Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

24.3.2017 klo 15:16

Hyvinvointivaltio pitää keksiä uudelleen ‒ jos sote pilaa sen

Emeritusprofessori Jorma Sipilä ja sosiaalipolitiikan professori Anneli Anttonen olivat Kangasalan vasemmiston sote-illan asiantuntijat

 

Teksti ja kuva: JORMA MÄNTYLÄ   
‒ Pohjoismainen hyvinvointivaltio on menestystarina vailla vertaa. Jos pakkoyhtiöittämis-sote tuhoaa sen, tehdään korjausliikkeitä ja palautetaan se, sanoi sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Jorma Sipilä eilen Kangasalan vasemmiston keskustelutilaisuudessa, joka kokosi parisenkymmentä osanottajaa uimahallin kahvioon..

Kollega Anneli Anttonen varoitti esityksessään pakkoyhtiöittämisestä ja valinnanvapaudesta.

‒ Suunniteltu sote-järjestelmä ei toimi. Valinnanvapaus hyödyttää hyvin harvoja, byrokratia ja valvonta lisääntyvät eikä tule säästöjä, Anttonen ennakoi.

Tulossa on Suomen historian suurin yksityistäminen. Yli 200 000 kuntien työntekijää siirretään osakeyhtiöiden palvelukseen. Kyse on kymmenen miljardin euron liikevaihdosta, ja päälle tulee vielä kuntien omaisuutta oleva neljän miljardin euron kiinteistömassa, terveyskeskuksia, hammashoitoloita ja muita rakennuksia. Pelkästään Pirkanmaalla on 23 000 sote-työntekijää, jotka työskentelevät 661 toimipisteessä lähes miljoonan kerrosneliömetrin tiloissa.

Eipä ihme, että Pihlajalinnan ja terveysalan firmojen pörssikurssit ovat rakettimaisessa nousussa.

Jorma Sipilä kysyi, miten hyvin toimineen julkisen terveydenhuollon alasajo ja ryöstö on tullut mahdolliseksi, ja hänellä oli selkeitä vastauksia:

‒ Vasemmiston heikkous on vaikuttanut prosessin käynnistymiseen, ja myös kepu on muuttunut. Elämäntavat ovat yksilöllistyneet, minkä takia nuoret eivät ole kiinnostuneita sotesta, vaan ajattelevat että samantekevää kuka palvelut minulle tuottaa. Myös propaganda vaikuttaa, kun kohta 30 vuotta on huudettu miten kauheita ovat valtion ja kuntien monopolit, Sipilä arvioi.

Sodassa, rakkaudessa ja politiikassa kilpailijan heikkouden hyväksikäyttö on sallittua, ja kokoomus osaa sen taidon. Se nokitti vasemmistoa sinipunahallinnoissa 20 vuotta, ja nyt on kepun sekä persujen vuoro. Ne laulavat kuorossa kokoomuksen heiluttaessa sote-tahtipuikkoa.

Timo Soini julistaa miten hienoa on, kun köyhäkin saa valinnanvapauden, Anneli Anttonen letkautti.

Jorma Sipilä muistutti ulkomaisista kokemuksista, joista tutkijat ovat varoitelleet suureen ääneen. Valinnanvapaus suosii varakkaita. Yksityinen terveydenhuolto keskittyy liiketaloudellisesti kannattaville alueille ja suosii hyvin toimeentulevia. Yksityiset haluavat maksukykyiset ja helpot asiakkaat. Vaikeasti sairaat, moniongelmaiset ja kalliit potilaat jäävät riesoiksi julkiseen terveydenhuoltoon, jota ajetaan alas, koska verotusta halutaan keventää eikä raha siksi riitä julkiseen terveydenhuoltoon. Kahden kerroksen väkeä tulee, sosiaalinen eriarvoisuus lisääntyy.

Päälle tulee yksityisen omistuksen nopea keskittyminen suurin terveysalan ketjuihin.

‒ Saamme valtion ja kuntien monopolien tilalle yksityiset monopolit. Hoitoketjut pirstoutuvat, koska on sekaisin monenmoisia toimijoita vailla toimivaa kontaktipintaa. Kokonaiskustannukset nousevat, varoitti Anneli Anttonen.

