Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Pohjois-Irlannin eilisissä vaaleissa Sinn Féin (SF) sai 27 paikkaa 90 jäsenen edustajainhuoneessa. Sinn Féinin ääniosuus kasvoi 3,9 prosenttiyksikköä, tulos jäi vain 0,2 prosenttiyksikköä johtavan oikeistopuolueen ääniosuudesta.

Ennen vaaleja Pohjois-Irlannin suurimmalla puolueella, Demokraattisella unionistipuolueella (Democratic Unionist Party, DUP) oli 10 paikkaa enemmän kuin Sinn Féinillä. Etumatka kutistui yhteen paikkaan. DUP sai 28,1 prosenttia äänistä ja 28 paikkaa, SF 27,9 prosenttia ja 27 paikkaa. DUP hävisi 10 paikkaa ja SF yhden, edustajainhuone supistui näissä vaaleissa 108 paikkaisesta 90-paikkaiseksi.

Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi Sosiaalidemokraattinen ja työväenpuolue (Social Democratic and Labour Party, SDLP), joka säilytti 12 paikkaansa pienentyneessä parlamentissa. Sen taakse jäi entinen kolmanneksi suurin, oikeistolainen Ulsterin unionistipuolue (Ulster Unionist Party, UUP), se sai 10 paikkaa entisten 16 sijaan.

Äänestysprosentti oli sangen korkea, 64,8 prosenttia, liki 10 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden edustajainhuoneen vaaleissa ja korkein sitten Belfastin sopimuksesta (Pitkänperjantain sopimus) järjestetyn kansanäänestyksen vuonna 1998. Tuossa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin tasavallan hallitusten välillä allekirjoitetussa sopimuksessa sovittiin toimenpiteistä pysyvän rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin.

Pohjois-Irlanti (Irlanniksi Tuaisceart Éireann) on Britanniaan kuuluva itsehallinnollinen alue Irlannin koillisosassa. Se erotettiin Irlannista vuonna 1922, vuotta ennen Irlannin tasavallan perustamista. Irlannin puolueet jakaantuvat eri leireihin myös sen mukaan, miten ne suhtautuvat Pohjois-Irlannin asemaan. Unionistit haluavat pitää Pohjois-Irlannin osana Britanniaa, tasavaltalaiset toimivat Irlannin yhtenäisyyden palauttamiseksi ja Britannian miehityksen lopettamiseksi koko saarella. Pohjois-Irlannissa on yli 1,8 miljoonaa asukasta.

Tasavaltalainen Sinn Féin toimii yhtenä puolueena koko maan alueella. Sinn Féin voitti vaalit myös tasavallan alueella viime vuonna. (Katso linkki jutun lopussa.) Tasavaltalaiset saivat unionistien etumatkan melkein kiinni, tasavaltalaisilla on 39, unionisteilla 40 paikkaa uudessa edustajainhuoneessa.

Pohjois-Irlannissa hallitusneuvottelut ovat poikkeukselliset. Pitkänperjantain sopimuksen mukaan hallituksessa on oltava sekä unionisteja että tasavaltalaisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sinn Féinillä ja Demokraattisella unionistipuolueella on kolme viikkoa aikaa päästä tulokseen hallitusneuvotteluissa. Ellei näin käy, voi Britannia julistaa uudet vaalit tai ottaa Pohjois-Irlannin holhoukseensa.

Aiheesta lisää Vasen Kaistassa:

Vasemmisto syntymässä uudestaan (27.1.2017)
Irlannin talouskurittajille tyly tuomio vaaleissa, ääntenlaskua liki viikko (4.3.2016)
Irlannin vaalit huomenna: Vasemmiston Sinn Féin voittoon (25.2.2016)

|||

Vuoden 2017 Euroopan vaalitulokset Vasen Kaistassa:

Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Macron, Marine ja Marianne (6.5.)
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.2017)
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.2017)
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.2017)

*

Leave a Reply