteesta. Tästä seuraa työn alihinnoittelua sekä sosiaaliturvan yhteensopimattomuuksia. Tämä on yksi keskeisimpiä asioita vasemmistoliiton tämän päivän esityksistä, joiden avulla halutaan selkiyttää ja parantaa itsensätyöllistäjien asemaa. Esitykset sisällöt lyhyesti:
- Ennakkopäätösjärjestelmä työttömyysturvaan
- Yhdistelmävakuutus
- Työsopimuslain soveltamisalan laajentaminen palkansaajiin rinnastettaviin itsensätyöllistäjiin
- Järjestäytymisoikeus
- Työttömyysturvan 300 euron suojaosuuden ulottaminen kaikkiin tuloihin
- Arvonlisäveron alarajan nostaminen 25 000 euroon
Tekemillään aloitteilla vasemmisto ajaa oikeudenmukaisuutta itsensätyöllistäjille ja parantaa palkansaajiin rinnastettavien itsensätyöllistäjien asemaa.
Aktiivista yleisöä tapahtumassa oli noin neljäkymmentä. Yleisö sai tietää, mikä on itsensätyöllistäjä, nollatuntisopimus, eläkeindeksien leikkaus tai työosuuskunta. Saipa joku jopa henkilökohtaista neuvontaa työttömyysturvaviidakkoon eksyttyään. Eniten osallistujia keskustelutti se, miten työ määritellään ja miksi vielä puhutaan sivu- tai päätoimesta ja miksei työllä tule toimeen.
Ilahduttavasti illan aikana korostettiin sellaisia vasemmistolaisia työelämäarvoja kuin kohtuullisuus, reiluus, tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus. Puheenvuoroissa annettiin tunnustusta vasemmiston edustajien osaamiselle ja tiukalle asialinjalle, mutta toivottiin myös reilusti ”tunnetta kehiin”, rohkeutta ja itsensä alttiiksi panemista julkisuudessa, arvoista tinkimättä. Jäämme seuraamaan muun muassa työministerin arvoja, kun hän aloitetta joskus kommentoi.
Lisää tolkkua työelämään -kampanjasta:
Tolkkua työelämään kampanjasivut
Järjestäytymisvapaus koskee jokaista (5.10.2016)
Vasemmistoliitto haluaa laajentaa ryhmäkanneoikeutta (28.9.2016)
Minimipalkka ei romuta yleissitovuutta (21.9.2016)
Tolkkua työelämään ‒ vasemmiston kampanja käyntiin (16.9.2016)
Tolkkua työelämään -kampanja Vasen Kaistassa
Tolkkua työelämään -kampanjan runsas työkalupakki poliittiseen työhön (27.10.2016)
Lisää tasa-arvoa vanhempainvapaaseen (15.10.2016)
Tämän päivän torppari (8.10.2016)
Tolkkua työelämään -ilta kysyi, miten työ määritellään (6.10.2016)
Myllykoski vaati ryhmäkanneoikeutta Akaassa (6.10.2016)
Tolkkua työelämään kiertue Pirkanmaalla keskiviikkona (4.10.2016)
*