‒ Taustalla on ajatus, että kuntia ja valtiota hoidetaan kuin ne olisivat liikeyrityksiä. Mutta kun ne eivät ole. Kansalaisen muuttaminen kuluttajaksi ei ole helppoa, Anttonen arvioi.

Kunnan palveluksessa oleva lääkäri tietää saavansa palkkansa potilailta, jotka ovat veronmaksajia. Lääkärin edun mukaista on parantaa tehokkaasti pienin kustannuksin. Markkinoilla toimivan yksityisen terveysaseman lääkärille potilas on asiakas, jolta pitää lypsää mahdollisimman paljon rahaa. Mitä enemmän potilas sairastaa, mitä enemmän häntä leikataan ja mitä enemmän hän käyttää lääkkeitä, sitä tuottavampi asiakas hän on. Ja jos joku menee pieleen, hoitakoon julkinen terveydenhuolto tappiolliset tapaukset loppuun.

‒ Suhtautuminen valtioon on muuttunut. Pohjoismaissa valtio nautti kansalaisten luottamusta. Veroja maksettiin, koska vastineeksi saatiin terveys- ja koulutuspalveluja. Finanssipääoman vahvistuminen on tehnyt valtiosta ja veronmaksajista hyväksikäytön kohteita. Jos pankkia uhkaa konkurssi, se pelastetaan veronmaksajien tukiaisin. Jos leikkaus yksityissairaalassa epäonnistuu, julkinen sairaala paikkaa vahingot veronmaksajien rahoin, Jorma Sipilä kertoi. Tilaisuudessa kuultiin esimerkkitapauksia miten yksityispuolen epäonnistumisia on paikattu kalliisti julkisissa sairaaloissa.

Sipilä ja Anttonen ovat asiantuntijoina monien muiden tavoin varoitelleet osakeyhtiö-soten vaaroista. Kritiikki on mennyt kokoomuksessa kuuroille korville. Osa lääkäreistä kannattaa osakeyhtiömallia ja terveysfirmojen voimakas lobbaus vaikuttaa oikeistopuolueissa.

Onkin ilmeistä, että vasemmiston heikkouden oloissa tulee hyvin rujo osakeyhtiö-sote. Tosin SOS-hallituksen kaatuminen on mahdollista, jos pääpuolueet kärsivät vaalitappion kuntavaaleissa. Korjausliikkeitä joudutaan silti tekemään, sillä hallitsematon markkinavoimien päästäminen valloilleen 10-15 miljardin euron bisneksessä tuottaa varmasti yllätyksiä.

Yleisöpuheenvuorossa valinnanvapautta ja osakeyhtiö-sotea verrattiin kokoomuksen tekemisiin Holkerin-Sorsan sinipunahallituksessa 1987-91. Puolueen ehto demariyhteistyölle oli rahamarkkinoiden vapauttaminen. Seuraus hallitsemattomasta muutoksesta oli pankkikriisi ja syvä lama 1991-93, jonka laskua maksetaan edelleen räjähtäneenä valtionvelkana. Nyt kokoomus on tekemässä toistamiseen samanlaisen kynnyskysymyksen soten valinnanvapaudesta ja osakeyhtiöistä.

‒ Vaikutusarviointi on sote-lainsäädännön heikko kohta. Hallitsematon kertakaikkinen markkinavapaus tuottaa varmasti yllätyksiä yli 10 miljardin euron sote-bisneksessä, ennakoi Anneli Anttonen.

Jorma Sipilä totesi, että ”tuhannen vuoden perspektiivissä” on kuitenkin menty eteenpäin. Jos sote aiheuttaa alasajon, se pitää korjata. Kritiikistä tulee kovaa, ja kyse on enemmän siitä kuka tekee korjausliikkeet.

‒ Jos pohjoismainen hyvinvointivaltio on uhattuna, se pitää keksiä uudelleen, Sipilä päätti.

|||

Kangasalan vasemmisto (verkkosivut)

Kangasalan vasemmisto (Facebook)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *