Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Liechtensteinin ruhtinaskunnassa (Fürstentum Liechtenstein) järjestettiin eilen maapäivävaalit. Vuoden 2009 maapäiville läpimurron tehneet uudet puolueet etenivät. Oikeistopopulistinen, tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Sitoutumattomat-puolue (Die Unabhängigen, DU) sai 18,4 prosentin ääniosuudellaan lisäpaikan, viisi paikkaa 25-jäsenisillä maapäivillä.

Itseään sosiaalisena, demokraattisena ja ekologisena korostava Vapaa lista -puolue (Freie Liste, FL) lisäsi ääniosuuttaan 1,5 prosenttiyksikköä. 12,6 prosentin ääniosuudella puolue piti kolme paikkaansa.

Kansalliskonservatiivinen Edistyksellinen kansanpuolue (Fortschrittliche Bürgerpartei, FBP) hävisi yhden paikan ja sai 35,2 prosentin ääniosuudella yhdeksän paikkaa. Kristillisdemokraattinen Isänmaallinen liitto -puolue (Vaterländische Union, VU) säilytti asemansa, 33,7 prosentin ääniosuus antoi kahdeksan paikkaa, kuten edellisissäkin vaaleissa.

Liechtenstein on 37 000 asukkaallaan Euroopan neljänneksi pienin valtio. Se on perinnöllinen monarkia, jossa valta viime kädessä on ruhtinas Hans Adam II:lla. Häntä edustava perintöprinssi Alois von Liechtenstein voi erottaa hallituksen ja hän voi veto-oikeudellaan kumota lakiesitykset. Ruhtinasperhe omistaa LGT-pankin, joka on maailman suurin perheomisteinen pankki.

Liechtenstein sijaitsee Alpeilla Itävallan ja Sveitsin välissä.

|||

Vasen Kaista seuraa vaalituloksia kaikissa Euroopan 50 itsenäisessä valtiossa. Vuonna 2016 järjestettyjen vaalien tuloksista on yhteenveto seuraavassa, kolmessa osassa julkaistussa artikkelissa:

Euroopan vaalit 2016

|||

Etusivun kuva:

Keskiajalla rakennettu Vaduzin linna, kuvaaja Michael Gredenberg.

Kuvan lähde, Wikimedia Commons

Kuvan käyttöehdot, GFDL

|||

Vuoden 2017 Euroopan vaalitulokset Vasen Kaistassa:

Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Macron, Marine ja Marianne (6.5.)
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.2017)
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.2017)
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.2017)

*

Leave a Reply