Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

26.5.2018 klo 14:13

Huoli sosiaali- ja terveyspalveluista ei ole uutta

ULLA-LEENA ALPPI   
Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ikäihmisten palveluiden asiakasmaksuja kohdistuu kaikkein kipeimmin vähävaraisiin ihmisiin. Pienikin korotus voi olla se viimeinen este mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin ja voi suistaa iäkkään vähävaraisen ihmisen entistä suurempiin vaikeuksiin. Esitinkin lautakunnassa korotusten hylkäämistä, mutta ehdotukseni hävisi äänestyksessä.

On poikkeuksellista korottaa maksuja kesken talousarviokauden. Päätös on myös vuosi sitten hyväksytyn pormestariohjelman vastainen. Korotuksilla tuskin saadaan toivottuja tulolisäyksiä, koska paine toimeentulotuen kasvuun ja suurempiin sairaanhoitokuluihin todennäköisesti kasvaa. Poikkeuksellista ja täysin kuntademokratian vastaista on sekin, että asia tuotiin ensin kaupunginvaltuustoon ja vasta sen jälkeen siunattavaksi lautakuntaan, joka on asiantuntijaelin.

Julkisessa keskustelussa sosiaali- ja terveyspalveluista, kuten Aamulehden korotuspäätösuutisoinnissa (18.5.2018), on annettu ymmärtää, että paikallispoliitikoilla olisi vasta nyt herännyt huoli kuntalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämä ei pidä paikkaansa. Tuskin on ollut ainuttakaan valtuuston kokousta tai seminaaria, jossa vasemmistoliiton valtuutetut eivät olisi ilmaisseet huoltaan sosiaali- ja terveyspalveluiden heikkenemisestä sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvusta.

Tampereen kaupungin lausunto sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta on ajankohtainen, koska vasta nyt on tiedossa koko uudistus, jota eduskunta on alkanut käsitellä. Aiemmissa sote-uudistukseen liittyvissä lausunnoissaan kaupunki on kritisoinut muun muassa sitä, että kannan ottaminen on hankalaa, koska kokonaisuus ei ole ollut tiedossa. Toivottavasti nyt ei tehdä arvovaltakysymystä siitä, minkä esityksen pohjalta kaupunginhallitus valmistelee kaupunginvaltuustolle lausuntoesityksen. Tärkeintä on, että lausunnossa tuodaan esiin kritiikki sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden hukkumisesta.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Vain muutaman sadantuhannen tähden (7.5.2018)
Vasemmistoliitto sai potkut Tampereen pormestarikoalitiosta
 (3.5.2018)
Lisää avoimuutta ja demokratiaa Tampereen päätöksentekoon (30.4.2018)
Vasemmisto kantaa vastuuta (25.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin
 (24.4.2018)
Asiakasmaksut luovat pyöröovi-ilmiön (23.4.2018)
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Vasemmisto piti kiinni palvelulupauksista (9.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)
Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä (5.4.2018)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokouksen 17.5.2018 pöytäkirja.
Maksukorotusten käsittely pykälässä 60 sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2018 vuosisuunnitelman muuttaminen.

Etusivun kuva:

Tampereen keskeinen sosiaaliasema sijaitsee entisessä Sarviksen tehdasrakennuksessa Hatanpäällä. (Kuva: Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *